?>

İspanya'da halk yerel seçimler için sandık başına gitti

İspanya'da 35,1 milyon seçmenin kayıtlı olduğu, 12 özerk yönetim ve 8 bin 131 belediye meclisinin üyelerinin belirleneceği yerel seçimler için oy kullanma işlemi başladı.

Dünya - 2 yıl önce

Madrid

Oy kullanma işleminin yerel saatle 09.00'da (TSİ 10.00) başladığı seçimler ülkedeki 17 özerk yönetimden 12'sinin (Aragon, Asturias, Kanarya Adaları, Balear Adaları, Cantabria, Castilla La Mancha, Madrid, Valencia, Extremadura, La Rioja, Navarra ve Murcia) yerel parlamentolarını, Kuzey Afrika topraklarında olan Ceuta ve Melilla özerk şehirlerin meclislerini ve 8 bin 131 belediye başkanını belirleyecek.

Siyasi partiler seçim kampanyası boyunca terör örgütü ETA'nın bazı üyelerinin aday gösterilmesi ve posta yoluyla kullanılan oyların satın alındığı iddiaları başta olmak üzere sağlık, ekonomik kriz, kuraklık ve göçmen konularını tartıştı.

Yerel seçimlerde 60 binden fazla belediye meclis üyesi ve toplamda 736 özerk yönetim parlamentosu milletvekili seçilecek.

İspanya'da yıl sonunda genel seçimler yapılması öngörüldüğünden bugünkü yerel seçimlerin ülkenin yeni siyasi yapısına da ışık tutması öngörülüyor.

Ülke demokrasi tarihindeki ilk olan ve 2020 başında kurulan koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile küçük ortağı Unidas Podemos'un (UP), ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ile aday listesini 4 yıl önceki son yerel seçimlere göre yüzde 260 artıran aşırı sağcı Vox partisinin alacağı oy oranları yıl sonundaki genel seçimler öncesi belirleyici olacak.

Ayrıca, ETA terör örgütü ile bağlantılı geçmişte hüküm giymiş 37 kişiyi aday gösteren, Bask bölgesinde faaliyet gösteren EH Bildu partisinin alacağı oy da takip edilecek.

Yerel seçimlerde 800 binden fazla Müslüman seçmen de bulunuyor.

Ceuta kentinde faaliyet gösteren "Onur ve Vatandaşlık Hareketi" (MDyC) adlı siyasi parti, aday listesini ilk defa tamamen Müslümanlar vatandaşlardan oluşturarak İspanya'da bir ilki gerçekleştirdi.

Dört yıl öncesine göre yaklaşık 243 bin daha fazla seçmenin oy kullanacağı yerel seçimlerde en çok merak edilen sonuçlar, mevcut durumda PP'nin çoğunluğa sahip olduğu Madrid özerk yönetimi ve belediye başkanlığı, Ada Colau'nun 3. kez seçilmeyi hedeflediği Barselona'daki belediye başkanlığı ile Valensiya, Aragon ve Extremadura özerk yönetimleri olarak sıralanıyor.

35,1 milyon seçmenin kayıtlı olduğu yerel seçimler için başkent Madrid'deki Nuestra Senora del Buen Consejo okulunda oyunu kullanan Başbakan Pedro Sanchez, siyasi liderler arasında sandık başına en erken gidenlerden biri oldu.

Oy kullanma işlemi yerel saatle 20.00'da (TSİ 21.00) bitecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Azerbaycan, Zengezur Koridoru'na uzanan demir yolu inşaatında çalışmaları yoğunlaştırdı

2023-05-27 12:48 - Dünya

Biden, silahların hala ABD'de çocuk ölümlerinin bir numaralı sebebi olduğunu söyledi

2023-05-24 23:43 - Dünya

Yıllar önce göçe zorlanan Bulgaristan Türkleri hüzün dolu günleri anlattı

2023-05-27 13:57 - Dünya

İspanya'da süresiz grevdeki adliye memurları, Madrid'de gösteri yaptı

2023-05-25 19:07 - Dünya

Bakan Dönmez: Güneş enerjisinde artan yatırımla toplam kurulu gücümüz 10 bin megavat sınırını aştı

2023-05-26 13:58 - Ekonomi

Moskova’ya yakın Kaluga Bölge Valiliği, Türk Hayat Holding'in başarılarını anlattı

2023-05-23 20:33 - Özel Haber

Sivasspor, Türkiye Kupası'nda yeniden final heyecanı yaşamak istiyor

2023-05-22 11:53 - Spor

AK Parti'den İstanbul dışında oy kullanacaklara ücretsiz otobüs seferi

2023-05-27 14:22 - Gündem

İstanbul'daki UEFA Şampiyonlar Ligi finalini Polonyalı hakem Marciniak yönetecek

2023-05-22 16:17 - Spor

Ankara otobüs terminalinde seçim hareketliliği

2023-05-27 15:38 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 5 artarak 68 bin 234'e çıkt

16:18 - Dünya

İsrail'in teslim ettiği ancak kimliği tespit edilemeyen Filistinlilerin cenazeleri defnediliyor

15:18 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni, Filistin Devleti'ni tanımak için şartlarını açıkladı

15:13 - Dünya

FETÖ elebaşı Gülen'in ölümünün birinci yılında örgütün tepesinde iç darbe tartışmaları yaşanıyo

15:07 - Dünya

İzlanda'da rekor sıcaklıkların ardından ilk kez sivrisinekler görüldü

14:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Umman'da resmi törenle karşılandı

16:33 - Siyaset

Danıştay, talep olmadan yapılan EYT emekliliğini hukuka aykırı buldu

16:28 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 5 artarak 68 bin 234'e çıkt

16:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan Umman'da

16:08 - Gündem

Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatından 9 ayda 2,3 milyar doları aşkın gelir

15:58 - Ekonomi