İsrail saldırılarıyla sağlık sisteminin de çöktüğü Gazze'de 'ölümcül virüsler' yayılıyor

Şifa Hastanesi Direktörü Dr. Muhammed Ebu Silmiyye, İsrail’in uyguladığı açlık politikaları ve sağlık sistemine yönelik kısıtlamalar nedeniyle bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu, ölümcül solunum yolu virüslerinin Gazze’de hızla yayıldığını söyledi

Dünya - 7 ay önce

Gazze
Filistin'in Sesi Radyosuna konuşan Ebu Silmiyye, “Muhtemelen mutasyona uğramış grip veya koronavirüs türleri olan solunum yolu virüsleri yayılıyor. Açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle bağışıklık sistemi çöken insanlar bu virüslere karşı savunmasız hale geliyor ve ölümler artıyor.” dedi.
Gazze’deki durumu “soykırım savaşı ile kitlesel yerinden edilmenin yol açtığı salgınların birleşimi” olarak nitelendiren Ebu Silmiyye, tablonun “trajik ve kasvetli” olduğunu ifade etti.
Ebu Silmiyye, İsrail’in getirdiği kısıtlamalar nedeniyle sağlık sisteminin ağır bir krizle karşı karşıya kaldığını, ilaç, tıbbi malzeme ile test ve teşhis ekipmanlarının girişinin büyük ölçüde engellendiğini vurguladı.
Yerinden edilmiş ailelerin barındığı çadırlarda ısıtma imkanının olmaması nedeniyle kış başından bu yana aşırı soğuk yüzünden ölümlerin yaşandığına değinen Ebu Silmiyye, “Hastanelerde doluluk oranı yüzde 150’ye ulaştı. Savunmasız gruplara yönelik rutin aşılama programlarını yürütmek artık imkansız hale geldi.” dedi.
Ebu Silmiyye, barınaklardaki aşırı kalabalığın ve acil tıbbi müdahale yetersizliğinin, hastalıkların yayılmasını hızlandıracağını ve sert hava koşullarıyla birlikte can kayıplarını artıracağını belirtti.

Sağlık sistemi çöktü...

İki yılı aşkın süre devam eden saldırılar boyunca Gazze’de hastaneler ve sağlık tesislerinin büyük bölümü tahrip edildi.
Abluka ve yardım girişine getirilen kısıtlamalar, ilaç ve tıbbi ekipman kıtlığına yol açarak sağlık sistemini felç etti.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığına göre ilaç kıtlığı yüzde 52’ye, tıbbi sarf malzemesi kıtlığı ise yaklaşık yüzde 71’e ulaştı.
Bakanlık, İsrail’in Gazze’ye giren tıbbi yardım kamyonlarını, aylık ihtiyacın yüzde 30’unun altına düşürdüğünü ve bunun kritik bir sağlık krizine neden olduğunu açıklamıştı.
Yaklaşık 2,4 milyon Filistinli ise Gazze’de son derece ağır insani koşullar altında yaşama mücadelesi veriyor.
Gazze nüfusunun büyük bölümü gıda güvensizliği ve derin yoksulluk nedeniyle yetersiz beslenme sorunu yaşıyor.
Bu durum bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve salgın hastalıklara karşı kırılganlığın artmasına yol açıyor.
İsrail’in 8 Ekim 2023’te başlattığı saldırılar iki yılı aşkın süre devam etti.
Bu süreçte 71 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, 171 binden fazla kişi yaralandı. Sivil altyapının yüzde 90’ı tahrip edildi.
Birleşmiş Milletler yeniden inşa maliyetini yaklaşık 70 milyar dolar olarak tahmin ediyor.
10 Ekim’de yürürlüğe giren ateşkese rağmen İsrail’in saldırıları sürüyor.
Ateşkesten bu yana 442 Filistinli öldü, 1236 kişi yaralandı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Nijeryalı futbolcu Chibuike Nwaiwu, Trabzonspor için İstanbul'a geldi

2026-01-07 10:47 - Spor

Milli İstihbarat Teşkilatı 99 yaşında -MİT Başkanı Kalın, Teşkilatın çalışmaları ve hedeflerini yazdı-

2026-01-06 10:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ASELSAN, AESA radarlarla hava platformlarına güç katıyor

2026-01-07 16:48 - Gündem

Kars'ta köylerden geçen menderesler hayvancılığa can suyu oluyor

2026-01-08 11:17 - Çevre-Hayat

Biraz dur! -Arzu Leyal yazdı-

2026-01-11 08:14 - En Son Yazılar

Şara’ya suikast iddiasında son gelişmeler ve Suriye'de kurdun dişine nasıl kan değdi! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2026-01-08 11:11 - En Son Yazılar

Hakkari'de kan bağışında "rekor" seferberliği

2026-01-08 12:02 - Sağlık

Tüberkülozda düzenli ilaç kullanımı hayat kurtarıyor

2026-01-09 11:38 - Sağlık

Sanal Eğitim ve Simülasyon ile Takım Performansı

2026-01-09 15:13 - İnsan-Hayat

'Uçan karakol' GÖKÇERİ sınırları zorluyor

2026-01-12 14:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında can kaybı 2 bini aştı

11:12 - Dünya

Güney Kore, ABD, Japonya ve 37 ülkeden, füze fırlatılmaları konusunda önceden bildirim çağrısı

11:03 - Dünya

Belçika'da ülke geneli sıcak hava alarmı verildi

10:32 - Dünya

İsrail ordusu Beytüllahim'de Filistinlilere ait üç katlı binayı yıktı

10:22 - Dünya

Günün Manşetleri

AJet'ten gençlere yurt dışı uçuşlarda yüzde 20 indirim

11:43 - Gündem

CANLI-TBMM Başkanı Kurtulmuş, AA Editör Masası'nın konuğu

11:37 - Gündem

Küresel havacılık ekosisteminin ekonomiye katkısı 4,1 trilyon dolara ulaştı

11:33 - Ekonomi

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Denizüstü rüzgar enerjisi Türkiye'nin yenilenebilir enerji görünümünü yeniden şekillendirebilir

11:18 - Ekonomi