?>

İsrail saldırısında yaralanan Gazzeli 2 kardeş, yetersiz beslenme sebebiyle iyileşemiyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği bombardımanda yaralanan 15 ve 17 yaşlarındaki iki kardeş, yaklaşık 40 gündür tıbbi imkansızlıklar ve yetersiz beslenme sebebiyle tedavi olamıyor

Dünya - 5 gün önce

Gazze

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılarla sağlık sistemini çökertmesi ve sınır kapılarını kapatıp yardım girişini engelleyerek gıdayı silah olarak kullanması, bombalardan yaralı şekilde kurtulan Gazzelierin tedavi olmalarını da geciktiriyor.

İsrail ordusu, Gazze kentine bağlı Şucaiyye Mahallesi'nden Zeytun Mahallesi'ne göç eden 9 kişilik Sibeyta ailesinin kaldığı çadırın yakınlarındaki bir eve yaklaşık 40 gün önce gece yarısı saldırı düzenledi.

Bombalanan ev, Sibeyta ailesinin kaldığı çadırın üstüne yıkılınca Âye (15) ve Ahmed Sibeyta (17) kardeşler ile 8 aylık hamile anneleri Vefa Abdurrauf Sibeyta (39) yaralandı.

Âye'nin sağ kolunda, Ahmed'in ise her iki bacağında kırıklar, kemik ve deri deformasyonları ile şiddetli enfeksiyon oluştu.

Yaklaşık 40 gündür Şifa Hastanesi'nde tedavi edilmeye çalışılan Âye ve Ahmed kardeşler, akut yetersiz beslenme sorunu da yaşadıkları için bir türlü iyileşemiyor.

Kemik onarımı için gerekli gıdaya erişemiyorlar...

Sağ kolu kırık Âye ile iki ayağı da kırık Ahmed, kemiklerini onaracak gıdaya erişemedikleri için tedavi de olamıyor.

2'si yaralı olmak üzere 7 çocuğu olduğunu söyleyen anne Vefa, çocuklarının akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığı için estetik ameliyatlarının ertelendiğini ve bu nedenle 40 gündür hastanede olduklarını ifade etti.

Kendisi de 8 aylık hamile olan Filistinli anne, şunları söyledi:

"Ben de yaralıyım ama çocuklarımdan kendimi düşünemiyorum. Diğer çocuklarımı komşuların yanına bıraktım. Gece onların yanına gidiyorum, gündüz bunların yanına geliyorum. Ben de yeterli beslenemiyorum. Çocukların kemiklerinin onarılmasını sağlayacak et, süt ve süt ürünleri gibi gıdalara erişemiyoruz. Sabah ekmek, mercimek ne bulursam bu yaralı çocuklarıma getiriyorum. Gece de gidip öbürlerini doyuruyorum. Ben de yorgunum ve yeterli beslenemiyorum. Buraya her geldiğimde bana da serum takıyorlar."

Anne Vefa, kızı ile oğlunun kol ve bacaklarının şiddetli enfeksiyon kaptığını, verilen antibiyotiklerle amputeden son anda kurtulduklarını ancak yetersiz beslenme nedeniyle tedavi süreçlerinin tamamlanamadığını dile getirdi.

"Elimde enfeksiyon oluştuğu için dirseğimi ampute etmek istediler"

15 yaşındaki Âye, sağ dirsek kemiği, onu çevreleyen et, doku, sinir ve damalarda meydana gelen hasarın ve oluşan enfeksiyonun tedavisi için doktorların uzun zamandır uğraştığını ancak enfeksiyondan kurtulunca yetersiz beslenme sorunuyla karşılaştıklarını anlattı.

Âye, "Elimde enfeksiyon oluştuğu için dirseğimi ampute etmek istediler. Enfeksiyon geçti ama bedenimiz iskelete döndüğü için bir şey yapamıyorlar. Benim de hareketlerim kısıtlandı. Kan değerlerim ve tansiyonum düşük. Burada sadece annemi, babamı ve yaralı kardeşimi görüyorum. 1,5 aydır diğer kardeşlerimi görmedim." dedi.

17 yaşındaki Ahmed'in tek dileği "yemek ve yeniden yürümek"

Bacaklarının ampute olmaktan kurtulmasına sevinen 17 yaşındaki Ahmed ise derisinin toparlanması için gereken besini alamadığından estetik cerrahın onu ameliyat etmediğini ve buna çok üzüldüğünü dile getirdi.

Bütün gün bir tabak mercimek çorbası ve serumla ayakta durduğunu söyleyen Ahmed, doktorların bilincinin açık kalması için sürekli serum verdiğini ancak açık yaralarının deriyle kapanması için besine ihtiyacı olduğunu aktardı.

Ahmed, "Dileğin ne?" sorusuna "Yemek ve yeniden yürümek." cevabını verdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

- İsrail'in açlık ve kıtlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 1'i çocuk 14 Filistinli açlıktan hayatını kaybetti

- Gazze'den dönen İngiliz doktor, İsrail'in dayattığı açlık krizinin "her dakika daha da kötüleştiğini" anlattı

- Kitlesel açlık krizinin derinleştiği Gazze'de hastaneler, ölümle pençeleşen bebeklerle dolup taşıyor

- İsrail saldırıları altındaki Gazze'de Filistinliler açlık, susuzluk ve yerinden edilmeyle mücadele ediyor

- İsrail saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'de açlıktan çocuk ölümleri artıyor

Haftanın Öne Çıkanları

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan orman yangınlarına karşı yağmur duası

2025-07-25 22:08 - İslam-Hayat - Safer 1447

Kitapla buluşturulan cami altındaki çay ocağı adeta kültür merkezine dönüştü

2025-07-22 12:48 - İslam-Hayat - Safer 1447

İHH, Libya’daki Sudanlı sığınmacılara giysi ve battaniye yardımı yaptı

2025-07-24 17:43 - İslam-Hayat - Safer 1447

Hırvatistan'dan gelen öğrenciler İstanbul'da Yaz Kur'an Okulu programına katıldı

2025-07-24 20:53 - İslam-Hayat - Safer 1447

Memleket özlemlerini 'Gurbetçiler Pilav Festivali' ile dindiriyorlar

2025-07-28 12:42 - Magazin

Küresel piyasalar ticaret anlaşmalarından kaynaklanan iyimserlikle ilerliyor

2025-07-23 09:07 - Ekonomi

MHRS'de randevu talebi öncesi "Aile Hekimine Yönlendirme Uygulaması" başladı

2025-07-26 14:33 - Sağlık

Kapadokya'da sıcak hava balon turlarına rüzgar molası

2025-07-25 16:42 - Magazin

NASA, 1958'den bu yana yürüttüğü uzay çalışmalarıyla bilimsel araştırmalara katkı sağlıyor

2025-07-28 12:58 - Teknoloji

Arkadaşı için gittiği KETEM'de kanser olduğunu öğrenen kadın erken teşhisle sağlığına kavuştu

2025-07-28 12:18 - Sağlık

İlgili Haberler

AB Komisyonu uçak yolculuklarında sıvı miktarı sınırının kaldırılmasının yolunu açtı

16:48 - Dünya

Ukrayna: Rusya'da bir dizi önemli tesise saldırılar düzenlendi

16:43 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 98 artarak 60 bin 430'a çık

14:57 - Dünya

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 7 kişi daha açlıktan hayatını k

13:57 - Dünya

Halep halkı, Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden ulaşmasından umutlu ve sevinç duyuyor

13:38 - Dünya

Günün Manşetleri

İçişleri Bakanlığınca Suriyelilerin gönüllü geri dönüşlerini konu alan kısa film hazırlandı

16:53 - Gündem

AB Komisyonu uçak yolculuklarında sıvı miktarı sınırının kaldırılmasının yolunu açtı

16:48 - Dünya

Ukrayna: Rusya'da bir dizi önemli tesise saldırılar düzenlendi

16:43 - Dünya

Kimya sektörü temmuzda 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı

15:42 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan dış ticaret verilerine ilişkin paylaşım

15:37 - Ekonomi