İsrail asıllı Amerikalı Profesör Bartov, Gazze soykırımında Siyonizmin rolüne dikkati çekti

İsrail asıllı Amerikalı Profesör Omer Bartov, "Siyonizm Gazze'de soykırıma yol açabiliyorsa artık bir ideoloji olarak varlığını sürdüremez. Holokost'un cevabı başka bir soykırım olamaz." ifadesini kullandı.

Dünya - 4 ay önce

ABD'deki Brown Üniversitesi'nde Holokost ve soykırım konularında çalışmalar yürüten İsrail asıllı Amerikalı Profesör Omer Bartov,, siyonizme yönelik eleştirilerini Gazze'de yaşananlar üzerinden ele aldığı "İsrail: Ne Yanlış Gitti?" adlı yeni kitabında işaret ettiği hususları, Haaretz gazetesine verdiği röportajda anlattı.
Bartov, Gazze'de yaşananların, 1948 tarihli Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi (Soykırım Sözleşmesi) kapsamındaki soykırım tanımına uyduğunu belirtti.
Siyonizm tanımının zamanla değiştiğini ve bu ideolojinin İsrail devletinin temel yaklaşımı haline geldiğini vurgulayan Bartov, "(Siyonizm) Yalnızca militarist ve yayılmacı hale gelmekle kalmadı, aynı zamanda ırkçı, son derece şiddet yanlısı ve nihayetinde hem bireye hem de topluma derinden zarar veren bir yapıya dönüştü." ifadesini kullandı.
Holokost'un Siyonizm'in gerekçelendirilmesinde kullanıldığını belirten Bartov, "Siyonizm Gazze'de soykırıma yol açabiliyorsa artık bir ideoloji olarak varlığını sürdüremez. Tarihte soykırımı meşrulaştıran diğer ideolojilerin de yeri yok. Holokost'un cevabı başka bir soykırım olamaz." değerlendirmesinde bulundu.
Bartov, İsrail'in her zaman dediği "kendini savunma hakkının" sivillere yönelik katliamları meşrulaştırmadığını kaydetti.
Eski ABD Başkanı Joe Biden yönetimine de eleştiriler yönelten Bartov, "Biden yönetiminin bir şeyler yapmasını umuyordum. Biden ve (Eski ABD Dışişleri Bakanı) Antony Blinken hiçbir şey yapmadı. Bunu kolaylıkla bitirebilirlerdi. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'ya, 'İki haftan var, bunu bitir, yoksa yalnız kalırsın.' diyebilirlerdi. Saatler içinde biterdi." ifadelerini kullandı.
Bartov, Mayıs 2024'te, sahadaki eylemlerinin amacının "etnik temizlik mantığıyla Gazze'yi sistematik olarak yok etmeye" yönelik olduğunun netleştiği değerlendirmesinde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:
"Ancak etnik temizlik gerçekleşemedi. Çünkü, 1948'in aksine kaçacak bir yer yoktu. Holokost da dahil olmak üzere daha önceki birçok örnekte olduğu gibi, kontrolünüz altındaki topraklardan bir etnik grubu uzaklaştırma girişimi, bu grubun o bölgeden ayrılamaması nedeniyle başarısız olduğunda, çözüm onları öldürmek olur. İşte bu soykırımdır."
Bartov, Mayıs 2024'e gelindiğinde İsrail'in amacının Hamas'ı yok etmek ya da rehineleri serbest bırakmak olmadığının anlaşıldığına işaret ederek, hastanelere, okullara ve enerji altyapısına saldırılmasının, "Gazzelilerin varlıklarını sürdürememelerine yönelik bir girişim" olduğunu söyledi.
Soykırımın hiçbir bahanesi olamayacağına dikkati çeken Bartov, "'Evet, soykırım yaptım, ama saklandıkları için başka seçeneğim yoktu.' diyemezsiniz. Bu ne hukuki, ne ahlaki, ne de siyasi bir argümandır." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kaybola… -Arzu Leyal yazdı-

2026-04-23 07:05 - En Son Yazılar

Türkiye'de çocukların çevrim içi güvenliği için yeni yol haritası aranıyor

2026-04-22 12:01 - Ekonomi

İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli Esirler Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi

2026-04-19 17:02 - Dünya

Rusya, 2025’te G20 ülkeleri arasında en düşük kamu borcuna sahip ülke oldu

2026-04-19 16:37 - Özel Haber

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Olabi'den Esed dönemi savaş suçlularının yakalanması için ç

2026-04-24 23:47 - Dünya

İstanbul merkezli dolandırıcılık operasyonunda 66 şüpheli tutuklandı

2026-04-25 20:42 - Asayiş

Dünya Meteoroloji Örgütü: Aşırı sıcaklar 1 milyardan fazla kişinin geçim kaynakları için tehdit

2026-04-22 18:18 - Çevre-Hayat

İsraillilerin yıl başından bu yana Batı Şeria'daki saldırılarında 16 Filistinli hayatını kaybet

2026-04-23 12:32 - Dünya

Gübre ürün grubundaki katı amonyum nitrat ve monoamonyum fosfatın gümrük vergisi sıfırlandı

2026-04-25 10:37 - Ekonomi

Rekortmen milli güreşçi Rıza Kayaalp: Bu rekoru ülkeme kazandırmak en büyük hayalimdi, başardım

2026-04-22 21:18 - Spor

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset