İsrail’den Gazze Şeridi'nin tamamını işgal hazırlığı: Filistinliler güneye taşınacak

İsrail ordusu, uluslararası tepkilere rağmen Gazze Şeridi’ni tamamen yeniden işgal etme planı çerçevesinde, Gazze kentinde yaşayan Filistinlileri güneye taşımaya hazırlandığını açıkladı.

Dünya - 12 ay önce

İstanbul
Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, yaptığı açıklamada, yarından itibaren evlerini kaybeden Filistinlilere çadır ve barınak ekipmanlarının sağlanmasına izin verileceğini öne sürdü.
İsrail, "en tehlikeli" olarak nitelenen "E1 yerleşim projesiyle" Filistin Devleti fikrini ortadan kaldırmayı amaçlıyorİsrail Genelkurmay Başkanı, Gazze kentini işgal planının "ana çerçevesini" onayladıBölgesel ve küresel bir tehdit: İsrail’in Gazze’yi işgal kararı
Adraee, "Siyasi makamlarla gelen talimatlar doğrultusunda, İsrail ordusunun sivilleri güvenlikleri için çatışma bölgelerinden Gazze Şeridi'nin güneyine taşıma hazırlıkları kapsamında, Gazze sakinlerine çadır ve barınak ekipmanı sağlanması yarın itibarıyla yenilenecek." dedi.
????
Avichay Adraee, söz konusu ekipmanların Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı üzerinden, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası yardım kuruluşları aracılığıyla ulaştırılacağını iddia ederken, BM ve ilgili kuruluşlardan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
İsrail Kamu Yayın Kurumu KAN, ordunun Gazze kentini işgal etmeyi hedefleyen askeri operasyonu hızlandırmaya hazırlandığını bildirmişti.
İsrail basında yer alan haberlerde de ordunun Gazze'nin geri kalanını işgal etme emri aldığı, ancak bu adımın eylül ayından önce hayata geçirilmesinin beklenmediği aktarıldı.
Geçen günlerde Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Zeytun Mahallesi'ne yönelik saldırılar dahil olmak üzere Gazze'nin tamamını yeniden işgal etme planının ana hatlarını onaylamıştı.
İsrail hükümeti de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun önerdiği ve uluslararası kamuoyunda geniş tepkiye yol açan planı kabul etmişti.
Plana göre ilk aşamada Gazze kenti işgal edilecek, yaklaşık bir milyon Filistinli güneye kaydırılacak, şehir kuşatılacak ve yoğun saldırılar düzenlenecek.
İkinci aşamada ise büyük ölçüde harabeye dönmüş olan Gazze'nin merkezindeki mülteci kamplarının işgali öngörülüyor.
İsrail, 1967'den 2005'e kadar 38 yıl boyunca Gazze Şeridi'ni işgal altında tutmuştu. Bugün yaklaşık 2,4 milyon Filistinlinin yaşadığı bölge 18 yıldır ağır bir kuşatma altında bulunuyor.
İsrail'in yeniden işgal planı, dünya genelinde sert eleştiriler alırken, bu adımın "soykırım niteliğindeki savaşın ve sistematik açlık politikasının" daha fazla Filistinli can kaybına yol açacağı uyarıları yapılıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kış turizmi ile öne çıkan Erzurum, uluslararası fuarcılıkta "yeni adres" olmak istiyor

2025-08-14 11:53 - Ekonomi

BM: Bir milyon kadın ve kız çocuğu toplu açlık riski altında

2025-08-16 15:32 - Dünya

İsrail’den Gazze Şeridi'nin tamamını işgal hazırlığı: Filistinliler güneye taşınacak

2025-08-16 22:42 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Güler, Suriye Savunma Bakanı Kasra ile bir araya gelecek

2025-08-13 09:52 - Siyaset

Trabzon'da kahverengi kokarcayla 65 bin hektarda mücadele ediliyor

2025-08-13 11:57 - Çevre-Hayat

İsrailli aşırı sağcı Bakan Ben Gvir'den Hayfa’daki İzzeddin el-Kassam’ın kabrini yıkma tehdidi

2025-08-13 12:07 - Dünya

Sinop ve Denizli'de çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

2025-08-10 16:36 - Asayiş

İspanya ve Portekiz orman yangınlarını söndürmek için seferber oldu

2025-08-13 16:23 - Dünya

Avustralya, Filistin devletini tanıyacaklarını açıkladı

2025-08-11 07:47 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nde 3. eleme turu rövanşları yarın başlayacak

2025-08-11 10:28 - Spor

İlgili Haberler

İsrail ordusunun Lübnan'a saldırıları devam ediyor

21:58 - Dünya

Güneş tutulması gökyüzü meraklılarını buluşturdu

21:38 - Dünya

İran ordusu: Füze ve İHA kapasitemizin yüzde 75'ten fazlası henüz kullanılmadı

21:08 - Dünya

İsrail Savunma Bakanı, Lübnan, Suriye ve Gazze’de işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini söy

20:37 - Dünya

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusunun Lübnan'a saldırıları devam ediyor

21:58 - Dünya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları içi

21:42 - Gündem

Güneş tutulması gökyüzü meraklılarını buluşturdu

21:38 - Dünya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar: Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı, 25 yıllık bir hikayeyle bu

21:18 - Gündem

İran ordusu: Füze ve İHA kapasitemizin yüzde 75'ten fazlası henüz kullanılmadı

21:08 - Dünya