İsrail'de hükümetin yargı düzenlemesine karşı Savunma Bakanı'nın istifa edeceği iddiası

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan tartışmalı yasal düzenlemesinde uzlaşı sağlanamazsa Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın istifa edeceğini koalisyona bildirdiği ileri sürüldü.

Dünya - 3 yıl önce

KUDÜS
Haaretz gazetesinin haberine göre, Savunma Bakanı Gallant, tepkilerin odağındaki yargı düzenlemesi konusunda hükümet bir uzlaşı sağlayamazsa görevden ayrılacağını Netanyahu'ya iletti.
Netanyahu, Gallant'ın kendisine söylediklerini pazar akşamı hükümetin diğer üyeleriyle paylaştı.

Likud Partisinden iki milletvekilinden düzenlemenin durdurulması çağrısı

Bu arada Netanyahu'nun lideri olduğu, koalisyonun en büyük partisi Likud'dan bir milletvekili daha kamuoyunda yoğun biçimde tartışılan düzenlemeyle ilgili hükümete çağrıda bulundu.
Milletvekili David Bitan, hükümete yargı düzenlemesine ilişkin yasama süreçlerinin durdurulması ve muhalefetle müzakere masasına oturulması çağrısı yaptı.
Likud Milletvekili Yudi Edelstein de geçen hafta yargı düzenlemesine ilişkin oylamada Meclis'teki oturuma katılmamıştı. Cenazeye katıldığı mazeretini açıklayan Edelstein'e partisi tarafından yaptırım getirilmişti. İsrail'de 2013-2020 yıllarında Meclis Başkanlığı da yapan Edelstein, daha önceki açıklamalarında, iktidarın yasama süreçlerini durdurması ve muhalefetle müzakerelere başlaması çağrısı yapmıştı.

İsrail'deki tartışmalı yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargı reformu" planladıklarını açıklamıştı.
Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclis'e devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.
Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis'in çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.
Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclis'in çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti.
Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yargının yetkilerini kısıtladığı gerekçesiyle yoğun şekilde eleştirilmişti.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un krize çözüm için sunduğu yargı düzenlemesi tasarısı, muhalefet tarafından kabul edilmiş ancak iktidar tarafından reddedilmişti.
Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar, 11 haftadır yüz binlerce kişinin katılımıyla devam ediyor.
İsrail ordusunda aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları, özel kuvvetler gibi birimlere bağlı yüzlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya eğitimlere katılmayacaklarını açıklamıştı.
İsrail'de iç ve dış istihbarat teşkilatları, diğer güvenlik kurumlarının çalışanları da yaptıkları açıklamalarla hükümetin yargı düzenlemelerine karşı itirazlarını duyurmuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD-Türkiye İş Forumu düzenlendi

2023-03-13 20:17 - Ekonomi

İslam İşbirliği Teşkilatından İsrail'i yargılamak için 'harekete geçilmesi' çağrısı

2023-03-18 00:43 - İslam-Hayat - Safer 1448

Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular yarın başlıyor

2023-03-18 09:58 - Siyaset

Barcelona'yla ilgili tartışmalar büyüyor

2023-03-14 14:28 - Spor

Diyanet, 350 din hizmetleri uzmanı ile 75 eğitim görevlisi alacak

2023-03-18 13:57 - Gündem

Avustralya'da bir finans şirketinin 330 bin müşterisinin verileri siber saldırıyla çalındı

2023-03-18 15:57 - Dünya

NBA'de Rockets, Alperen'in "double double" yaptığı Pelicans maçını kazandı

2023-03-18 16:03 - Spor

Yedi Tepeli Şehir İstanbul’a Ziyaretlerinizi İstanbul Araç Kiralama ile Güzelleştire bilirsiniz

2023-03-20 13:07 - İnsan-Hayat

Darende’de sağanak heyelanlara sebep oldu

2023-03-19 17:48 - Asayiş

Yeni Zelanda 2019'da iki camiye düzenlenen terör saldırılarının kurbanlarını anıyor

2023-03-15 14:47 - Dünya

İlgili Haberler

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya