?>

İsrail askerleri Türk aktivistin öldürüldüğü Beyta'da Filistinlilerin protestosuna engel oldu

İsrail askerleri, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin 6 Eylül'de öldürüldüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Beyta beldesinde cuma namazı kılmak ve protesto yapmak isteyen Filistinlilere engel oldu.

Dünya - 10 ay önce

Beyta

Filistinliler, cuma namazında Türk aktivist Eygi'yi anmak için Beyta beldesindeki bir tepede toplanırken İsrail askerlerinin engeliyle karşılaştı.

Filistin Adli Tıp Kurumunun raporuna göre Eygi'yi öldüren kurşun "neredeyse düz bir çizgide sol tarafından" isabet etti

İsrail ordusu, çok sayıda birlik ve zırhlı aracıyla bölgede konuşlandı. Belde halkına, bölgenin askeri alan olarak ilan edildiğini ileten İsrail askerleri az sayıda yaşlı erkeğin toplanılmak istenen tepede namaz kılmasına izin verdi.

İsrail askerlerinin engellediği Filistinliler daha aşağı bir noktada hem cuma namazı hem Eygi için gıyabi cenaze namazı kıldı. İsrail ve başka ülkelerden işgal karşıtı uluslararası dayanışma aktivistleri de bölgeye geldi.

Belde halkı geçen hafta gösterilerde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldürülen Eygi'nin fotoğrafını beldede birçok noktaya astı.

Filistinliler, Ayşenur Ezgi Eygi'yi anarak "Beyta'ya geldi şehit oldu buradan Türkiye'ye gitti" şeklinde slogan attı.

İsrail askerleri ise Filistinlileri alandan uzaklaşmaya zorladı.

Beyta sakini Filistinli Mahmud Abdullah, İsrail askerlerinin geçen hafta protesto sakin olduğu sırada iki el ateş ettiğini ve biriyle Ayşenur'u hedef aldığını söyledi.

Belde halkının ortaklaşa Ayşenur Eygi için vurulduğu noktada bir anıt yapmak istediklerini dile getiren Abdullah, "uluslararası hak örgütleri, tüm ilgili kurum ve kuruluşların beldelerine gelerek topraklarının nasıl gasbedildiğini ve uğradıkları zulmü görmelerini istediklerini" belirtti.

Türk-Amerikan vatandaşı 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti.

Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin ateş açtığı sırada "çevrede sükunetin hakim olduğunu" vurgularken olayın şahidi bir kişi İsrail keskin nişancısının Eygi'yi vurduktan sonra sevinç gösterisinde bulunduğunu söylemişti.

İsrail ordusu, Türk aktivist Eygi'nin “İsrail askerleri tarafından öldürülmüş olabileceğini” itiraf etmiş ancak Eygi'nin "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceğini" savunmuştu.

Filistin Adli Tıp Kurumunun Eygi için hazırladığı otopsi raporunda Eygi'yi başından hedef alan İsrail kurşununun "neredeyse düz bir çizgide soldan sağa doğru isabet ettiği" belirtilmişti.

Beyta topraklarından gasbedilen kaçak İsrail yerleşimi: Evyatar

Nablus'a bağlı Beyta beldesi sakinleri, Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin, Filistinlilerin özel mülkü zeytinliklerin bulunduğu tepeye 2013'te inşa ettikleri "Evyatar" isimli kaçak yerleşim yerine karşı uzun süredir mücadele veriyor.

Toprak gasbeden İsraillilerin buraya dönme çabaları sürerken bölgede Mayıs 2021'den bu yana protestolar düzenleniyor.

Beyta'nın karşısındaki bu kaçak İsrail yapıları, Tel Aviv nezdinde de yasal statü taşımıyor.

İsrail'in sistematik toprak gasbı politikasına karşı koymak için bölgede Mayıs 2021'den bu yana devam eden protestolarda İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 18 Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İnternet erişimine sahip girişimlerin yüzde 91'i sabit hat bağlantısı kullandı

2024-09-12 11:08 - Ekonomi

Belçika'nın Charleroi Havalimanı'nda bütün uçuşlar iptal edildi

2024-09-12 13:13 - Dünya

SpaceX'in Polaris Dawn misyonu kapsamında ilk özel uzay yürüyüşü tamamlandı

2024-09-12 15:32 - Teknoloji

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in Münih Güvenlik Konferansı Başkanı olacağı iddia edildi

2024-09-12 20:14 - Dünya

SpaceX, ilk özel uzay yürüyüşü için Falcon 9 roketini fırlattı

2024-09-10 13:38 - Teknoloji

Paris'te yüzme branşında milli sporcu Sevilay Öztürk bronz madalya kazandı

2024-09-06 19:28 - Spor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Diyarbakır'da Narin Güran'ın ölümüne ilişkin konuştu

2024-09-11 21:18 - Gündem

Ağustosta yağışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100'den fazla arttı

2024-09-11 11:12 - Gündem

Bangladeş'teki dang humması vakalarının dörtte birinden fazlası Dakka'nın güneyinde

2024-09-10 10:38 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için toplandı

2024-09-08 13:57 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail'in ablukası ve saldırıları altındaki Gazze'de çocuklar "açlıktan ağlıyor"

14:52 - Dünya

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü, dönemin yetkililerini 2016 seçimlerinde algı yaratmakla suçladı

13:27 - Dünya

Süveyda'da ateşkes çağrılarına rağmen kent merkezinde ve kırsalında şiddetli çatışmalar yaşanıy

13:08 - Dünya

Handala gemisi ile Gazze'ye gitmeye hazırlanan aktivistler, hedeflerine ulaşmakta kararlı

12:58 - Dünya

Japonya'da üst meclis seçimlerinde iktidarın hedefi meclis çoğunluğunu korumak

12:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen hayatını kaybetti

15:22 - Siyaset

Türkiye, 2 yeni sondaj gemisiyle dünyanın en büyük 4. deniz enerji filosuna sahip

15:17 - Ekonomi

Avrupa'da yaşayan gurbetçilerin anavatanlarına gelişleri devam ediyor

15:08 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın KKTC'ye gidecek

14:58 - Siyaset

İsrail'in ablukası ve saldırıları altındaki Gazze'de çocuklar "açlıktan ağlıyor"

14:52 - Dünya