?>

İsrail ordusu, sivil geçişler için hazırlık yapılan Refah Sınır Kapısı'ndan çekildi

İsrail ordusu, 8 ay sonra ilk kez sivil geçişlere kısmen açılacak olan Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'ndan hazırlıkların tamamlanması için çekildi.

Dünya - 11 ay önce

Kudüs

İsrail ordu radyosunun haberinde, anlaşma kapsamında Refah Sınır Kapısı'ndan geçişlerin nasıl yapılacağı aktarıldı.

Gazze Şeridi'ndeki hasta ve yaralılardan oluşan ilk grup yarın Refah Sınır Kapısı'ndan geçiş yapacak

Hamas ve İsrail arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında açılacak Refah Sınır Kapısı'ndan sadece Gazze sakinleri çıkış yapabilecek, Gazze'ye dışarıdan giriş olmayacak.

İsrail ordusunun, anlaşma uyarınca bugün kontrolü "yabancı güçlere" devrederek Refah Sınır Kapısı'ndan çekildiği ve Philadelphi Koridoru'nda yeniden konuşlandığı bildirildi.

Sınır kapısından her gün 50 yaralı ve her bir yaralı için 3 refakatçi olmak üzere toplam 200 kişinin geçişine izin verileceği ve geçişlerin İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet ve Mısır'ın onayına tabi olacağı aktarıldı.

Anlaşmanın bir parçası olarak, İsrail ile savaşırken yaralanan Hamas mensuplarının Mısır'a geçmesine izin verilirken 7 Ekim 2023'teki "Aksa Tufanı" saldırısına katılanlara izin verilmeyeceği kaydedildi. İsrail ordu radyosu haberinde bu madde, "sindirilmesi en zor madde" olarak tanımlandı.

Sınır kapısında Avrupa Birliği adına bir güç ile Mısırlı ve Hamas üyesi olmayan Filistinlilerin bulunacağı, İsrail resmi olarak kabul etmese de söz konusu Filistinlilerin Ramallah yönetimine bağlı olacağı ve sadece geçiş izinlerini damgalayacakları bildirildi. Buradaki tüm görevlilerin İsrail iç istihbarat servisi Şin-Bet'in kontrolünden geçeceği öne sürüldü.

Anlaşmaya göre mekanizma şu şekilde işleyecek:

Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının arabulucuları (ABD, Katar ve Mısır) sınır kapısından geçecek isimleri önceden İsrail'e iletecek. Şin-Bet listeyi kontrol ettikten sonra geçmesini kabul ettikleri kişilerin bulunduğu listeyi Mısır'ın onayına sunacak. Mısır'ın da onay verdiği kişiler Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır tarafına geçiş yapabilecek.

İsrail ordu radyosu haberinde, Mısır'a geçecek ilk grubun listesinin İsrail'e teslim edildiği ve İsrail'in listeyi onayladığı kaydedildi.

İlk grubun yarın geçeceği açıklanmıştı

İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında, Gazze Şeridi'ndeki hasta ve yaralılardan oluşan ilk grubun yarın Refah Sınır Kapısı'ndan geçiş yapacağı bildirilmişti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İlk hasta ve yaralı grubu, 1 Şubat 2025 Cumartesi günü Refah Sınır Kapısı'ndan yola çıkacak." ifadesine yer verilmişti.

Refah Sınır Kapısı 7 Mayıs 2024'te kapatılmıştı

İsrail ordusu, Gazze ile Mısır arasında yer alan Refah Sınır Kapısı'nı 7 Mayıs 2024'te işgal etmişti.

Gazze'nin dış dünyaya açılan tek sınır kapısı olan Refah, o tarihten bu yana geçişlere kapalıydı.

İsrail ile Hamas arasında 19 Ocak'ta varılan ateşkes anlaşmasının maddeleri arasında Refah Sınır Kapısı'nın yeniden geçişlere açılması da yer alıyordu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul Maratonu’nun Küresel Koşu Etkinlikleri 2025 Üzerindeki Etkisi

2025-01-27 12:22 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütleri üzerinden kurulan tuzakları darmadağın edeceğiz

2025-01-29 14:28 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk yargısı sadece Türk milleti adına karar verir

2025-01-30 16:43 - Siyaset

Anadolu, Kafkasya, Yakındoğu ve Balkanlarda Türkler… Türkiye’nin ve Türk Dünyası’nın etki ve ilgi alanları -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

2025-01-27 00:44 - En Son Yazılar

ABD Donanması, Çinli yapay zeka modeli DeepSeek'in "kullanılmaması" talimatı verdi

2025-01-29 13:32 - Dünya

MİT, Hamas'ın elindeki 5 Taylandlı rehinenin Gazze'de serbest bırakılmasını sağladı

2025-01-30 16:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Iğdır'da doğa sporlarının yapılacağı 'Spor Vadisi' kuruluyor

2025-01-28 12:53 - Spor

Balıkesir'de tedavisi tamamlanan şahin doğaya salındı

2025-01-28 15:43 - Çevre-Hayat

Türkülere konu olan Silifke yoğurdu, Avrupa sofralarına girecek

2025-01-25 12:13 - Çevre-Hayat

Kamerun'un en uzun nehri Sanaga'da bölge sakinleri zorlu şartlarda kum çıkarmaya çalışıyor

2025-01-25 12:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

ABD'nin Texas eyaleti açıklarında Meksika Donanmasına ait küçük uçak düştü, 5 kişi öldü

10:33 - Dünya

İsrail askerleri ile yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırılarında 6 Filistinli yaralandı

09:53 - Dünya

ABD, İspanya'ya olası askeri ekipman satışını onayladı

06:18 - Dünya

ABD eyaletleri Mercedes ile yaklaşık 150 milyon dolarlık "emisyon" uzlaşmasına vardı

03:48 - Dünya

Fitch, Ukrayna'nın kredi notunu yükseltti

03:43 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'nin Texas eyaleti açıklarında Meksika Donanmasına ait küçük uçak düştü, 5 kişi öldü

10:33 - Dünya

AB'de yeni otomobil satışları kasımda yüzde 2,1 yükseldi

10:17 - Ekonomi

Tüketicinin korunmasına yönelik idari para cezaları artırıldı

10:13 - Ekonomi

İstanbul'da haftanın ikinci iş gününde trafikte yoğunluk yaşanıyor

09:57 - Gündem

İsrail askerleri ile yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırılarında 6 Filistinli yaralandı

09:53 - Dünya