İspanya hükümeti, 500 binden fazla düzensiz göçmeni yasallaştıran süreci başlattı

İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümeti, ülkedeki 500 binden fazla düzensiz göçmenin yasal olarak oturma ve çalışma izni alabilmelerini sağlayacak süreci başlattı.

Dünya - 4 ay önce

İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümeti, ülkedeki 500 binden fazla düzensiz göçmenin yasal olarak oturma ve çalışma izni alabilmelerini sağlayacak süreci başlattı.
Meclis'te çoğunluğu olmayan hükümetin, Bakanlar Kurulu'nda kabul ettiği olağanüstü kararname gereği, 1 Ocak 2026 tarihinden önce İspanya'ya giriş yapan, burada en az 5 ay kesintisiz kalan, suç kayıtları olmayan ve kamu düzeni için herhangi bir tehdit teşkil etmeyen tüm düzensiz göçmenler, oturma ve çalışma izni almak için başvuruda bulunacak.
Düzensiz göçmenler 16 Nisan'da internet üzerinden 20 Nisan'dan itibaren de Sosyal Güvenlik, Postane ve Yabancılar Ofisine bağlı ofislerden oturma ve çalışma izni için başvuru yapma hakkına sahip olacak.
Hükümet Sözcüsü, Kapsayıcılık, Sosyal Güvenlik ve Göçmenler Bakanı Elma Saiz, basına yaptığı açıklamada, "Daha iyi bir ülke, hakları kısıtlayan değil, tanıyan bir ülke olmak için kabul edilen bu kararname, bu yasama döneminin en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu, hükümetin etik tutarlılık ve sosyal adalet eylemidir." dedi.
Sürecin sağlıklı işlemesi için bakanlığa ek personel alacaklarını söyleyen Saiz, başvuru süresinin 30 Haziran'da sona ereceğini duyurdu.
Çin'de bulunan Başbakan Pedro Sanchez de ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan konuyla ilgili açıklama yaptı.
Sanchez, "Bu, normalleşme eylemi, zaten günlük hayatımızın bir parçası olan yaklaşık yarım milyon insanın gerçekliğinin tanınmasıdır. Aynı zamanda bir adalet eylemi ve bir gerekliliktir. Hakları tanıyoruz ancak yükümlülükler de talep ediyoruz. Zaten günlük hayatımızın bir parçası olanlar, ülkemizin ve yaşam biçimimizin korunmasına katkıda bulunarak eşit şartlarda yaşamalıdır. Bugün, bir kez daha, İspanyol olmaktan gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.
Çıkan kararname ile İspanya'da yasal statü ile yaşamlarını sürdürmek isteyen düzensiz göçmenler, pasaportlarının süresi dolmuş olsa dahi başvuru yapabilecek.
Ayrıca, sabıka kaydını menşe ülkelerden alamayan düzensiz göçmenler için bu belgeyi İspanya hükümeti diğer ülkeden talep edecek ve bu durumda olan düzensiz göçmenlerin süreci üç ay uzatılabilecek.
Diğer yandan, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve Yüksek Mahkeme'ye itirazda bulunacağını açıklayan aşırı sağcı Vox partisi, düzensiz göçmenlere yasal statü verilmesine karşı çıktı.
Avrupa Parlamentosu'ndaki sağcı ve aşırı sağcı gruplar da İspanya hükümetinin düzensiz göçmenleri yasallaştırmasını "Avrupa Birliği için bir tehdit" olarak değerlendiren açıklamalar yaptı.
Resmi verilere göre İspanya'da yaşayan yabancıların sayısı 2002'den bu yana iki kat artarken, mevcut durumda ülke nüfusunun yüzde 20'sini göçmenler oluşturuyor.
Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (INE) son verilerine göre, İspanya'da her 5 kişiden 1'ini temsil eden 10 milyon yabancı ülke doğumlu kişinin yaşaması, sadece son üç yılda yabancı ülke doğumluların sayısının iki milyon artması ve ülkede yeni istihdamların yüzde 43'ünde göçmenlerin çalışması dikkati çekiyor.
Bu arada Funcas adlı düşünce kuruluşunun raporunda, mevcut durumda İspanya'da yasal statüsü olmayan 840 bin düzensiz göçmenin yaşadığı belirtildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bilim insanlarından "bilinçsiz kan sulandırıcı ilaç kullanmayın" uyarısı

2026-04-12 14:27 - Sağlık

Küresel Sumud Filosu aynı hedef ve genişleyen stratejisiyle Gazze'ye doğru yola çıkıyor

2026-04-12 10:22 - Dünya

Şanlıurfa'da 11 Nisan Kurtuluş Koşusu düzenlendi

2026-04-12 14:37 - Spor

THY'de yönetimde görev değişikliği

2026-04-09 19:46 - Ekonomi

Mimarlığın zirve ismi: Mimar Sinan

2026-04-09 15:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ticaret Bakanı Bolat, "Türkiye-Suriye İş ve Yatırım Forumu"nda konuştu

2026-04-07 17:32 - Ekonomi

Bessent ve Powell, Anthropic'in yapay zeka modeli Mythos'un siber risklerini bankalarla gö

2026-04-11 01:37 - Ekonomi

Ziya Gökalp'in "Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak" eseri Türk dünyasıyla buluştu

2026-04-08 14:33 - Kültür Sanat

Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk hayatını kaybetti

2026-04-11 13:17 - Gündem

Dünya liderleri ve hükümet yetkilileri 17-19 Nisan'da Antalya Diplomasi Forumu'nda bir ara

2026-04-12 14:12 - Gündem

İlgili Haberler

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya