?>

İsrail basınında, Gazze'de yeni ateşkes teklifinin detayları tartışılıyor

ABD'nin Tel Aviv yönetimi ile Hamas'a yaptığı Gazze'de yeni ateşkes ve esir takası anlaşması teklifine ilişkin ayrıntılar, İsrail basınında tartışılıyor

Medya - 3 ay önce

Kudüs

Yerel medyadaki haberlere göre, ateşkesin 60 gün sürmesi ve bu sürede Gazze'deki İsrailli 10 esirin serbest bırakılması ile ölen 18 esirin cenazesinin teslim edilmesi öngörülüyor.

Gazze Şeridi'ne insani yardımların geçişinin artırılması planlanırken İsrail ordusunun çekileceği sınırlar ve hapishanelerinden kaç Filistinli esirin bırakılacağı henüz netleşmedi.

Ateşkeste Hamas'ın öncelikli şartlarından Gazze'ye saldırıların nihai olarak sonlanacağı taahhüdünü Tel Aviv kabul etmiyor. Buna karşın arabulucular, 60 günlük ateşkesin başlamasından itibaren Gazze'ye saldırıları bitirecek kalıcı ateşkesin müzakere edileceğini vadediyor.

Yedioth Ahronot gazetesine göre, Hamas'ın teklife yanıtının olumlu olması halinde tarafların dolaylı müzakerelere Mısır’ın başkenti Kahire’de başlaması bekleniyor. Gazze'de ateşkes 60 sürecek ve İsrailli esirler 5 aşamada serbest bırakılacak.

Hamas, ateşkesin yürürlüğe girdiği gün 8 ve 50'inci gün 2 olmak üzere toplam 10 esiri serbest bırakacak. Ateşkesin yedinci gününde 5, 30'uncu gününde 5 ve son günde 8 olmak üzere, toplamda 18 İsrailli esirin cenazesi teslim edilecek.

Anlaşmanın 10'uncu gününde Hamas, Gazze'deki İsrailli esirler, İsrail ise 7 Ekim 2023’ten bu yana hapishanelerde tuttuğu Filistinli esirlerin durumuna ilişkin bilgi paylaşacak.

İsrail, Gazze Şeridi'nde 20'si sağ, toplam 50 esirin olduğunu savunurken insan hakları örgütleri, 10 bin 400'ün üzerinde Filistinlinin İsrail hapishanelerinde işkence, açlık ve tıbbi ihmale maruz kalarak tutulduğunu değerlendiriyor.

İsrail'in Gazze'de işgal ettiği bazı bölgelerden çekilmesi bekleniyor...

Yedioth Ahronot gazetesi, ilk gün 8 esirin serbest bırakılmasıyla birlikte İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde işgal ettiği bazı bölgelerden çekileceğini yazdı.

Ateşkesin yedinci gününde 5 İsrailli esirin cenazelerinin teslim edilmesinden sonra İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyinde bazı bölgelerden çekileceği belirtildi.

Teklifte, arabulucular "ABD, Mısır ve Katar'ın kalıcı ateşkes için müzakere sürecinin ciddiyetle devam ettirilmesi yönünde garanti verdiği" aktarıldı.

Ateşkesin uzatılması ve kalıcı ateşkese ilişkin görüşmelerin sürdürülmesinin de maddeler arasında yer aldığı kaydedildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşmayı duyuracağı ve "garantör olarak hareket edeceği" bildirildi.

Gazze'ye yardım dağıtımları konusunda anlaşmazlık...

İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonuna göre ise Hamas'ın teklife cevabını cuma akşamı sunacağı bildirildi.

Hamas'ın teklifi kabul etmesi halinde İsrail heyetinin en kısa zamanda Katar'ın başkenti Doha'da son detaylar için müzakereler yürüteceği aktarıldı.

Haberde, İsrail'in Hamas'a ateşkes sırasında savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varılamaması halinde görüşmelerin 60 gün sonrasında da devam ettirilmesine ilişkin garanti vermeyi kabul ettiği öne sürüldü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ateşkesin devamını "Hamas'a bizzat kendisinin garanti edeceği" öne sürüldü. Taraflar ateşkes prensibinde anlaştıktan sonra müzakerelerde İsrail'in daha önce salmayı reddettiği Filistinli güvenlik mahkumlarının serbest bırakılmasının ele alınması bekleniyor.

Gazze'ye yardım dağıtımları konusunda da bir anlaşmazlık olduğu kaydedildi.

ABD-İsrail güdümlü Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) üzerine kurulan göstermelik yardımların girişine izin veren mekanizmanın sürdürülmesini isteyen İsrail'in aksine Hamas, Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla 400 ile 600 yardım tırının girişini temin eden sisteme dönülmesini talep ediyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır, alçakça bir provokasyondur

2025-07-01 16:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tarım sektörüne müjdeler

2025-06-28 15:32 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kalkınma Yolu'yla jeopolitik imkanlarımızı kapsamlı bir ekonomik avantaja dönüştüreceğiz

2025-06-27 15:54 - Siyaset

Tammy Abraham, Beşiktaş için İstanbul'a geldi

2025-07-01 19:48 - Spor

Karani öğretmen, topladığı kapakları Vincent van Gogh'un tablosuna dönüştürdü

2025-07-03 11:28 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz, büyük ve güçlü Türkiye'dir

2025-07-02 16:22 - Siyaset

Formula 1'de sıradaki durak Avusturya

2025-06-27 12:27 - Spor

664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri yarın başlayacak

2025-07-03 12:13 - Spor

Şanlıurfa'da 160 bisiklet tutkunu Göbeklitepe'ye pedal çevirdi

2025-06-27 12:38 - Çevre-Hayat

İngiliz punk rap grubu Bob Vylan'ın, Manchester'daki festivale katılımı iptal edildi

2025-07-02 19:08 - Magazin

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında katledilen gazetecilerin sayısı 254'e çıktı

19:48 - Medya

Galatasaray'ın Liverpool galibiyeti İngiliz gazetelerinde

11:37 - Medya

ABD'de ICE'nin sert müdahalesi sonucu kafasını yere çarpan AA başkameramanı hastaneye kaldırıldı

21:27 - Medya

YouTube, Trump'ın açtığı davada 24,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti

09:43 - Medya

İsrail basınına göre ordu Küresel Sumud Filosu’na müdahale için hazırlık yapıyor

01:02 - Medya

Günün Manşetleri

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'ne altın madalya

15:37 - Gündem

TCMB ve BAE Merkez Bankası arasında 3 anlaşma imzalandı

15:27 - Ekonomi

Marmara Denizi'nde 5 büyüklüğünde deprem

15:23 - Gündem

Iraklı uzmanlara göre Ceyhan üzerinden petrol ihracatı Avrupa'nın enerji güvenliğini sağlayacak

15:17 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 182 milyar 953 milyon dolara çıkarak rekor kırdı

14:57 - Ekonomi