?>

İsrail'in yetim bıraktığı hayatlar

Şehit eşi Nur Ebu Luli, "Kocamın silahı yoktu. Onu neden öldürdünüz? O sadece barışçıl eylemlere katılan bir sivildi. Çocuklara ne olacak? Gerçekten benim için çok ağır bir yük. " dedi.

Dünya - 7 yıl önce

GAZZE - HANİ EŞ-ŞAİR

İsrail, ablukanın kaldırılması hedefiyle düzenlenen barışçıl gösterilere sert müdahalesine devam ederken, yetim bıraktığı hayatlara da her geçen gün yenisini ekliyor.

İsrail saldırılarının bu anlamdaki son kurbanlarından birisi de Ebu Luli ailesi oldu. Gazze sınırındaki "Büyük Dönüş Yürüyüşü" eyleminde İsrail askerleri tarafından şehit edilen baba Ahmed Ebu Luli (40) ardında biri görme engelli 5 yetim ve eşi Nur Ebu Luli'yi (31) bıraktı.

Gazze Şeridi'ndeki Refah kentinde yaşayan Ebu Luli, barışçıl Büyük Dönüş Yürüyüşü eylemlerine katılan kocasının, İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülmesinin ardından biri engelli 5 çocuğuyla Gazze'deki zor şartların ağır yükünü tek başına omuzlamak zorunda kaldı.

Bir yanda eşini kaybetmenin acısı diğer yanda çocuklarını aç bırakmamanın endişesi arasına sıkışan genç kadın, "Kocamın silahı yoktu. Onu neden öldürdünüz? O sadece barışçıl eylemlere katılan bir sivildi." diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Anne Ebu Luli, "çocuklarını babasız bıraktığı ve diğer suçları için İsrail'in uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini" ifade etti.

Kocasının günlük 5 dolarlık ücretle tarım işçiliği yaptığını anlatan şehit eşi, "Ahmed'den sonra bize ne olacak, nasıl yaşarız? Çocuklara ne olacak? Gerçekten benim için çok ağır bir yük. Bu küçük evde zor şartlar altında bu çocukları nasıl yetiştireceğim?" dedi.

"Bu çocukların günahı ne?"

Eşyasız, çinko çatılı, bazı duvarları çatlamış küçük bir evde çocuklarıyla beraber yaşayan anne Ebu Luli, "Bu çocukların günahı ne babasız kaldılar. Karınlarını doyuracak bir şey bulamayacağım. Onlar için çok korkuyorum." diye konuştu.

Çocuklarının en büyüğünün 11 yaşında ve engelli olduğunu, en küçüğünün ise 4 aylık olduğunu dile getiren Ebu Luli, şehit Ahmed'in İsrail ablukasını kırmaya katkısı olacağına inandığı için her hafta Büyük Dönüş Yürüyüşü eylemlerine katıldığını belirtti.

Şehidin kardeşi Hanin Ebu Luli de ağabeyinin tek başına ailesinin geçimini üstlendiğini ve bu saatten sonra yeğenlerinin durumunun çok zor olacağını, nerede yaşayacaklarını bilemediğini ifade etti.

Kardeşinin Gazze-İsrail sınırındaki emniyet bariyerine yakın olmadığını, göstericiler arasında arka saflarda yer aldığını söyleyen Ebu Luli, "Zavallı ağabeyim İsrail için nasıl bir tehditti?" diyerek, İsrail askerlerinin barışçıl gösterilere katılan Gazzelileri rastgele hedef aldığına işaret etti.

Gazze Şeridi'nde, İsrail'in 12 yıldır uyguladığı ağır abluka ve bu süreçte birkaç yılda bir tekrarlayan ve geride onarılmasına izin vermediği ağır bir yıkım bırakan saldırıları nedeniyle işsizlik ve yoksulluk oranı çok yüksek.

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılı nedeniyle 30 Mart'tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerlerinin barışçıl gösterilere müdahalesinde şu ana kadar 160'tan fazla Filistinli şehit olurken, 17 binin üzerinde Filistinli yaralandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Ömrüm hiç durmadan hep yazarak geçti'

2018-08-07 16:32 - Kültür Sanat

'İdamla ilgili teklifimizi Meclise getireceğiz'

2018-08-08 16:37 - Siyaset

Sakarya'da 'Şehit emanetleri' sergisi açıldı

2018-08-09 03:02 - Gündem

Toyota'dan, Ağustos kampanyası

2018-08-07 15:55 - Ekonomi

İmar Barışı'ndan yararlanan kişi sayısı açıklandı

2018-08-09 14:02 - Gündem

“İnşaatta kriz söylentisinin yurt dışı kaynaklı olduğunu tespit ettik“

2018-08-09 14:00 - Ekonomi

Play-off'taki muhtemel rakipler belli oldu

2018-08-06 19:26 - Spor

Kahve içme bahanesiyle gelip, altınları için öldürdüler

2018-08-06 20:02 - Asayiş

Beşiktaş'ın konuğu LASK Linz

2018-08-08 12:28 - Spor

Pentagon'dan Münbiç açıklaması

2018-08-07 00:36 - Genel

İlgili Haberler

İsrail, ABD'nin Gazze'de ateşkesle ilgili sunduğu yeni teklifi ciddi şekilde değerlendiriy

23:42 - Dünya

ABD Başkanı Trump: İsrailliler şartlarımı kabul etti, Hamas'ın da kabul etme zamanı geldi

22:22 - Dünya

İsrail'in Gazze'de öldürdüğü her çocuğun ismi Madrid'deki 12 saatlik eylemde okundu

21:53 - Dünya

Gazeteci Ersin Çelik, Küresel Sumud Filosu'nda Türk heyetinin güçlü varlık gösterdiğini söyledi

21:07 - Dünya

Zelenskiy, Trump'ın Alaska zirvesinde Putin'e "istediğini verdiğini" söyledi

20:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Orta Vadeli Program Resmi Gazete'de yayımlandı

00:42 - Ekonomi

Adana, Kayseri ve Kahramanmaraş için gök gürültülü sağanak uyarısı

00:32 - Gündem

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 8 maç oynandı

00:23 - Spor

A Milli Futbol Takımı, İspanya karşısında ağır yenilgi yaşadı

23:58 - Spor

Hakkari'de ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

23:53 - Asayiş