?>

İsrail askerleri "insani araya" rağmen Gazze'de 3 Filistinliyi öldürdü

İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nde çatışmalara verilen "insani arayı" ihlal ettikleri iddiasıyla 3 Filistinliyi öldürdüğü bildirildi.

Dünya - 2 yıl önce

Kudüs

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi'nde "silahlı olduğunu" ileri sürdüğü 3 Filistinlinin "insani arayı" ihlal ettiğini savundu.

Gazze'de yerlerinden edilen Filistinliler zorluklar içinde hayatlarını sürdürmeye çalışıyorGazze Belediye Başkanı: İsrail, Gazze Kent Arşivi'ndeki belgeleri yok ettiİsrail Genelkurmay Başkanı “insani aranın” ardından Gazze’ye yönelik saldırı planını onayladıDSÖ, Gazze'de acıların sonlandırılması için "kalıcı ateşkes" çağrısını yineledi

Hagari, "İsrail askerlerine tehdit oluşturduğu" iddiasında bulunduğu 3 Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi.

Saldırıya ilişkin Filistinli gruplardan henüz açıklama yapılmadı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in zorla boşalttığı Gazze'deki Nasr Hastanesi'nde kalan 5 çocuk öldü

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in günler öncesinde zorla boşaltması nedeniyle ancak "insani ara"da girilebilen Nasr Çocuk Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde çürümüş bebek cesetleri bulunduğuna ilişkin sosyal medyada yayılan görüntüler hakkında AA muhabirine açıklama yaptı.

Kudra, İsrail'in Nasr Çocuk Hastanesi'nde kalan bebekleri sağlık ekiplerinin dışarı çıkarmasına izin vermemesi sonucunda 5 bebeğin tek başına yoğun bakım ünitesinde kaderlerine terk edildiğini belirtti.

Sözcü Kudra, şunları söyledi:

"İsrail güçleri hastaneyi ilk bastığı andan itibaren bebeklerin yoğun bakım ünitesinden çıkarılmasını reddetti. Biz yaşam destek ünitesinde çocukların bulunduğunu bildirdik ancak sağlık personelini ve orada bulunanları zorla dışarı çıkardılar ve 'Biz gerekeni yapacağız.' dediler."

Durumu BM yetkililerine ilettiklerini ancak herhangi bir müdahale olmadığını, BM'den İsrail'in insani kuruluşlarla her türlü koordinasyonu reddettiği cevabını aldıklarını aktaran Kudra, "Çocuklar haftalar önce İsrail ordusunun hastaneye saldırmasından hemen sonra öldü ve bu, insani arada ortaya çıktı." dedi.

El Meşhed TV'de çürümüş bebek cesetleri görüntüsü yayımlanmıştı

Gazze Sağlık Bakanlığının AA'ya yaptığı açıklama, Dubai merkezli yayın yapan Meşhed TV muhabirinin Gazze kentindeki Nasr Çocuk Hastanesi yoğun bakım ünitesinde çürümüş bebekleri görüntülediği videonun sosyal medyada çokça paylaşılmasının ardından geldi.

Meşhed TV'nin haberinde, Nasr Çocuk Hastanesi'ne "insani ara"da girilebildiği ve İsrail'in zorla boşalttığı hastanenin yoğun bakım ünitesinde terk edilen çürümüş bebek cesetlerinin bulunduğu aktarılmıştı.

Uluslararası soruşturma çağrısı

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü de sosyal medya hesabından Nasr Çocuk Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde çekilen bir fotoğrafı paylaştı.

Paylaşımda, "İsrail ordusunun, Nasr Hastanesi'ndeki 5 bebeğin ölümündeki sorumluluğuna ilişkin uluslararası soruşturma yapılması" çağrısında bulunuldu.

İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalara "insani ara" verilmesinden önce, Şifa Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastaneleri ile Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurmuştu. Saldırılarda yüzlerce kişi ölmüş ve yaralanmıştı. İsrail güçleri bu hastanelerden bir kısmını da zorla boşaltmıştı.

Hamas: İsrailli Bakan'ın yerleşim birimlerini destekleme önerisi saldırganlığın devamıdır

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "İşgalci İsrail'in, Batı Şeria'da işgal altındaki topraklarımızda yerleşim yerlerini genişletme teklifi, topraklarımıza, halkımıza ve kutsallarımıza yönelik Siyonist saldırganlığın bir devamıdır." ifadesi kullanıldı.

Aşırı sağcı İsrailli Bakan Smotrich'in önerisinin, yasa dışı yerleşim yerlerini reddeden ve suç sayan uluslararası hukukun hiçe sayılması olarak değerlendirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İşgal hükümetinin topraklarımızdaki yerleşim projelerini genişletmeye devam etmesinin önüne geçilebilmesi için güçlü ve ciddi uluslararası duruş gerekmektedir. İsrail'in bu politikası ateşe benzin dökmek mahiyetindedir."

Açıklamada, İsrail'in yerleşim birimlerini genişletme çabalarının Filistin halkının kararlılığı ve direnişi karşısında başarısız olacağı vurgulandı.

İsrail'in 8 milyar dolarlık ek "savaş bütçesi"

İsrail hükümeti, 27 Kasım'da Gazze’deki saldırıları için 8 milyar dolarlık ek bütçeyi onaylamıştı.

Filistin topraklarında yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesini destekleyen aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich de Gazze’deki çatışmaların yüksek maliyetine rağmen yerleşim yerleri için yüz milyonlarca şekelin bütçeye eklenmesinde ısrar etmişti.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış), hükümetin hazırladığı 8 milyar dolarlık ek "savaş bütçesinde", Yahudi yerleşim yerlerine fon ayrılmasını eleştirmişti.

Yerleşim karşıtı sivil toplum kuruluşu, İsrail hükümetinin, Gazze'ye yönelik saldırlar devam ederken işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşim birimlerine para aktarmasını "gece hırsızlığı" olarak yorumlamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kütahya'da kar ulaşımı olumsuz etkiledi

2023-11-26 19:12 - Gündem

DSÖ: İsrail tarafından gözaltına alınan sağlık çalışanlarının durumu hakkında bilgimiz yok

2023-11-25 01:28 - Dünya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Batman ve Zonguldak'ta selden etkilenen hanelere destek

2023-11-28 18:28 - Gündem

Tanzanya Büyükelçisi Bakari, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güven mektubu sundu

2023-11-23 17:18 - Siyaset

Altun: Dünya üzerindeki zulüm çarkını adalet odaklı bir mücadeleyle yerle yeksan edeceğiz

2023-11-25 22:23 - Gündem

Hamas lideri Heniyye: Hamas, düşman uyduğu sürece, uzlaşmaya uyacaktır

2023-11-24 19:02 - Dünya

Çerkes kızı siyasi malzeme değildir! -Ülkü Menşure Solak yazdı-

2023-11-27 10:03 - En Son Yazılar

Dışişleri Bakanı Fidan: Garantörlük mekanizmasına ihtiyaç var

2023-11-29 22:12 - Dünya

Hatay'da İskenderun'da sağanak ve kuvvetli rüzgar hayatı olumsuz etkiledi

2023-11-27 11:35 - Gündem

ECB raporu: Yapay zeka çalışan ücretlerini etkileyecek

2023-11-28 19:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

Dünyaca ünlü oyuncu ve yönetmenler, İsrailli film kurumlarıyla çalışmayı reddettiklerini duyurdu

16:57 - Dünya

Nepal'de polisin hükümet karşıtı göstericilere ateş açması sonucu 19 kişi öldü

16:42 - Dünya

Fransa'da zorlu güven oylamasına gidecek hükümetin düşmesi halinde olası yol haritaları gündemd

15:58 - Dünya

UAEA Başkanı Grossi, İran'la yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi

15:28 - Dünya

İspanya ile İsrail arasındaki diplomatik kriz büyüyor

15:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanı Memişoğlu Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkanı Ley ile görüştü

17:02 - Gündem

Dünyaca ünlü oyuncu ve yönetmenler, İsrailli film kurumlarıyla çalışmayı reddettiklerini duyurdu

16:57 - Dünya

Ümit Milli Futbol Takımı'nın Hırvatistan maçı biletleri ücretsiz olacak

16:52 - Spor

Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı başladı

16:47 - Gündem

Nepal'de polisin hükümet karşıtı göstericilere ateş açması sonucu 19 kişi öldü

16:42 - Dünya