?>

İsrail basınına göre Netanyahu'nun hedefi tüm İsrailli esirlerin tek aşamada serbest bırakılmas

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'deki tüm İsrailli esirlerin tek aşamada serbest bırakılmasını hedeflediği belirtildi.

Dünya - 10 ay önce

Kudüs

İsrail basınına yansıyan haberlere göre, Tel Aviv yönetimi, "Hamas'ın kesinlikle kabul etmeye yanaşmayacağı" türden taleplerde bulunacak.

Hamas'ın bu talepleri kabul etmemesi durumunda da İsrail, Gazze Şeridi'ne yoğun saldırılarını yeniden başlatmayı planlıyor.

"Hamas'ın bunu kabul etmesi mümkün değil"

Haaretz gazetesinde yayımlanan bir analizde, "Netanyahu tüm esirlerin tek bir aşamada serbest kalmasını hedefliyor, ancak Hamas'ın bunu kabul etmesi mümkün değil." ifadesi kullanıldı.

Hamas'ın önemli Filistinli esirlerin bırakılmasını sağlamadan elindeki İsrail askeri esirleri teslim etmek istemediği kaydedilen analizde, "aslında Netanyahu'ya göre anlaşmanın ikinci aşamasının söz konusu olmadığı" aktarıldı.

Analize göre, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile bir araya geldi ve "imzalanmış olsa bile İsrail'in Biden yönetiminin üç aşamalı planına bağlı olmadığı" mesajını verdi.

İsrailli Bakan Dermer, Witkoff'a Netanyahu'nun kalan tüm İsrailli esirlerin tek aşamada serbest bırakılması ve karşılığında Hamas'ın istediği Filistinli esirleri alması planını sundu.

Hamas'ın söz konusu teklifi kabul etmemesi halinde İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik "kalan her şeyi yıkmayı amaçlayan" yoğun saldırıları yeniden başlatmayı planlıyor ve Netanyahu, bunun için yeni Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in 6 Mart'ta göreve başlamasını bekliyor.

İsrail, 4 esirin törensiz bir şekilde teslim edilmesini istiyor

Yedioth Ahronoth gazetesinin İsrailli bir kaynağa dayandırdığı haberine göre ise İsrailli yetkililer, arabuluculara anlaşmanın birinci aşamasında teslim edilmesi beklenen 4 İsrailli esirin cesedinin törensiz bir şekilde teslim edilmesi halinde Filistinli esirleri serbest bırakmaya hazır olduğunu bildirdi.

İsrail'in tüm esirlerin serbest bırakılmasını istediğini belirten kaynak, anlaşmanın ikinci aşama müzakerelerinde Hamas'ın silah bırakması, Gazze'nin silahsızlandırılması ve "1982 Beyrut modeli" benzeri Hamas ve İslami Cihad liderlerinin sürgüne gönderilmesini talep edeceğini belirtti.

İsrailli kaynak, Hamas'ın bu talepleri reddetmesi halinde ise İsrail'in ABD yönetiminden alınan yeni mühimmatlarla Gazze Şeridi'ne yoğun saldırılara yeniden başlayacağını ifade etti.

Diğer bir seçenekte ise İsrail, birinci aşamanın daha fazla hayatta kalan İsrailli esirin serbest kalmasını sağlayacak şekilde uzatılmasını talep edecek ve buna karşılık Hamas ile Gazze'ye insani yardım girişi ve yeni esir değişimi için masaya oturacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye dış politikada başarı hikayesi yazmaya devam ediyor

2025-02-19 13:12 - Siyaset

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rusya-ABD görüşmesi bizim için sürpriz oldu

2025-02-18 18:41 - Siyaset

TeknOn ile teknolojide bu hafta (14 Şubat-20 Şubat 2025)

2025-02-20 19:58 - Teknoloji

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rusya-ABD görüşmesi bizim için sürpriz oldu

2025-02-18 18:28 - Gündem

Erken genel seçimlerde başbakanlık için 5 aday yarışıyor

2025-02-18 12:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Almanya'da kurulacak koalisyon hükümetini zorlu bir ekonomi ve reform gündemi bekliyor

2025-02-24 15:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya-Ukrayna ve Amerika arasında muhtemel görüşmeler için ülkemiz ideal bir ev sahibi olacaktır

2025-02-18 18:51 - Siyaset

2025 Süper Lig'in Yeni Güçleri

2025-02-24 17:45 - İnsan&Hayat

Türk devletleri, parlamenter diplomaside daha güçlü işbirliği hedefi koydu

2025-02-18 22:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AK Parti'nin 8. Olağan Büyük Kongresi'ne ilişkin paylaşım

2025-02-21 15:07 - Siyaset

İlgili Haberler

Venezuela Savunma Bakanı Lopez "ne pahasına olursa olsun" vatanı koruyacaklarını söyledi

05:13 - Dünya

Kerkük'te sel nedeniyle 300 aile yerinden edildi

00:02 - Dünya

BM: Gazze'de son yağışlardan yaklaşık 55 bin aile etkilendi, barınaklar hasar gördü

22:52 - Dünya

BM: 2025'te 379 bin Suriyeli mülteci Lübnan'dan ülkesine döndü

22:18 - Dünya

Almanya'da bir camiye saldırı planına ilişkin soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı

21:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Venezuela Savunma Bakanı Lopez "ne pahasına olursa olsun" vatanı koruyacaklarını söyledi

05:13 - Dünya

İstanbul'daki uyuşturucu soruşturmasında 2 kişiye yakalama kararı

02:32 - Gündem

Sahil Güvenlik Komutanlığına uzman erbaş alınacak

00:58 - Gündem

Kerkük'te sel nedeniyle 300 aile yerinden edildi

00:02 - Dünya

İstanbul'da "Gıda Güvenliği Toplantısı" yapıldı

23:48 - Gündem