?>

İsrail hükümeti Lübnan ile deniz sınırı anlaşmasını onayladı

İsrail hükümeti Lübnan ile deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin anlaşmayı onayladı.

Dünya - 3 yıl önce

Kudüs

Hükümetin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail-Lübnan arasında ABD'nin arabuluculuğunda uzlaşı sağlanan deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin anlaşma özel hükümet oturumunda onaylandı.

Başbakan Yair Lapid, özel oturumun açılışında yaptığı konuşmada, "tarihi başarı" diye nitelediği anlaşmanın İsrail'in güvenliğini güçlendirdiğini ve ülkesine "Hizbullah karşısında hareket özgürlüğü" sağladığını söyledi.

İsrail'de Savunma Bakanlığı, ordu, dış istihbarat servisi Mossad ve Ulusal Güvenlik Konseyi gibi güvenlik otoritelerinin anlaşmayı "güvenlik ihtiyaçlarını karşıladığı için onayladığına" işaret eden Lapid, sürece katkıda bulunan yetkililere teşekkür etti.

Diplomatik ilişkileri bulunmayan savaş halinde oldukları Lübnan ile anlaşma imzalanmasını "diplomatik başarı" olarak niteleyen Lapid, bu anlaşmayla Lübnan'ın İsrail'i tanıdığı mesajını verdi.

İsrail'in anlaşma sonunda kendisine kalacak Kariş doğal gaz sahasında üretime başladığını aktaran İsrail Başbakanı, anlaşma gereği Lübnan'a kalan Kana doğal gaz sahasından da yüzde 17 gelir elde edeceklerini dile getirdi.

Lapid, anlaşmanın 15 gün önce İsrail Meclisine sunulduğunu, burada Dışişleri ve Savunma Komitesi görüşüldüğünü, İstihbarat Alt Komitesinde de anlaşmanın gizli kısımlarının istişare edildiğini aktardı.

İsrail'de muhalefetin anlaşmayı hükümetin imzalamasına karşı İsrail Yüksek Mahkemesine verdiği itiraz dilekçelerine değinen Lapid, mahkemenin bu itirazları oy birliğiyle reddederek hükümeti haklı bulduğunu söyledi.

Lapid, konuşmasını, "İsrail, bugün güvenlik, ekonomik, diplomatik alanlarda kazandı. Herkese tebrikler." sözleriyle tamamladı.

Anlaşma için ortak tören yapılmayacak

Diplomatik ilişkileri bulunmayan komşu iki ülkenin savaş durumda olmaları nedeniyle, anlaşma metnin takası için basına açık bir tören düzenlenmeyecek.

Lübnan ve İsrailli heyetler, Lübnan'ın güneyindeki Nakura bölgesindeki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne ait karargahta yan yana gelmeden ayrı salonlarda anlaşma nüshalarını takas edecek.

İsrailli müzakere heyetinin, İsrail'in kuzeyindeki Rosh HaNikra'da demeç vermesi ve Yair Lapid'in ABD'li arabulucu Diplomat Amos Hocshtein ile görüşmesi açıklanan programda yer aldı.

İsrail ile Lübnan'ı anlaşmaya götüren zorlu süreç

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor.

İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.

ABD arabuluculuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022'de İsrail'in Kariş Gaz Sahası'ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamlandığını duyurmasıyla hız kazanmıştı.

Müzakerelerin hız kazanmasının yanı sıra Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditleri de eş zamanlı artmaya başlamıştı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, 11 Ekim'de, Lübnan'la deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı da İsrail ile deniz sınırı çizimi müzakerelerinde arabulucu konumdaki ABD'nin gönderdiği nihai anlaşma tasarısında, Lübnan'ın tüm haklarının korunduğunu açıklamıştı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 13 Ekim’de, İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına ilişkin nihai taslağı Tel Aviv yönetiminin ardından onayladıklarını açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rishi Sunak'ın İngiltere'nin yeni Başbakanı olması Hindistan'da gururla karşılandı

2022-10-24 21:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM Günü ve BM Teşkilatı'nın kuruluşunun 77. yıl dönümü mesajı

2022-10-24 20:43 - Gündem

MHP, her ilde su ihtiyacı bulunduğu belirlenecek bir köye çeşme hayratı yaptıracak

2022-10-26 21:24 - Gündem

AB Konseyi Başkanı Michel, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

2022-10-27 13:13 - Dünya

AnadoluJet'ten iç hat seferlerinde ailelere özel kampanya

2022-10-27 11:00 - Ekonomi

Öğretmen çift, 23 haftalık doğan bebeklerini 144 gün sonra kucakladı

2022-10-27 12:58 - Çevre-Hayat

Halit Kıvanç için TSYD Genel Merkezi'nde tören düzenlendi

2022-10-27 13:03 - Gündem

Bakan Akar, İsrail Savunma Bakanı Gantz ile bir araya geldi

2022-10-27 13:06 - Siyaset

Makine ihracatı 9 ayda 18 milyar doları aştı

2022-10-21 11:52 - Ekonomi

Türk bankacılık sektörünün 'iklim karnesi' açıklandı

2022-10-25 09:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsveç'te yüzlerce kişi İsrail'in Gazze işgalini protesto etti

18:48 - Dünya

ABD'li komedyen Kimmel'ın programı, ABC'de yayına devam edecek

14:58 - Dünya

Kamuya açıklanan yeni Epstein belgelerinde Elon Musk, Steve Bannon ve Bill Gates'in adı geçiyor

14:13 - Dünya

ABD’de mahkeme, Trump yönetiminin 4 milyar dolarlık dış yardımı askıya alma kararını onayladı

13:27 - Dünya

Azerbaycan'da 2. Karabağ Savaşı'nın 5. yılında şehitler anıldı

13:17 - Dünya

Günün Manşetleri

İsveç'te yüzlerce kişi İsrail'in Gazze işgalini protesto etti

18:48 - Dünya

Polen taneleri ve endemik bitkiler faili meçhul suçların aydınlatılmasında kullanılıyor

16:13 - Gündem

Türkiye'nin 5 yılda en fazla eczacılık ürünü sattığı ülke Güney Kore oldu

15:22 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail durdurulmadan Filistin Devleti için konulan irade eksik kalacaktır

15:13 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Herkes kayıtsız kalsa dahi coğrafyamızdaki acılara duyarsız kalamayız

15:08 - Gündem