İsrail mahkemesi, Küresel Sumud Filosu aktivistlerinin gözaltı süresinin uzatılmasına itirazı reddet

İnsan hakları ve hukuk örgütü "Adalah", Küresel Sumud Filosu'ndan alıkonularak sorgulanmak üzere İsrail'e getirilen 2 aktivistin gözaltı süresinin 6 gün daha uzatılmasına yaptıkları itirazın İsrail mahkemesi tarafından reddedildiğini duyurdu.

Dünya - 3 ay önce

Adalah avukatı Hadel Ebu Salih, Sumud Filosu aktivistleri Thiago Avila ve Seyf Ebu Kişk'in gözaltı süresinin 6 gün uzatılmasına yaptıkları başvurunun Beersheva (Birüssebi) Bölge Mahkemesi tarafından reddedilmesine ilişkin Anadolu Ajansına konuştu.
Temyiz başvurusunda Thiago Avila ve Seyf Ebu Kişk’in uluslararası sularda gerçekleşen yasa dışı bir gözaltına maruz kaldıklarını belirten Ebu Salih, İsrail mahkemesi ve polisinin bu konuda soruşturma yetkisinin olmadığını vurguladıklarını söyledi.
Thiago ve Ebu Kişk’in derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan Ebu Salih, "İsrail güçlerinin bu yasa dışı tutuklamalara devam etmesine izin verilmesi, hukuk sistemi açısından da son derece endişe verici. Bu durum, uluslararası vatandaşlara yönelik bu tür tutuklamalara meşruiyet kazandırıyor.” dedi.
Ebu Salih, Beerşeva Bölge Mahkemesi bugün temyiz başvurusunu reddederek İsrail devletinin ve polisinin mahkemeye sunduğu tüm argümanları kabul ederek önceki kararı koruduğunu belirtti.
Perşembe sabahından bu yana açlık grevinde olan Kişk'in su içmeyi de bıraktığını aktaran Adalah avukatı Ebu Salih, Thiago'nun ise İsrail'in işkenceye varan muamelelerine ilişkin açıklamaları sonrası hücresindeki tüm eşyalara ve örtüsüne el konarak "cezalandırıldığını" duyurdu.
İsrail Cezaevi Servisi yetkililerinin daha önce Thiago'nun ilk duruşmada mahkeme salonuna girerken zafer işareti yaptığı "cezalandırılacağını" açıkça söylediğini aktaran Ebu Salih, Brezilyalı aktivistin son duruşmada ellerini arkasına koymaya zorladıklarını belirtti.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik ablukasını kırma ve yaşamsal insani yardım ulaştırmayı amaçlayan Küresel Sumud Filosu 2026 Bahar Misyonu, İsrail ordusunun 29 Nisan gece saatlerinde Girit Adası açıklarında müdahalesine maruz kalmıştı.
Uluslararası sularda hukuk dışı müdahalede bulunarak, aktivistleri taşıyan teknelere saldıran İsrail ordusu, Gazze'ye 600 deniz mili uzaklıkta ve Yunan kara sularından birkaç mil açıkta 177 aktivisti alıkoyup kötü muamelede bulunmuştu.
İsrail'in, Küresel Sumud Filosu'ndan alıkoyduktan sonra serbest bırakmadığı ve zorla ülkeye götürdüğü aktivistler; Ebu Kişk ve Thiago'nun yoğun fiziki işkence gördüğü ve sorguda ölüm tehditlerine maruz kaldığı belirtilmişti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazze'de Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde gazetecilerle dayanışma etkinliği

2026-05-03 16:58 - Medya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu'dan "ikamet harçları"na ilişkin açıklama

2026-05-01 22:37 - Siyaset

BAE: OPEC ve OPEC+'ten ayrılma kararı kimseye yönelik değil

2026-05-04 21:53 - Ekonomi

AB ve Ermenistan, Orta Doğu'da gerginliğin azaltılması ve sivil altyapının korunması çağrısı ya

2026-05-05 12:17 - Dünya

Beşiktaş Erkek Hentbol Takımı, şampiyonluk maçında yarın Spor Toto'yu ağırlayacak

2026-05-01 12:32 - Spor

EFE: İspanya Başbakanı Sanchez'i taşıyan uçak Ankara'ya acil iniş yaptı

2026-05-03 23:13 - Dünya

Ziyarete açılacak Silifke Kalesi gece müzeciliği uygulaması kapsamında ışıklandırılacak

2026-05-04 12:37 - Kültür Sanat

Meteksan'dan su altında yüksek çözünürlüklü yerli sonar çözümü

2026-05-06 16:22 - Teknoloji

Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasının 27. duruşması başladı

2026-05-04 11:23 - Gündem

Avrupa Merkez Bankası "büyümeye yönelik risklerin arttığı" görüşünde

2026-04-30 18:12 - Dünya

İlgili Haberler

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Rusya'dan Telegram ve Google'a 26 milyon ruble ceza

14:02 - Dünya

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Dört büyüklerin toplam borcu 85 milyar liraya ulaştı

15:22 - Ekonomi

VDK'nin yapay zeka destekli risk analiz sistemi "MİHENK" devrede

15:17 - Ekonomi

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Katılım sigortacılığında kurumsal yönetim ve şeffaflık güçleniyor

15:07 - Ekonomi

İnternete bağlı cihazlarda en fazla televizyon, en az oyuncak tercih edildi

15:02 - Ekonomi