?>

Isıtıcılarda kullanılan gizli rezistans üretimiyle ithalatın önünü kesmeyi hedefliyorlar

Malatya'da babalarından kalma 80 yıllık döküm atölyesini devlet desteğiyle 10 yıl önce fabrikaya dönüştüren kardeşler, ısıtıcılarda kullanılan gizli rezistansı üreterek hem yurt içine hem de yurt dışına satıyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

Malatya

Asım ve Besim Ayazgil kardeşler, 1942'de babalarının açtığı döküm atölyesinde çırak olarak başladıkları meslekte ilerleyerek, 2011'de KOSGEB ve Fırat Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle atölyelerini Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) üretim yapan fabrikaya dönüştürdü.

Gizli rezistans imalatı için 2018'de girişimde bulunan Ayazgil kardeşler, bugün 16 ülkeye yaptıkları ihracatı diğer ülkelere de yaymayı hedefliyor.

Asım Ayazgil, AA muhabirine, babadan devraldıkları meslekle dünyada sayılı ülkenin imal ettiği ürünleri yapabilir hale geldiklerini söyledi.

Fabrikalarında döküm ve çeşitli ısıtıcılar ürettiklerini, 110 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Ayazgil, 2018'de stratejik ürün olarak nitelendirdikleri gizli rezistans üretimi için girişimde bulunduklarını anlattı.

Şu an seri olarak gizli rezistansı üretebilir hale geldiklerini ifade eden Ayazgil, şöyle konuştu:

"Dünyada Çin'den sonra bu rezistansı tek yapan firma biziz, günlük yaklaşık 12 bin adet üretiyoruz. Bu rezistanslar stratejik bir ürün, bunlar laboratuvar cihazlarında, ısıtma ve buharlı sistemlerde, günlük yaşamda elektrikli ev aletlerinde, çaycı veya su ısıtıcı (kettle) cihazları gibi birçok alanda kullanılıyor. Dünyada sadece Çin üretiyor, Çin'den sonra üreten tek ülke ve firma biziz. Bu ürünü de ihraç ediyoruz."

Ayazgil, şimdiye kadar 400 bin dolarlık su ısıtıcı (kettle) rezistansı ihraç ettiklerini, iç piyasadaki satışlarıyla da 1 milyon dolarlık ithalatın önüne geçtiklerini, 2022'de 1 milyon dolarlık ihracat yapmayı, iç piyasada da 3 milyon dolarlık ithalatın önünü kesmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Hedef 130 ülkeye ulaşmak

İhracattan daha çok ithalatın önüne geçtikleri için mutlu olduğunu dile getiren Ayazgil, şöyle devam etti:

"Türkiye'de birçok firma bu ısıtıcıyı yurt dışından getirtiyordu, artık Çin'den ithal etmiyorlar. Örneğin bir firma sadece bu ısıtıcının Çin'den ithalatına aylık 250 bin dolar ödüyordu. Onlar artık bizden alıyor. Yeni yeni seri üretimi oturttuk ve üretim adetlerini belirledik. Yeni makinelerimiz de geliyor, hedefimiz dünyadaki bütün üretici firmalara bu ısıtıcıları pazarlamak. Şu an 16 ülkeye ihracat yapıyoruz, hedefimiz 130 ülkeye satmak."

Elektrikli ev aletleri üretiminde Çin, Polonya ve Türkiye'nin başı çektiğinin anlatan Ayazgil, "Biz Polonya'ya da Türkiye'deki firmalara da ısıtıcı satıyoruz. Almanya, Slovakya, Arap ülkeleri ile Özbekistan'daki firmalara gönderiyoruz. İhracata yeni başladık sayılır. Hedefimiz bu yıl firmamızdan 2 milyon doların üzerinde dış satım yapmak. İlk etapta iç piyasaya satım yaptık, alıcılar Çin'den aldıklarıyla kıyasladı ve bizi tercih etti." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ressam Orhan Çelik ile ‘The Birds - Kuşlar’ serisi üzerine sanatsal bir söyleşi -Burcu Denizsay soruyor-

2022-02-03 07:26 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye ve Yunanistan siyasi tansiyona rağmen ticari ilişkilerini geliştiriyor

2022-02-08 11:46 - Ekonomi

İspanya Dışişleri Bakanı Albares, Türkiye ile ilişkileri ve gündemi değerlendirdi

2022-02-07 15:45 - Dünya

Moskova'da kar ve buz festivalini her gün yüzlerce kişi ziyaret ediyor

2022-02-02 16:25 - Magazin

BM: 2021 darbesinden bu yana Myanmar ordusu en az 114 çocuğu öldürdü

2022-02-07 23:34 - Dünya

Kremlin'den 'Fransa ile anlaşma yapamayız, NATO'nun lideri değil' yorumu

2022-02-08 16:10 - Dünya

Suriye’nin güneyindeki Süveyda ilinde rejim karşıtı protestolar sürüyor

2022-02-07 17:21 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Ukrayna'yı ziyaret edecek

2022-02-02 15:46 - Gündem

Konya'da çocuklar üç ayları "şivlilik" sevinciyle karşılıyor

2022-02-03 12:42 - Çevre-Hayat

İdlibli siviller ABD'nin operasyonunda yaşadıkları paniği anlattı

2022-02-03 21:05 - Dünya

İlgili Haberler

Tarihi Hicaz Demiryolu Gaziantep ve bölgeye ekonomik katkı sunacak

13:13 - Ekonomi

Kahvede kendi markasını oluşturan genç girişimci, yurt dışına açılmayı hedefliyor

12:18 - Ekonomi

Irak'tan petrol akışının yeniden başlaması Türkiye'nin enerji arzına güç katacak

11:48 - Ekonomi

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan asgari ücretin belirlenme sürecine ilişkin uyarı

11:43 - Ekonomi

Emtia piyasalarında Fed belirsizliği sürerken gözler istihdam verilerine çevrildi

11:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakan Şimşek: (Terörsüz Türkiye süreci) Allah'ın izniyle başarıya ulaşacağız

22:43 - Gündem

Trump'ın Gazze barış planının Filistin Devleti'ne giden yolu açacak maddeler içerdiği öne sürüldü

22:23 - Dünya

Fenerbahçe, 3 resmi maç sonra galip

22:12 - Spor

Kayserispor ile Gençlerbirliği berabere kaldı

22:11 - Spor

Ankara'da kaybolduktan sonra Mersin'de cesedi bulunan servis şoförünün faillerine Suriye'de operasyon

21:33 - Gündem