İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait 694 dönüm araziye el koydu

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın Selfit ve Kalkilya vilayetlerinde Filistinlilere ait 694 dönüm araziye el koyduğu bildirildi.

Dünya - 7 ay önce

İstanbul
Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Irkçı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi Başkanı Mueyyid Şaban, Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin topraklarındaki gasbını sürdürdüğünü söyledi.
Batı Şeria'nın Kalkilya kentine bağlı Kefr Sulus beldesi ile Selfit kentine bağlı Deyr İstiya ve Biddeya beldelerinde 694 dönümlük araziye İsrail tarafından el konulduğunu aktaran Şaban, işgalci İsrail'in Filistinlilerin topraklarını "devlete ait topraklar" şeklinde gasbettiğini ve bunun tehlikeli bir durum olduğunu dile getirdi.
????
Şaban, "Tel Aviv, kaba kuvvet ve sömürgecilik hukuku araçlarıyla Filistin coğrafyasını yeniden şekillendirmeye çalışıyor." dedi.
Tel Aviv yönetiminin yeni bir yasa dışı yerleşim birimi inşası için bahsi geçen alanlara el koyduğunu belirten Şaban, İsrail'in askeri kararlarla Filistinlilerin haklarını hiçe sayan tek taraflı adımları sistematik olarak sürdürdüğünü vurguladı.

Batı Şeria'da Filistin toprakları gasbedilerek kurulan 365 yasa dışı yerleşim bulunuyor

Batı Şeria'nın güneyindeki "Kefar Etzion" Yahudi yerleşim birimi, İsrail’in 1967’de Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü işgal etmesinin hemen ardından kurulduğu için ilk Yahudi yerleşim birimi olarak kabul ediliyor. Sonrasında Batı Şeria'da yüzlerce yasa dışı yerleşim yeri inşa edildi.
Yahudi yerleşim birimlerini takip eden İsrailli sivil toplum kuruluşu "Peace Now" (Barış Şimdi) hareketinin 2024 yılı verilerine göre, Doğu Kudüs hariç, işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 3 milyon Filistinli yaşarken, Filistin topraklarını gasbeden İsrailli nüfusu ise 500 bini aşmış durumda.
İsrail hükümetinin 11 Aralık'ta onay verdiği 19 yerleşim haricinde, gasbedilen Filistin topraklarında 141 yasa dışı yerleşim mevcutken aşırı sağcı Yahudi grupların kurduğu ve İsrail yasalarına göre de yasa dışı sayılan 224 "kaçak yerleşim birimi" bulunuyor.
Buna göre, Batı Şeria'da toplam 365 yasa dışı Yahudi yerleşimi bulunmakta. İsrail hükümetinin söz konusu "kaçak yerleşim" yerlerine sık sık aldığı kararlarla tek taraflı onay verdiği biliniyor.
İsrail'in işgal ettiği topraklarda kurduğu Yahudi yerleşim birimleri ve buraya nüfusunu nakletmesi uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ASELSAN, AESA radarlarla hava platformlarına güç katıyor

2026-01-07 16:48 - Gündem

Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Murat Kılıç'tan transfer çalışmalarına yönelik açıklama

2026-01-04 18:58 - Spor

Ölene kadar Başkan / Reis -Selim Çoraklı yazdı-

2026-01-04 01:45 - En Son Yazılar

Pamukkale 2025'te Denizli nüfusunun 2 katından fazla turist ağırladı

2026-01-01 12:33 - Ekonomi

Ardahan'da dondurucu soğuklar etkili oldu

2026-01-04 11:38 - Gündem

VİOP'ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

2026-01-05 09:38 - Ekonomi

ASKON Genel Başkanı Aydın, Türkiye'nin bu yılki ihracat hedefini değerlendirdi

2026-01-04 13:22 - Ekonomi

İsrail askerleri, Batı Şeria'da "Hind Receb'in Sesi" filminin gösterileceği üniversiteye saldırdı

2026-01-06 16:02 - Dünya

Aydın'da eşini öldürüp trafik kazası süsü veren kocaya ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi

2026-01-05 11:23 - Gündem

Irak: Uluslararası koalisyon gücü Ayn el-Esed Üssü’nden çekilecek

2025-12-31 23:32 - Dünya

İlgili Haberler

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde tarım arazilerini kimyasallarla kullanılamaz hale getiriyor

12:57 - Dünya

Pakistanlı kaynaklar, ABD ve İran'ın ateşkesi uzatmayı kabul ettiğini söyledi

12:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde tarım arazilerini kimyasallarla kullanılamaz hale getiriyor

12:57 - Dünya

Pakistanlı kaynaklar, ABD ve İran'ın ateşkesi uzatmayı kabul ettiğini söyledi

12:52 - Dünya