?>

İsrail'in yargılanacağı "soykırım" davası 11 Ocak'ta başlayacak

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı "soykırım" davasının ilk duruşmasının 11-12 Ocak'ta yapılacağı bildirildi.

Dünya - 2 yıl önce

İstanbul

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı Sözcüsü Clayson Monyela, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, davanın ilk duruşmasının 11-12 Ocak'ta Lahey'de olduğunu ve avukatların bu yönde hazırlıklarını sürdürdüğünü belirtti.

İsrail yönetimi, kendisini Gazze Şeridi'nde Filistinlilere soykırım uygulamakla suçlayan Güney Afrika'ya tepki göstermiş ancak davayı boykot etmeyeceğini duyurmuştu.

Malezya Dışişleri Bakanlığı da Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine dava açmasını, hesap verilebilirlik için "somut adım" olarak tanımlamış ve destek vermişti.

UAD'nin dava usulüne göre, davacı ve davalı ülkeler, 15 hakimden oluşan panele birer hakim ekleyebilir. Ayrıca, davalı İsrail, duruşmada 4 avukat tarafından temsil edilebilir ve destekçisi ülkelerin temsilcileri tarafından yazılmış mektupları mahkemeye sunabilir.

UAD, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını durdurması yönünde bir emir çıkarabilir.

Güney Afrika, İsrail hakkında soykırım davası açmıştı

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık'ta, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği fiillerle 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD'de dava açarak İsrail için ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti.

Başvuruda "İsrail'in eylemleri ve ihmalleri soykırım niteliğindedir çünkü hususi soykırım niyetiyle işlenmiştir." ifadelerine yer verilirken, eylemlerin "Gazze'deki Filistinlileri yok etmek" amacı taşıdığı vurgulanmıştı.

Soykırım Sözleşmesinin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlalci devlet aleyhine UAD'de dava açabiliyor.

UAD, aciliyet gerektiren durumlarda ihtiyati tedbir kararına hükmederek, söz konusu ihlallerin dava süreci sonlanana kadar durdurulmasına hükmedebiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ukrayna: Rusya'nın füze saldırılarında 30 kişi öldü

2023-12-29 23:18 - Dünya

Yemen'de, İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye destek gösterileri düzenlendi

2023-12-29 21:09 - Dünya

Hatay İskenderun'da ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor

2023-12-30 18:47 - Gündem

Antalya, 2023'te 15 milyon 689 bin 258 yabancı turist ağırladı

2024-01-02 11:38 - Ekonomi

İsrail'in ABD'deki fişleme ve yıldırma şebekesi: Canary Mission

2023-12-29 14:47 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Güler: Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 59 terörist etkisiz hale getirildi

2023-12-27 14:02 - Gündem

BM Genel Sekreteri Guterres: "Bir sonraki salgına hazır değiliz"

2023-12-27 19:02 - Dünya

TFF kafilesi, İstanbul'a döndü

2023-12-30 17:18 - Spor

Erzurum, Ardahan ile Kars'ta soğuk hava etkili oluyor

2023-12-30 10:38 - Gündem

İsrail ordusunun Beyt Lahiya'nın bazı bölgelerinden çekilmesiyle bıraktığı yıkım ortaya çıktı

2023-12-31 15:27 - Dünya

İlgili Haberler

Trump'tan Ukrayna ile ateşkes konusunda Putin'e sitem: Bu durum ona kalmış

00:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff'la görüştü

23:58 - Dünya

ABD'de helikopterin Mississippi Nehri'nde mavnanın üzerine düşmesi sonucu 2 kişi öldü

23:27 - Dünya

Lübnan'da hükümet, Hizbullah dahil tüm silahlı varlığın devlet tekeline alınmasını kabul etti

21:32 - Dünya

Papua Yeni Gine'de 5,9 büyüklüğünde deprem

20:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump'tan Ukrayna ile ateşkes konusunda Putin'e sitem: Bu durum ona kalmış

00:32 - Dünya

UEFA Konferans Ligi'nde 3. eleme turunda ilk maçlar sona erdi

00:27 - Spor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff'la görüştü

23:58 - Dünya

İrlanda’da farklı kazanan Beşiktaş, turun kapısını araladı

23:52 - Spor

ABD'de helikopterin Mississippi Nehri'nde mavnanın üzerine düşmesi sonucu 2 kişi öldü

23:27 - Dünya