?>

İsfahan Müzik Müzesi’nde dünyanın çeşitli kültürlerine ait eski ve yeni müzik aletleri sergileniyor

İran’ın İsfahan kentinde bulunan Müzik Müzesi, dünya çapından geleneksel müzik aletlerini bir araya getirerek ziyaretçilerine benzersiz bir kültürel deneyim sunuyor

Kültür Sanat - 1 ay önce

TAHRAN

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu farklı ülkelerin kanun, çeşitli saz türleri, arp, tombak, dombra, santur ve rebap gibi yüzlerce geleneksel ve yöresel farklı enstrümanlarının sergilendiği müze, müzik kültürlerini tanıtmayı ve yaşatmayı amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi'ne bağlı Uluslararası Müzeler Konseyi'nden ödül sahibi bu prestijli müze, ziyaretçilerine dünyanın dört bir yanından geleneksel ezgiler sunarken, aynı zamanda müzik aletlerinin tarihi ve yapım süreçleri hakkında da derinlemesine bilgiler veriyor.

Müzede, bu aletlerin kullanımına yönelik müzik çalışmalarının yanında ziyaretçilere yönelik küçük musiki dinletileri de sunuluyor.

Müze, geleneksel müzik enstrümanlarının yanı sıra, her bir enstrümanın kültürel ve toplumsal bağlamda nasıl bir rol oynadığını da ziyaretçilerine yansıtabilmek için ulusal enstrüman salonu, yerel enstrüman salonu, yabancı enstrüman salonu enstrüman yapım atölyesi gibi çeşitli bölümlerden oluşuyor.

Yabancı enstrüman salonunda Türkiye, Hindistan, Kazakistan, çeşitli Arap ülkeleri dünyanın çeşitli ülkelerine ait müzik aletleri yer alıyor.

Geleneksel İran müzik aletlerinin ve uluslararası müzik aletlerinin çeşitliliği nedeniyle her yıl çok sayıda turistin ilgisini çeken Müzik Müzesi, kentte müziğin evrensel gücünü ve kültürel çeşitliliğini sergileyebilmek için önemli bir platform oluşturuyor.

Ziyaretçiler, dünya müzik mirasının izlerini sürerken, farklı coğrafyalara ait seslerin zenginliğini keşfetme fırsatı buluyor.

"Musikinin uluslararası barış dili olduğunu anlatmak istiyoruz"

İsfahan Müzik Müzesi Müdürü Atusa Purcevheri, 2015 yılında açılan müzenin sadece bir sergi alanı olmanın ötesine geçerek, müzik aracılığıyla kültürel bir diyalog ve anlayış geliştirmeyi hedeflediğini söyledi.

İran'ın geleneksel ve yerel müzik aletleri ile dünyanın birçok ülkesine ait çeşitli kültürlerden de çok sayıda enstrümana ev sahipliğini yaptığını belirten Purcevheri, "Müzede hem kendimizin edindiği farklı türlerde müzik aletleri hem de bunun yanında İsfahan'ın iftiharı büyük musiki üstatlarının da bu müzeye bağışladığı kendi müzik aletleri sergileniyor." dedi.

Bu sayede burada Hasan Kasai, Celal Tac İsfahani, Celil Şehnaz gibi İran ve İsfahan klasik müziğinin duayen sanatçılarını da müzede tanıtma imkanı bulduklarını ve müzede bu sanatçıların hem biyografilerinin hem de müziklerinin anlatıldığı bölümler olduğunu söyleyen Purcevheri, "Ziyaretçiler, deneyimlerini daha da eksiksiz hale getirmek için çeşitli musiki üstatları tarafından bağışlanan bu enstrümanların her birini ve çalgıcısını anlatan Farsça, İngilizce, Çince gibi çeşitli dillerde hazırlanmış klipleri izleyebiliyor." ifadelerini kullandı.

Müzede ayrıca, buradaki otantik müzik aletleriyle icra edilen canlı müziklerin sunulduğu ve adına "Barış Salonu" verilen bir bölüm olduğunu dile getiren Purcevheri, "Burada musikinin uluslararası bir dil olduğunu, bir barış dili olduğunu ve milletler arasında iletişimin bir aracı olduğunu anlatmak istiyoruz. Bu yüzden yalnızca tek bir ziyaretçi de olsa kalabalık grup da olsa burada canlı müzik dinletisini herkes için sunuyoruz. Bu sayede geleneksel müziğin hissiyatını tecrübe edebiliyorlar." diye konuştu.

Müzenin faaliyetleri nedeniyle BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi'ne bağlı Uluslararası Müzeler Konseyi tarafından ödül aldığını aktaran Purcevheri, uluslararası turizm sitelerinde de İsfahan'ın ünlü meydanı Nakş-ı Cihan'dan sonra ziyaret edilmesi tavsiye edilen ikinci turistik mekan olarak gösterildiğini anlattı.

Purcevheri, en büyük sorunlarının turistleri müzeye yönlendirebilecek bir tabelanın henüz belediye tarafından konulmaması olduğunu anlattı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul Üniversitesi, İmamoğlu ile 27 kişinin diplomasının iptaline karar verdi

2025-03-18 21:32 - Gündem

Çaykur Rizespor'dan İlhan Palut açıklaması

2025-03-18 17:17 - Spor

Çanakkale'de yuvasından düşen yavru sincap fındıkla beslendi

2025-03-18 12:52 - Çevre-Hayat

Audi, 2029'a kadar 7 bin 500 kişiyi işten çıkaracak

2025-03-17 22:22 - Dünya

Türkiye-Çin Ortak Güvenlik İşbirliği Mekanizması 2. Toplantısı Ankara'da düzenlendi

2025-03-20 17:46 - Gündem

Tesla, 46 binden fazla Cybertruck aracını geri çağırdı

2025-03-20 22:42 - Dünya

Erzincan'da 4,2 büyüklüğünde deprem

2025-03-20 22:08 - Gündem

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Önal: Trump yönetimi ile etkileşimi artırmayı hedefliyoruz

2025-03-22 00:47 - Dünya

Kadın Futbol Süper Ligi'ne yükselmeyi garantileyen Giresun Sanayispor'da hedef şampiyonluk

2025-03-21 14:38 - Spor

Türkiye'nin 1986-2024 dönemindeki özelleştirme geliri 71,6 milyar dolara çıktı

2025-03-21 11:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

'Gönül Telimizden Türk Dünyası Ezgileri' konseri müzikseverlerle buluştu

22:53 - Kültür Sanat

Kadınların dokunuşuyla atıklar sanata dönüşüyor

12:58 - Kültür Sanat

Çamura şekil veren çanak ustası, geleneği rölyef eserlerle yaşatıyor

11:57 - Kültür Sanat

Türkü söyleyip ayak darbeleriyle sıkılaştırdıkları keçeyi çobanlar için kepeneğe dönüştürüyorlar

15:43 - Kültür Sanat

Budapeşte'de 'Macar-Türk Kültür, Yükseköğretim ve Yenilikçilik Zirvesi' programı yapıldı

15:17 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Trabzonspor, yarın Kasımpaşa'ya konuk olacak

09:42 - Spor

İsrail, Suriye'ye yönelik son hava saldırılarını 12 savaş uçağıyla gerçekleştirdiğini duyurdu

09:17 - Dünya

Berlin’de Filistin’e destek amacıyla gösteriler düzenlendi

09:02 - Dünya

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, Trump'ın ülkesine asker gönderme teklifini kabul etmedi

08:28 - Dünya

El Salvador Devlet Başkanı Bukele'nin çetelerle gizli anlaşmalar yaptığı iddiası

00:37 - Dünya