?>

İspanya Dışişleri Bakanı, Orta Doğu'da barışın garantisi için iki devletli çözümü işaret etti

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Orta Doğu'daki bu şiddet döngüsünü sona erdirmenin tek yolunun İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözüm olduğunu bildirdi.

Dünya - 1 yıl önce

Madrid

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, bölgede şiddetin diğer ülkelere de yayılması riskinin "hiç olmadığı kadar yüksek" olduğuna işaret ederek, Orta Doğu'daki bu şiddet döngüsünü sona erdirmenin tek yolunun İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözüm olduğunu bildirdi.

El Pais gazetesinde makalesi yayımlanan Albarres, "Filistin devleti, Gazze ve Batı Şeria'yı aynı Filistin yönetimi altında birleştiren, aralarında koridor olan, denize erişimi bulunan ve başkenti Doğu Kudüs olan, yaşayabilir devlet olmalıdır." ifadesini kullandı.

İspanya'da sol koalisyon hükümetinin 28 Mayıs'taki Bakanlar Kurulu toplantısında alacağı kararla Filistin devletini resmi olarak tanımasına ilişkin yazı kaleme alan Albares, "Filistin halkının kendi devletine sahip olması gerekliliğinin" yanı sıra "İsrail'in de yerinin ve varlığının henüz bunu yapmayanlar tarafından tanınmasının önemli olduğunu" kaydetti.

İki devletli çözüm "Filistin için adalettir, İsrail için güvenliğin en iyi garantisidir, bölgede barış ve refah dolu geleceğin ilk ve temel şartıdır." diyen Albares, "Filistinliler, mülteci halkı olmaya mahkum edilemez." vurgusunu yaptı.

İspanya Dışişleri Bakanı ayrıca, bölgede şiddetin diğer ülkelere de yayılması riskinin "hiç olmadığı kadar yüksek" olduğuna işaret ederek, "Orta Doğu'daki bu şiddet döngüsünü sona erdirmenin tek yolu iki devletli çözümdür. Filistin devletinin İsrail ile birlikte tanınması adalet meselesidir ama aynı zamanda barış için tek seçenektir." diye yazdı.

İspanya Meclisi Kasım 2014'te Filistin devletinin tanınmasına yönelik karar alsa da bunun yürürlüğe girmesi için son adım olan Bakanlar Kurulu kararı 10 yıldır alınmamıştı.

Mevcut sol koalisyon hükümeti, 7 Ekim sonrasında İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarından dolayı 28 Mayıs'ta yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında Filistin devletinin resmi olarak tanınması kararını onaylayacağını duyurmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hatay'da sahipsiz köpzeklerin öğrencilere saldırması cep telefonu kamerasında

2024-05-26 13:47 - Asayiş

BM: Sivillere yönelik saldırıların olduğu Sudan'ın Faşir kentinden korkunç haberler geliyor

2024-05-23 18:53 - Dünya

Bakan Fidan, 'Filistin' konulu toplantılara katılmak üzere Brüksel'i ziyaret edecek

2024-05-25 13:08 - Siyaset

İran devlet televizyonu: Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kaza geçirdi

2024-05-19 16:43 - Dünya

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin'i tanıyacağını duyurdu

2024-05-22 10:33 - Dünya

İklim değişikliği şiddetli türbülansların sayısını artırıyor

2024-05-22 17:38 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe Kulübü, Kerem Aktürkoğlu'nu TFF'ye şikayet etti

2024-05-24 18:27 - Spor

Paşinyan, "tarihi Ermenistan" arayışının ülkesinin gelişimini engellediğini söyledi

2024-05-25 01:43 - Dünya

Beşiktaş kupa için Trabzonspor'un karşısında

2024-05-22 11:23 - Spor

Beşiktaş sezonu Kasımpaşa'da kapatacak

2024-05-25 12:48 - Spor

İlgili Haberler

İsrail ordusu, Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı düzenledi

18:08 - Dünya

Küresel Sumud Filosu Tunus'tan hareket etmeye hazırlanıyor

17:58 - Dünya

İsrail'in Doha'daki Hamas heyetine saldırısı, ABD'nin Katar'daki üssünü gündeme

17:28 - Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer, Putin'in üzerindeki baskıyı artırmaya devam edeceklerini söyledi

16:42 - Dünya

Fransa'da eylemler devam ederken yeni Başbakan Lecornu göreve başladı

16:07 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı düzenledi

18:08 - Dünya

Küresel Sumud Filosu Tunus'tan hareket etmeye hazırlanıyor

17:58 - Dünya

MSB'den Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı'na ilişkin paylaşım

17:48 - Gündem

Malatya'da iki yük treninin çarpıştığı kazada makinist yaralandı

17:38 - Gündem

İsrail'in Doha'daki Hamas heyetine saldırısı, ABD'nin Katar'daki üssünü gündeme

17:28 - Dünya