?>

İspanyol çiftçiler traktörleriyle yol kapatma eylemlerini başkent Madrid'e taşıdı

İspanya'da 6 Şubat'tan bu yana protestolarını sürdüren ve hükümetin sunduğu 18 maddelik önlem paketinde somut adımlar atılmasını isteyen çiftçiler, traktörleriyle başkent Madrid'e girdi.

Dünya - 1 yıl önce

Madrid

Tarım sektörünü temsil eden üç büyük sendika Asaja, COAG ve UPA'nın çağrılarıyla ülkenin dört bir yanından traktörleriyle yola çıkan çiftçiler Madrid'e beş ana yoldan giriş yaptı.

Yaklaşık 500 traktör ile başkent caddelerinde dolaşmaya başlayan ve trafiği yavaşlatan çiftçilerin eylemlerine destek için 5 bin kadar çiftçinin de otobüs veya trenle Madrid'e geldiği bildirildi.

Çiftçiler, öğle saatlerinde kent merkezindeki Tarım, Gıda ve Balıkçılık Bakanlığı binası önünde buluşarak geniş katılımlı eylem yapacak.

Öte yandan çiftçilerin protestolarına destek veren ve sorunlarını çözmek için çalıştıklarını vurgulayan Tarım, Gıda ve Balıkçılık Bakanı Luis Planas, Avrupa Birliği (AB) Ortak Tarım Politikası'nda bazı değişiklikleri içeren önerilerini bugün Brüksel'de mevkidaşlarına sunacak.

Planas, dün Senato'da yaptığı açıklamada, "Avrupa'daki çiftçilere yardım edilmesi, ortak tarım politikalarında bazı esneklikler getirilmesi veya bazı maddelerin geçici olarak askıya alınması konularını Brüksel ile müzakere ediyoruz." demişti.

Sendikaların temsilcileri ile şimdiye kadar bir kez görüşen Bakan Planas, gıda zincirindeki ihlallerin denetimini güçlendirmek için devlete ait bir "Gıda Bilgi ve Kontrol Ajansı" kurulmasının da aralarında olduğu 18 önlem maddesi uygulama sözü vermişti.

Hükümetin vaatlerinin, kendi talepleriyle büyük ölçüde örtüştüğünü açıklayan çiftçiler, buna rağmen eylemlerini sonlandırmak için somut adım bekliyor.

Çiftçiler, "AB tarım politikalarında esneklik yapılmasını, AB dışı ülkelerden gelen ürünlere kısıtlama ve daha sıkı denetim getirilmesini, kuraklık sorununa karşı yardımların artırılmasını, tarladan marketlere kadar olan gıda zinciri kontrolünün ve yasaların güçlendirilmesini, çiftçilere yönelik sigorta haklarının genişletilmesini" talep ediyor.

İspanya genelinde 6 Şubat'tan bu yana eylemler yapan çiftçilerin protestolarında resmi rakamlara göre 51 kişi gözaltına alındı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ayhancan Güven, 2024 sezonuna birincilikle başladı

2024-02-18 14:57 - Spor

'Yeni sosyal konutlar inşa edeceğiz'

2024-02-15 17:08 - Siyaset

BM: Gazze'de gıda güvensizliği çok kritik seviyeye ulaştı

2024-02-16 21:23 - Dünya

Yusufeli Merkez Viyadüğü'nde son aşamaya gelindi

2024-02-20 12:23 - Gündem

Rusya'da yapay zeka uygulaması GigaChat, tıp yeterlilik sınavını geçmeyi başardı

2024-02-15 15:28 - Teknoloji

Vodafone ve DAMAC, Türkiye'de 100 milyon dolarlık veri merkezi yatırımı yapacak

2024-02-19 13:48 - Ekonomi

İrlanda, UNRWA'ya 20 milyon avroluk finansal destek sağlayacak

2024-02-15 15:53 - Dünya

Meclis, Erzincan'daki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasını araştıracak

2024-02-14 20:03 - Siyaset

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’nin enerjide en güvenilir ortak olduğunu söyledi

2024-02-18 15:23 - Dünya

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, bisiklet dağıtım törenine katıldı

2024-02-18 16:48 - Spor

İlgili Haberler

Londra Southend Havalimanı'nda dün düşen küçük uçakta bulunan 4 kişinin öldüğü açıklandı

16:48 - Dünya

Şehit diplomat Dursun Aksoy, Brüksel'de anıldı

15:38 - Dünya

Bundesbank: Alman ekonomisinin rekabet gücü düştükçe ihracatçılar pazar payını kaybediyor

15:27 - Dünya

ABD'nin Massachusetts eyaletinde bir bakımevinde çıkan yangında 9 kişi hayatını kaybetti

15:22 - Dünya

Anket: Atom bombası mağdurlarının büyük kısmı, nükleer silah kullanım riskinin arttığını düşünüyor

14:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Yurt dışına kaçma planı yapan 7 FETÖ'cü MİT, jandarma ve emniyet operasyonuyla yakalandı

16:52 - Gündem

Londra Southend Havalimanı'nda dün düşen küçük uçakta bulunan 4 kişinin öldüğü açıklandı

16:48 - Dünya

Minguzzi cinayetine ilişkin tutuklanan 2 çocuk şüpheli hakkında iddianame hazırlandı

16:42 - Gündem

Marmaris'te darbecilerin 15 Temmuz'da zarar verdiği otel odasındaki izler muhafaza ediliyo

16:02 - Gündem

İzmir'de 20 gündür suları kesik olan mahalle sakinlerinden belediyeye tepki

15:57 - Gündem