İsrail basını: İsrail ordusu, Sde Teiman Askeri Üssü'nde isyan eden askerlere çeşitli cezalar verdi

İsrail ordusunun, Sde Teiman Askeri Üssü'nde komutanlarının emirlerine tepki göstererek üssü terk eden onlarca asker hakkında hapis ve disiplin cezaları verdiği bildirildi

Medya - 2 hafta önce

İsrail’in Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre Givati Tugayı Komutanı Yarbay Netanel Simha, silahlarını bırakarak üssü terk eden askerler hakkında farklı disiplin yaptırımları uygulanmasına karar verdi.
Haberde, bazı askerlere 30 gün askeri cezaevi cezası verildiği, 14 askerin muharip görevden alındığı, bazı askerler hakkında ise herhangi bir cezaya hükmedilmediği belirtildi.
Üssü terk ettikten sonra geri dönen yaklaşık 80 askerin ise komutanlarıyla birlikte disiplin ve askeri değerleri güçlendirmeyi amaçlayan liderlik ve eğitim programına katılacağı aktarıldı.
Gazete, dün Givati Tugayı'na bağlı Tsabar Taburu’ndan onlarca askerin, komutanlarının üs içerisindeki savaşlara ilişkin anı köşesinde bulunan bayrak ve sembollerin kaldırılması yönündeki emrine tepki göstererek “Bütün subaylar cehenneme” sloganları eşliğinde üssü terk ettiğini yazmıştı.
Haberde, tabur komutanının çatışmalarda hayatını kaybeden askerlerin anısına oluşturulan, bayraklar ve çeşitli hatıraların bulunduğu köşenin kaldırılmasını istemesinin askerlerin tepkisine neden olduğu ifade edilmişti.
Daha sonra gazete, protestonun nasıl sona erdiğine ilişkin ayrıntı vermeden askerlerin tabura geri döndüğünü duyurmuştu.
Maariv gazetesi de Tsabar Taburu’ndaki 115 askerden yaklaşık 100’ünün aynı gün üsse döndüğünü yazmıştı.
İsrail Ordu Sözcülüğü ise muharip bir taburdan bazı askerlerin, tabur komutanının pankartların kaldırılması yönündeki kararının ardından komutanlarından izin almadan üslerini terk ettiğini doğrulamış, olayın soruşturulduğunu ve askerlerin davranışının ordunun değerleriyle bağdaşmadığını açıklamıştı.
İsrail devlet televizyonu KAN da askerlerin son günlerde Lübnan’dan döndüklerini, hayatını kaybeden askerlerin anısına oluşturulan köşenin kaldırılmasının istenmesi üzerine silahlarını bırakarak protesto eylemi yaptıklarını ve yaşananları “isyan” olarak nitelendirmişti.
Necef Çölü’nde bulunan Sde Teiman Askeri Üssü, Givati Tugayına bağlı Tsabar Taburu’na ev sahipliği yapıyor. Üs, Gazze’den alıkonulan Filistinlilere yönelik işkence ve cinsel saldırı iddiaları nedeniyle uluslararası kamuoyunda da gündeme gelmişti.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Çevremizdeki kirlenmeye bulaşmadan namuslu ve dürüstçe bir hayat yaşamak-1 -Yusuf Karagözoğlu yazdı-

2026-07-25 00:54 - En Son Yazılar

Rapor: İngiltere'de 2025 Temmuz-Ekim döneminde yaklaşık her 5 günde bir camiler saldırıya uğradı

2026-07-27 22:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Milletler Ligi şampiyonu A Milli Kadın Voleybol Takımı'na tebrik

2026-07-26 18:58 - Siyaset

Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencileri yıl sonu tatbikatında yeteneklerini sergiledi

2026-07-28 10:57 - Çevre-Hayat

Uzmanlardan yaz tatilinde çocukların doğa ve aile büyükleriyle vakit geçirmesi tavsiyesi

2026-07-25 20:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trabzonspor hazırlık maçında Al Sadd'a yenildi

2026-07-30 21:33 - Spor

Ankara merkezli yasa dışı bahis operasyonunda 22 gözaltı

2026-07-27 18:23 - Asayiş

Uşak Belediyesinde sigortalı gösterilip Özkan Yalım'ın işletmelerinde çalışan 15 şüpheliye gözaltı

2026-07-29 10:32 - Gündem

Şahika Ercümen'den Türkiye Şampiyonası'nda 2 altın

2026-07-26 15:07 - Spor

Hamas’ın Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçiş için silah bırakmayı kabul ettiği iddiası

2026-07-30 17:38 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail basını: 'Bölgesel savunma birimleri', ordu içinde bağımsız bir güç gibi hareket ediyor

23:57 - Medya

"Mekke Ortak Savunma Anlaşması" uluslararası basında geniş yer buldu

23:42 - Medya

DMM, "Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın NATO'nun 5. maddesiyle çeliştiği" iddiasını yalanladı

20:12 - Medya

Musk’tan Fransa'daki seçimlerde yabancı müdahaleyi önlemek için X’in kapatılmasını isteyen siyasetçiye tepki

14:42 - Medya

İletişim Başkanlığının hazırladığı 'Ayın Tarihi' dergisinin Temmuz sayısı yayımlandı

13:28 - Medya

Günün Manşetleri

İran: Hürmüz Boğazı'nın açılması, ABD'nin tutumunu değiştirmesine ve şartlarımızı kabul et

19:47 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 237'ye yükseldi

19:42 - Dünya

COP31 Danışma Kurulu, Bakan Kurum başkanlığında toplandı

19:38 - Gündem

Libya'da Zaviye Petrol Kompleksine İHA'lı saldırı sonucu çıkan yangını söndürme çalışmalar

19:07 - Dünya

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

18:57 - Gündem