?>

İsrail son 48 saatte Gazze'de 4 sığınma merkezini ve 11 evi hedef aldı

İsrail ordusunun son 48 saatte yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) bağlı 4 sığınma merkezini ve 11 evi hedef aldığı açıklandı

Dünya - 2 yıl önce

Gazze

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail savaş uçakları Gazze'de sivillerin yaşadığı bölgeleri bombaladı.

Son 48 saatte gerçekleştirilen saldırılarda onlarca Filistinli yaşamını yitirirken, yüzlerce kişi de yaralandı.

İsrail saldırıları devam ederken, zor şartlar altında evlerinde yaşayan hem de evleri yıkıldığı için UNRWA'ya ait merkezlere sığınan binlerce Filistinli her gün ölüm tehdidi altında bulunuyor.

İsrail ordusu son 48 saat içinde Filistinlilerin sığındığı 4 sığınma merkezini ve 11 evi bombaladı.

Gazze'deki sivil savunma ekipleri büyük zorluklarla karşılaşırken, arama-kurtarma ve yangınla mücadele ekipmanlarına ihtiyaç duyuyor.

Uluslararası topluma yardım ve ateşkes yapılması çağrısında da bulunulan açıklamada, "İsrail işgali, en ufak bir insani, ahlaki veya hukuki kaygı olmaksızın, Filistinlilerin evlerini onlar uykudayken bombalayarak tüm Filistinli ailelere karşı soykırım yöntemini uygulamaya devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 658 Filistinli öldü, 86 bin 237 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

BM: Yakıt kıtlığı Gazze'ye yönelik insani yardım operasyonlarını engelliyor

Birleşmiş Milletler (BM), yakıt kıtlığının, Gazze'ye yönelik insani yardım operasyonlarını engellemeye devam ettiğini bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Gazze'deki duruma ilişkin gelişmeleri paylaştı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) edindiği bilgileri aktaran Dujarric, hijyen kıtlığının su, sağlık ve diğer tesislerin çalışmasını engellediğini belirtti.

Dujarric, Gazze'ye giren yakıtın, Ekim 2023 düzeylerinin yüzde 14'üne kadar gerilediğini ifade etti.

Gazze'ye her ay giren yakıt miktarının yaklaşık 2 milyon litre, bunun da Ekim 2023 öncesinde 14 milyon litre olduğunu söyleyen Dujarric, yakıt kıtlığının Gazze'ye yönelik insani yardım operasyonlarını engellemeye devam ettiğinin altını çizdi.

BM'nin İsrailli yetkililere bir mektup göndererek, acil adım atılmaması halinde yardımları askıya alacaklarını duyurduğuna ilişkin haberler hakkında Dujarric, bir mektup gönderildiğini teyit edebileceğini dile getirdi.

Dujarric, BM'nin çok sayıda personelini kaybettiğini, hastane ve sığınakların vurulduğunu anımsatarak, risklerin arttığını kaydetti.

İsrailli yetkililerle yakın irtibat halinde olduklarını vurgulayan Dujarric, "İhtiyaçlarımızın acil olduğunun altını çizmek istedik." dedi.

Dujarric, koordinasyon ve savaş bölgesinde çalışmaya ilişkin risklerin giderilmesinin ve İsrail ordusunun sorumluluğunu yerine getirerek insani yardımları kolaylaştıması gerektiğinin altını çizerek, her gün durumu gözden geçirdiklerini anlattı.

Güvenli yardım dağıtım yollarını sürekli olarak araştırdıklarını bildiren Dujarric, her fırsatta yardım dağıtmaya devam ettiklerini söyledi.

Dujarric, "Elimizde olan her fırsatı değerlendirmek zorundayız." diye konuştu.

Yardımı askıya almadıklarını, durumu her gün gözden geçirmeye devam ettiklerini yineleyen Dujarric, "Karşılaştığımız riskler, kabul edilebilir düzeyde değil." açıklamasında bulundu.

Dujarric, İsrail'in yardım dağıtımıyla ilgili BM'yi suçlamasıyla ilgili "Silahları olmadan, güvenlikleri sağlanmadan Gazze'dekilere yardım sağlamaya çalışanları suçlamak, bunu inandırıcı bulmak biraz zor" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Evden eve nakliyede "yetkili şirket" uyarısı

2024-06-23 11:48 - Gündem

Kadın girişimci 18 yıl sonra döndüğü memleketinde lavanta bahçesi ve işleme tesisi kurdu

2024-06-21 13:03 - Çevre-Hayat

Engelli milli sporcu, düğün takıları ile alınan ekipmanla dünya şampiyonu oldu

2024-06-20 11:57 - Çevre-Hayat

Üç temalı park 10 yılda 2 buçuk milyon kişiyi ağırladı

2024-06-22 15:08 - Gündem

İzmir Doğal Yaşam Parkı bayramda çocuklu aileleri ağırladı

2024-06-19 17:03 - Çevre-Hayat

Portekiz, Türkiye maçı hazırlıklarını sürdürdü

2024-06-20 19:57 - Spor

Antalya sahillerinde bayram tatili yoğunluğu sürüyor

2024-06-20 14:53 - Çevre-Hayat

Sermayeye vergi geliyor, doğrudan vergilerin payı artıyor

2024-06-20 13:02 - Ekonomi

Bizim Çocuklar, EURO 2024'e galibiyetle başladı

2024-06-18 21:23 - Spor

Brüksel'de üniversite kampüsündeki Filistin'e destek eylemi polis tarafından sonlandırıldı

2024-06-25 11:48 - Dünya

İlgili Haberler

Çin ve Güney Kore, ilişkilerde yeni sayfa açma arayışında

17:02 - Dünya

Terör örgütü PKK/YPG'nin Halep'te düzenlediği saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti

16:57 - Dünya

Balkanlar'da şiddetli yağışlar sellere neden oldu

16:48 - Dünya

Katar: Gazze'ye yardım girişi, müzakerelerde siyasi şantaj olarak kullanılamaz

16:12 - Dünya

İsrail askerleri, Batı Şeria'da “Hind Receb'in Sesi” filminin gösterileceği üniversiteye s

16:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Trabzon'dan 2025'te 553 milyon dolarlık fındık ihraç edildi

17:22 - Ekonomi

Türk Kızılayın 2025 yılı faaliyetlerine ilişkin değerlendirme toplantısı yapıldı

17:18 - Gündem

Kahramanmaraş kent merkezinde son 57 yılın en düşük sıcaklığı yaşandı

17:13 - Gündem

60 saniyede ekonomide bugün (06 Ocak 2026)

17:07 - Ekonomi

Çin ve Güney Kore, ilişkilerde yeni sayfa açma arayışında

17:02 - Dünya