?>

İskele üzerinde görenlerin şaşırdığı 'Ezgi usta' tarihi konağın ihyasında çalışıyor

Osmanlı'dan miras asırlık el sanatı "Edirnekari"nin son ustalarından Halil Teksöz'ün yanında çıraklık yapan Ezgi Kamar, ustasının restorasyon işini yaptığı 150 yıllık konağın ihyasında tarihi konağın ayağa kaldırılmasına emek veriyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Edirne

İskele üstünde çalışırken görenlerin şaşırdığı "Ezgi usta" tarihi konağın ihyasında görev yapıyor.

Osmanlı'dan miras asırlık el sanatı "Edirnekari"nin son ustalarından Halil Teksöz'ün yanında çıraklık yapan Ezgi Kamar, ustasının restorasyon işini yaptığı 150 yıllık konağın ihyasında kereste kesiyor, iskeleye çıkıp çivi çakarak tarihi konağın ayağa kaldırılmasında önemli rol oynuyor. 

Edirne'nin sivil mimarlık örneklerinden, Üç Şerefeli Cami gölgesinde bulunan Dumlu Konağı, 7 yıl önce çıkan yangında kullanılmaz hale geldi.

İş insanı Ramazan Güven tarafından kent turizmine butik otel olarak kazandırılmak için satın alınan konağın restorasyonunu Edirnekari ve ahşap ustası Halil Teksöz üstlendi.

Tarihi konağın 5 kişilik restorasyon ekibinde yer alan 28 yaşındaki Ezgi Kamar da ustasından öğrendiği ahşap işinin inceliklerini konağın yeniden ayağa kaldırılması için kullanıyor.

Ağaç ve keresteleri testereyle kesen Kamar, ardından iskeleye çıkarak konağın iskeletinin oluşturulması için çivi çakıp ekibin iş yükünün önemli bölümünü sırtlıyor.

Kamar, gazetecilere yaptığı açıklamada, ahşabı çok sevdiğini ve bu sevginin işini kolaylaştırdığını söyledi.

Edirnekari ustası olma yolunda ilerlediğini anlatan Kamar, ahşapla olan bağını ilerletmek ve daha çok bilgi edinmek adına restorasyon çalışmasına katıldığını dile getirdi.

Kamar, kendisini iskele üstünde çalışırken görenlerin şaşkınlık yaşadığını ifade etti.

"Bir işi kadın ya da erkek işi olarak ayırmamak gerekiyor"

Herhangi bir işin kadın veya erkek işi olarak ayrılmaması gerektiğini vurgulayan Kamar, şöyle devam etti:

"Ben olaya hiçbir şekilde erkek ya da kadın işi olarak bakmıyorum. Çevremden aldığım tepkiler daha çok şaşırma üzerine oluyor.

Mesela şurada iskelenin tepesine çıktığım zaman yoldan geçenler şaşırarak bakıyorlar. Ama bence bir işi kadın ya da erkek işi olarak ayırmamak gerekiyor. İsteyen, motivasyonu olan herkes her işi yapabilir."

Ahşap malzemenin kullanıldığı restorasyonun zorlukları olduğuna dikkati çeken Kamar, "Çok dikkatli olmak gerekiyor.

İskeleye tırmanırken veya kesici delici aletleri kullanırken ufacık bir yanlışlıkla parmağınızı, elinizi kesebilirsiniz, o yüzden çok dikkatli olmakta fayda var." diye konuştu.

Halil Teksöz de çırağı Kamar'ın işini severek yaptığını, konağın restorasyonunda başarıyla çalıştığını aktardı.

Konağın aslına uygun restore edildiğini belirten Teksöz, "Edirne'ye güzel bir çivi çakılmış, turizm açısından da harika bir yatırım yapılmış oluyor.

Dışarıdan gelen turistlere Edirne örneği verebileceğiz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ukrayna futbolunun sihirbazı: Mircea Lucescu

2021-02-25 15:01 - Spor

Rize'de golsüz beraberlik

2021-02-27 21:41 - Spor

Başörtüsü yasağı nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eğitimini bırakmak zorunda kaldı

2021-02-28 14:36 - Gündem

Galatasaray deplasmandan mağlup ayrıldı

2021-03-04 00:46 - Spor

Türk derbisini Anadolu Efes kazandı

2021-02-27 04:09 - Gündem

Amazon Prime Video Türkiye'nin Mart 2021 takvimi açıklandı

2021-02-25 21:03 - Genel

“Yılın Uluslararası Ticari Aracı“ seçilen Opel Vivaro 20 yaşında

2021-02-26 18:19 - Yerel haber-Şirket Haber

Koronavirüs salgınında son 24 saat

2021-03-04 00:44 - Dünya

FIFA'dan Hagi-Alex oylaması

2021-03-02 19:51 - Spor

Enflasyon rakamları açıklandı

2021-03-03 13:23 - Ekonomi

İlgili Haberler

Datça'da 100 yaşına giren Ayşe Döşeme'nin doğum günü kutlandı

19:32 - Çevre-Hayat

Turizmciliği bırakıp topraksız tarıma başlayan girişimci, ayda 10 tona yakın ürün alıyor

15:18 - Çevre-Hayat

Coğrafi işaretli Lapseki şeftalisinde 70 ton civarı ihracat hedefleniyor

15:03 - Çevre-Hayat

Batman'da 905 gram doğan Sevda bebek 2 aylık tedaviyle hayata tutundu

14:53 - Çevre-Hayat

Bebeklerin karıştığı 17 yıl sonra kan grubu uyuşmazlığıyla ortaya çıktı

13:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kuzey Makedonya hükümeti orman yangınları nedeniyle "kriz durumu" ilan etti

20:08 - Dünya

Rusya, ABD merkezli Yale Üniversitesini "istenmeyen kuruluş" ilan etti

20:03 - Dünya

UCM'den Afganistan yönetimi liderleri hakkında tutuklama kararı

19:58 - Dünya

Daimler Truck, 2030’a kadar Almanya'da 5 bin kişiyi işten çıkaracak

19:13 - Ekonomi

X, Hindistan hükümetinin talebiyle 2 bin 355 hesabı sansürlemek zorunda kaldığını açıkladı

19:07 - Dünya