?>

İsrail'den Doğu Kudüs’te 300 bin yeni konut planı

İsrail hükümeti, Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimlerine ek olarak 300 bin yeni konut inşa etmeyi planlıyor.

Dünya - 8 yıl önce

KUDÜS

İsrail hükümetinin, işgal atındaki Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimlerine ek olarak 300 bin yeni konut inşa etmeyi planladığı bildirildi.

İsrail’in Kanal10 televizyonundaki habere göre, İsrail Bayındırlık ve İskân Bakanı Yoav Galant, “İsrail’in başkenti birleşik Kudüs’ün topraklarında konut inşa etme” adı altında 300 bin yeni konut planını açıkladı.

İsrail’in yeni konutları hangi Yahudi yerleşim birimlerinde inşa edeceği bilgisi verilmeyen haberde, söz konusu planın İsrail hükümetinin daha önce açıkladığı ve işgal altındaki Doğu Kudüs’ün etrafında yer alan Yahudi yerleşim birimlerinin Kudüs’e bağlanmasını öngören “Büyük Kudüs” planının bir parçası olduğuna vurgu yapıldı.

Galant’ın bu açıklamasının, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanımasından 3 hafta sonra yapılması dikkat çekti.

Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki İsrail hükümetinin geçen çarşamba günü işgal altındaki Batı Şeria'nın Ürdün Vadisi (Ağvar) bölgesinde de 10 bin Yahudi’nin iskan edileceği 3 yeni Yahudi yerleşim birimi kuracağı açıklanmıştı.

Netanyahu hükümeti, son dönemde Batı Şeria ile Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerine hız verdi.

İsrail'in 1967'den bu yana Batı Şeria'da 131, Doğu Kudüs'te 10, Batı Şeria'nın tepelerindeki bölgelerde ise 116 yerleşim birimi kurduğu ifade ediliyor.

Filistin topraklarındaki yerleşim birimlerinde yaklaşık yarım milyon, Doğu Kudüs'tekilerde 220 bin yerleşimcinin ikamet ettiği kaydedilirken, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimcilerin sayısını kısa sürede bir milyona çıkarmayı istediği belirtiliyor.

Filistin'den tepki

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in söz konusu planına tepki göstererek planın ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’e ilişkin kararının uygulanması anlamına geldiğini belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in hedefinin Kudüs’ü çevresindeki Filistin beldelerinden ayırmak ve “işgal devletine” ilhak etmek olduğu vurgulanarak “Bu sömürgeci cüret, Trump’ın Kudüs kararı olmasaydı olamazdı. İşgal devletinin Filistin halkına, toprağına ve mukaddesatına yönelik atacağı her adım ve işleyeceği ihlallerden Trump ve yönetimi sorumludur.” ifadesi kullanıldı.

Arap ve İslam dünyasına, Filistin halkına destek çağrısı yapılan açıklamada, Kudüs’teki Filistinlilerin tutunmasını sağlayacak projelerin geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekildi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Vestel'e "En İyi Ar-Ge Merkezi" ödülü

2017-12-21 16:37 - Genel

Enerji piyasalarında 2018'de uygulanacak cezalar belirlendi

2017-12-21 17:01 - Ekonomi

Ankara'da otel çatısında korkutan yangın

2017-12-19 12:02 - Asayiş

HÜRKUŞ'un iniş takımlarını yapmaya talipler

2017-12-21 17:05 - Ekonomi

Beşiktaş zirveye biraz daha yaklaştı

2017-12-18 01:18 - Spor

Trabzonspor'da Usta'nın yüzü Çalımbay ile güldü

2017-12-20 17:46 - Spor

Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu, Bitlisli çocuklarla buluştu

2017-12-18 12:52 - Ekonomi

Türkiye'nin ilk sondaj gemisi Deepsea Metro-2 geliyor

2017-12-18 15:01 - Ekonomi

Savunmada proje sayısı 600'e ulaştı

2017-12-19 20:32 - Ekonomi

Anadolu Efes Rus temsilcisine mağlup oldu

2017-12-21 01:14 - Spor

İlgili Haberler

Tayland ve Kamboçya arasındaki sınırda çatışmalar devam etti

10:23 - Dünya

Trump, Demokratları Epstein tartışmalarını yönetimin başarılarını gölgelemek için kullanmakla suçladı

09:37 - Dünya

Avrupa ve İran, BM yaptırımlarının gündemde olduğu nükleer krize İstanbul’da çözüm arıyor

09:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump, yaklaşık 9,1 milyar dolarlık federal kesintileri onayladı

09:43 - Dünya

Özgürlük Filosu'nun Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisiyle yeniden iletişim sağlandı

06:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Tunç: Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizde terörün her türlüsünün sona erdiği bir döneme giriyor

10:33 - Siyaset

Enerjide yeni yasal düzenlemelerle yatırım süreçleri 1,5 yıla düşecek

10:27 - Ekonomi

Tayland ve Kamboçya arasındaki sınırda çatışmalar devam etti

10:23 - Dünya

Gayrimenkul Sertifikası'na ilişkin en çok yöneltilen sorular ve cevapları paylaşıldı

10:03 - Ekonomi

Mut zeytinyağı ve Kırkağaç kavunu AB'den coğrafi işaret tescili aldı

09:52 - Ekonomi