İsrail ile Lübnan arasındaki müzakerelerin 6. turu Roma'da başladı

İsrail ile Lübnan arasındaki doğrudan müzakerelerin 6. turu, İtalya'nın başkenti Roma'da başladı.

Dünya - 4 hafta önce

Diplomatik ilişkileri olmayan iki ülkeyi daha önce 5 kez başkent Washington'da bir araya getiren ABD, taraflar arasındaki müzakerelerin 6. turuna Roma'da ev sahipliği yaptı.
İsrail ve Lübnan heyetleri, sabah saatlerinde geldikleri ABD'nin Roma Büyükelçiliği'nde görüşmelerde bulundu.
Her iki ülkeden ve uluslararası basın kuruluşlarından gazeteciler, sıcak havaya rağmen gün boyunca müzakerelerin yürütüldüğü büyükelçilik önünde giriş ve çıkışları takip etti.
ilk gün görüşmelerini tamamlayan iki ülkenin heyetleri yerel saatle 17.00 civarında büyükelçilikten ayrıldı. Heyetlerin yarın sabah tekrar ABD'nin Roma Büyükelçiliği'nde bir araya gelmeleri bekleniyor.
İtalyan basınında çıkan haberlerde, İsrail ve Lübnan heyetlerinin, 26 Haziran'da Washington'da doğrudan müzakerelerin 5. tur görüşmelerinin ardından imzalanan ve Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını, İsrail'in işgal altındaki Lübnan topraklarından kademeli olarak çekilmesini öngören çerçeve anlaşmasına ilişkin detayları görüştükleri belirtildi.
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de bakanlıktaki bir etkinlikte yaptığı açıklamada, "Lübnan ve İsrail müzakerecileriyle görüştüm, barış görüşmeleri için Roma'yı kabul ettiler ve Lübnan'ın nihayet barışa kavuşmasını umuyoruz. Müzakereleri İtalya'ya getirme kararı, ülkemizin barışın inşasında önemli bir rolü olduğunun kanıtıdır." ifadelerini kullandı.
İsrail ve Lübnan’ın Washington'daki büyükelçileri, 14 ve 23 Nisan'da ABD arabuluculuğunda müzakerelere hazırlık kapsamında bir araya gelmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantı, "1993 yılından bu yana en üst düzey doğrudan görüşme" olarak kayıtlara geçmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan'da yaptığı açıklamada, yakın gelecekte İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ı Beyaz Saray'da ağırlamayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etmişti.
Öte yandan Lübnan'da İsrail ile doğrudan müzakere başlığı, iç siyasette ve kamuoyunda en tartışmalı konuların başında geliyor.
Cumhurbaşkanı Avn ve Başbakan Nevvaf Selam, müzakereleri "kanın durdurulması ve kalıcı çözüm" için zorunlu ve tek seçenek olarak değerlendirirken, Hizbullah ve ona yakın çevreler ise doğrudan temasları "teslimiyet" şeklinde nitelendirerek sürece karşı çıkıyor.
Washington'daki müzakerelerin 5. tur görüşmelerinin ardından ise 26 Haziran'da Lübnan ve İsrail arasında "çerçeve anlaşması" imzalanmıştı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ankara’da atılan imzalar, Moskova’da alınan nefes: NATO Zirvesi kimin lehine sonuçlandı? -Erhan Kuadzba, Moskova’dan yazdı-

2026-07-11 06:04 - En Son Yazılar

Filistin’de 20 yıl sonra yapılacak seçimlerde yeni meşruiyet arayışı çekinceler ve zorluklarla karşı karşıya

2026-07-10 18:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bakan Fidan: Tarihi zirveye tüm müttefiklerin lider düzeyinde katılmış olması ülkemize duyulan güvenin göstergesi

2026-07-09 00:17 - Siyaset

TRT Sinema ortak yapımı "On Kere Daha" kısa filmi 15 Temmuz'da izleyiciyle buluşacak

2026-07-11 12:38 - Kültür Sanat

Türkiye, 86 milyon 92 bin 168 kişiyle nüfus büyüklüğüne göre 194 ülke arasında 18'inci sırada

2026-07-09 12:17 - Çevre-Hayat

Yönetmen İsmail Güneş'ten sanat dünyasının 15 Temmuz yaklaşımına eleştiri

2026-07-13 12:08 - Kültür Sanat

Yazar Zeki Bulduk, 15 Temmuz'un kültür ve sanattaki sonuçlarını anlattı

2026-07-13 16:04 - Kültür Sanat

CerModern, İtalyan ve Fransız filmlerini açık hava sinemasında sunacak

2026-07-13 12:43 - Kültür Sanat

Beşiktaş, milli futbolcu Salih Özcan ile prensip anlaşmasına varıldığını duyurdu

2026-07-08 13:03 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan, Ukrayna konulu Gönüllüler Koalisyonu Liderler Zirvesi'ne katıldı

2026-07-13 21:33 - Siyaset

İlgili Haberler

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

Günün Manşetleri

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Gündem

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya