?>

İsrailli askeri uzmanlar, ABD Başkanı Trump'ın Gazze planını gerçekçi bulmuyor

İsrailli siyasetçilerin büyük bir kısmı ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri zorla yerinden etme planını memnuniyetle karşılarken askeri uzmanlar teklifi gerçekçi bulmadı

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 5 ay önce

Kudüs

İsrail'deki Maariv gazetesinin haberine göre, eski İsrail Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) Başkanı Amos Yadlin, ABD Başkanı Trump'ın illüzyon sattığını söyledi.

Yadlin, Trump'ın Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının ikinci aşaması müzakerelerinde mutabakata varılması için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya illüzyon sattığını ve İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'i de bu şekilde ikna ettiğini kaydetti.

Trump'ın teklifine desteğini "Burada İsrailliler için çok hoş bir plan sunuldu, umarım gerçekleşir." sözleriyle yorumlayan Yadlin, buna karşın başarı şansının "çok zayıf" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

"Tehlikeli ve gerçekçi değil"

Haaretz gazetesi askeri analisti Amos Harel, Trump'ın Gazze'de Filistinlileri yerinden etme planını "tehlikeli ve gerçekçi değil" şeklinde yorumladı.

Trump'ın Hamas'a karşı tavrının, hareketin Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasını sürdürme sebebini ortadan kaldıracağı düşüncesini paylaşan Harel, Gazze'deki diğer İsrailli esirlerin bedel ödemek zorunda kalacağını kaydetti.

Harel, ABD Başkanı Trump'ın kendisini "ezber bozucu radikal çözümler üreten birisi" şeklinde sunmaktan ve sürprizler yapmaktan hoşlandığını, fakat bu teklifin gerçekçi olmadığını sözlerine ekledi.

Mısır ve Ürdün ile İsrail arasındaki barışa zarar verecek...

Öte yandan Kanal 13'ün haberine göre İsrail'de muhalefetteki İşçi Partisi Milletvekili Haham Gilad Kariv, Gazze'deki 1,5 milyondan fazla Filistinlinin Mısır ve Ürdün'e gönderilmesi fikrinin, söz konusu ülkelerin siyasetini tehdit edeceğini, bunun da İsrail ile aralarındaki barışa zarar vereceğini söyledi.

Trump'ın Gazze'yi "devralma" ve Filistinlileri zorla yerinden etme planı...

ABD Başkanı Trump, Gazze'deki Filistinlilerin başta Ürdün ve Mısır olmak üzere Arap ülkelerine sürgün edilmesi fikrini ortaya atmıştı.

Gazze'nin "temizlenmesi için" söz konusu ülkelerin daha fazla Filistinliyi kabul etmesi ve bu kişilerin "farklı yerlerde inşa edilecek konutlara yerleştirilmesi" çağrısında bulunan Trump, bölgenin Filistinlileri topraklarından çıkarttıktan sonra yeniden inşa edilmesini savunmuştu.

Trump, ABD'nin Gazze Şeridi'ni devralması ve bölgenin dünyanın farklı yerlerinden insanların yaşadığı "uluslararası" bir yer olmasını hayal ettiğini söylemişti.

İsrail'de yelpazenin merkezinden aşırı sağa siyasiler Trump'ın planından memnuniyetlerini dile getirmiş ve plana destek verdiklerini kaydetmişti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

İsveç'te yüzlerce kişi Gazze'ye destek protestosu düzenledi

2025-02-01 18:57 - Dünya

Uzmanlar, Trump ile Netanyahu arasındaki dinamiklerin değişebileceğini düşünüyor

2025-02-04 18:17 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Hamas yetkilileriyle Katar'da görüştü

2025-02-02 21:31 - Siyaset

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: Türkiye'yle ortak bir çıkarımız var, o da artık bölgede kalıcı barışın yerleşmesi

2025-02-05 21:13 - Siyaset

DMM, "İsrail'in ürettiği UTTS çipinin araçlara takılacağı" iddiasını yalanladı

2025-02-04 23:51 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Kanada Başbakanı Trudeau ile konuştu

2025-02-03 18:42 - Dünya

Galatasaray ile yollarını ayıran Ziyech, Katar ekibi Al-Duhail'e transfer oldu

2025-01-30 17:33 - Spor

Türkiye'den Almanya'ya savunma sanayisinde teknoloji transferi

2025-02-06 16:23 - Teknoloji

Ege Üniversitesi Sualtı Ragbisi Takımı, Avusturya'daki turnuvada şampiyon oldu

2025-02-05 14:57 - Spor

İlgili Haberler

Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulamasını değerlendirdi

15:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bazı ülkeler, sömürge izlerini silmek ya da siyasi hedefler için adından vazgeçti

11:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

'Er Meydanı'nın unutulmaz pehlivanları

11:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 14 soruda İklim Kanunu'nu anlattı

00:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD'nin İran yolcu uçağını vurarak 290 kişiyi öldürmesinin üzerinden 37 yıl geçti

16:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

ABD'nin Texas eyaletinde meydana gelen sellerde en az 13 kişi hayatını kaybetti

02:22 - Dünya

ABD Başkanı Trump, "vergi indirimi" tasarısını imzaladı

02:17 - Dünya

Buca ve Ödemiş'teki yangınlar kontrol altına alındı, Hatay Dörtyol'daki yangına müdahale ediliyor

23:52 - Gündem

DMM "Türkiye, İsrail'e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı" iddiasını yalanladı

23:25 - Gündem

Hamas, Gazze'de ateşkes teklifine "olumlu yanıtını" arabuluculara ilettiğini açıkladı

23:23 - Dünya