İsrailli emekli Tümgeneral Brik: Ordu tarihinin en ciddi insan kaynakları kriziyle karşı karşıya

İsrailli emekli Tümgeneral Yitzhak Brik, İsrail ordusunun "tarihindeki en ciddi insan kaynakları kriziyle karşı karşıya olduğunu" belirtti.

Dünya - 8 ay önce

Kudüs
Brik, İsrail gazetesi Maariv'de yayımlanan makalesinde, son aylarda binlerce subay ve astsubayın askerlik hizmetinden kaçtığını söyledi.
????
Bazılarının çeşitli bahanelerle görevden kaçındığını, kimilerinin ise görev sürelerini yenilemeyi reddettiğini ifade eden Brik, çok sayıda subayın derhal terhis talep ettiğini, genç askerlerin ise daimi hizmet sözleşmelerini imzalamayı kabul etmediğini kaydetti.
Brik, bunun da orduda "önemli bir profesyonel personel açığına" yol açtığını vurguladı.
İnsan kaynağındaki keskin düşüşün, askeri teçhizatın bakımını ve muharebe sistemlerinin işleyişini olumsuz etkilediğine dikkati çeken Brik, bu durumun devam etmesinin "kısa süre içinde ordunun tamamen etkisiz hale gelmesine" neden olabileceği aktardı.
Son yıllarda göreve gelen genelkurmay başkanlarını "uygunsuz kararlar" almakla suçlayan Brik, bunlar arasında, "kapsamlı personel kesintileri ve askerlik süresinin erkeklerde 3 yıla, kadınlarda 2 yıla düşürülmesi" gibi uygulamaların yer aldığını ve bunun hızla kapatılması imkansız büyük boşluklar oluşturduğunu belirtti.
İsrailli emekli Tümgeneral Yitzhak Brik, bu politikaların, son derece profesyonel ve deneyimli kadroları ordudan ayrılmaya ittiğini, hassas pozisyonlarda ise mevcut savaş koşullarının zorluklarıyla başa çıkamayacak personelin kaldığını vurguladı.
Ordunun insan gücü biriminin yıllardır profesyonellik ve hesap verebilirlikten yoksun şekilde faaliyet gösterdiğini ve insan kaynağı planlamasına ilişkin temel sorunların göz ardı edildiğini savunan Brik, ordunun güncelliğini yitirmiş teknolojik sistemler ve parçalı veri tabanları nedeniyle "bilgi körlüğü" yaşadığını ifade etti.
Brik, insan gücü krizinin İsrail ordusunun operasyonlarını "tamamen felç edebileceği" uyarısını yineledi.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 2 yıl süren saldırılarında, resmi verilere göre 923 İsrailli asker öldü, 6 bin 399 asker yaralandı. İsrail medyasına göre ise yaklaşık 20 bin asker travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor.
İsrail’de sıkı askeri sansür uygulamaları ve ordunun, moral kaygısıyla daha yüksek ölü sayısını gizlemekle suçlandığı belirtiliyor.
İsrail, ABD desteğiyle, 8 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne 2 yıl süren bir saldırı başlattı. Bu saldırılarda 70 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 170 bin kişi yaralandı.
Saldırı, geniş çaplı bir yıkıma yol açarken, Birleşmiş Milletler yeniden inşa maliyetini yaklaşık 70 milyar dolar olarak tahmin ediyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gine Bissau'da darbe sonrası yeni hükümet kuruldu

2025-11-30 00:28 - Dünya

Şiddet mağduru kadınlara esnek ve uzaktan çalışma imkanı

2025-11-28 11:37 - Gündem

Bakan Bayraktar: Güney Kore ile nükleer enerji alanında ortak çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz

2025-11-24 21:27 - Ekonomi

Uzmanlardan COP30 için 'hayal kırıklığı' değerlendirmesi

2025-11-26 11:06 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

THY'den Güney Avrupa ülkelerine bilet kampanyası

2025-11-24 14:02 - Ekonomi

Önemsenmeyen burun akıntısı menenjite neden olabiliyor

2025-11-30 11:53 - Sağlık

Tokyo-Pekin gerginliği sürerken Japon şarkıcının Çin'deki konseri yarıda kesildi

2025-11-30 17:02 - Dünya

Hatay mutfağı enkazdan çıkan tariflerle yaşatılıyor

2025-11-27 12:38 - Kültür Sanat

Taşköprü siyah sarımsağından sabun üretildi

2025-11-29 12:02 - Çevre-Hayat

İlim Yayma Ödülleri 29 Kasım'da sahiplerini bulacak

2025-11-24 14:13 - Gündem

İlgili Haberler

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında can kaybı 2 bini aştı

11:12 - Dünya

Güney Kore, ABD, Japonya ve 37 ülkeden, füze fırlatılmaları konusunda önceden bildirim çağrısı

11:03 - Dünya

Belçika'da ülke geneli sıcak hava alarmı verildi

10:32 - Dünya

İsrail ordusu Beytüllahim'de Filistinlilere ait üç katlı binayı yıktı

10:22 - Dünya

Günün Manşetleri

AJet'ten gençlere yurt dışı uçuşlarda yüzde 20 indirim

11:43 - Gündem

CANLI-TBMM Başkanı Kurtulmuş, AA Editör Masası'nın konuğu

11:37 - Gündem

Küresel havacılık ekosisteminin ekonomiye katkısı 4,1 trilyon dolara ulaştı

11:33 - Ekonomi

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Denizüstü rüzgar enerjisi Türkiye'nin yenilenebilir enerji görünümünü yeniden şekillendirebilir

11:18 - Ekonomi