?>

İş yeri sahibi-kiracı anlaşmazlığı 'kirada artış ve 2 yıl sonra tahliye' şartıyla çözüldü

Yargıya taşınması durumunda uzun sürebilecek iş yerinin tahliyesi uyuşmazlığı, arabuluculuk uygulaması sayesinde 3,5 haftada çözüme kavuştu. İş yeri sahibi ve kiracı, kiranın güncellenmesi ve taşınmazın 2 yıl sonra tahliye edilmesi şartıyla anlaştı

Ekonomi - 3 ay önce

Ankara

Kira, kat mülkiyeti, komşu hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı anlaşmazlıklarda 1 Eylül 2023'ten itibaren zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulaması sayesinde, uyuşmazlıklar kısa sürede çözüme kavuşturuluyor.

Ankara'da iş yerinin tahliyesi konusunda çıkan iki farklı anlaşmazlık, arabuluculuk uygulaması sayesinde yargıya gitmeden anlaşmayla sonuçlandı.

Yeni satın aldığı iş yerindeki kiracıyla irtibata geçen Cihan Altunakar, kendi ihtiyacı nedeniyle iş yerinin boşaltılmasını istedi. Kiracısından olumlu yanıt alamayan Altunakar, arabuluculuk uygulamasına başvurdu.

Taraflarla farklı tarihlerde 3 kez toplantı yapan arabulucu, yaklaşık 3,5 haftada uyuşmazlığı çözüme kavuşturdu. Taraflar, kiranın artırılması ve iş yerinin 2 yıl sonra tahliye edilmesi yönünde anlaştı.

Altunakar, kendi kullanımı için 10 ay önce satın aldığı iş yerindeki kiracıyla görüştüğünde "Kesinlikle boşaltmayacağım. Hukuki süreci sonuna kadar devam ettireceğim" yanıtını aldığını söyledi.

İş yerini başkasına kiraya vermeyeceğini, kendi ihtiyacından dolayı boşaltmasını istediğini ilettiğini belirten Altunakar, olumsuz yanıt alınca arabuluculuğa müracaat ettiğini anlattı.

Altunakar, "Kısa sürede arabulucu tarafından kira artışı ve tahliye taahhütnamesi alındı. Zaman kaybetmeden iki taraf da huzurlu bir şekilde sonuca erdi." dedi.

Arabulucu avukat Yusuf Gözel ise iletişime geçtiği kiracının, ilk başlarda iletişime kapalı ve zor bir profilde olduğunu söyledi.

Süreç içerisinde "Tahliye edersem ne zaman olur? Tahliye tarihine kadar kira ne olacak?" gibi konuların müzakere edilmeye başlandığını anlatan Gözel, üçüncü toplantıda tarafların anlaştığını belirtti.

Taraflar arasında dostane şekilde 3,5 haftada uzlaşma sağlandığını kaydeden Gözel, konunun yargıya intikal etmesi halinde davanın 3,5 yıla kadar sürebileceğine dikkati çekti.

Gözel, "3,5 yıllık bir davadan hem taraflar hem devlet tasarruf etmiş oldu. Konu çözüldü ve toplumsal uzlaşı anlamında en nihayetinde ilişkiler de onarıldı. İki taraf da bu şekilde mağdur olmadan kendilerine uygun bir çözüm yönteminde uzlaşmış oldular." diye konuştu.

Arabulucu sayesinde uyuşmazlık 2 haftada sonuçlandı

Arabulucuların çözüme kavuşturduğu diğer dosyada ise iş yeri sahibi Ayşegül Dalkır Kahveci, 1 yıl içerisinde iki kez kirayı ödemeyi geciktiren kiracısından iş yerini boşaltmasını istedi ancak olumlu yanıt alamadı.

Arabulucunun devreye girmesiyle uyuşmazlık 2 haftada sonuçlandı. Taraflar, iş yerinin 1 ay sonra boşaltılması konusunda anlaştı.

Kahveci kısa süre içerisinde 3 ayrı davaya konu olacak uyuşmazlığın, tek bir tutanakla çözümlendiğini söyledi.

Dava sürecinin iki tarafı da etkileyen uzun bir süreç olduğunu aktaran Kahveci, "Arabuluculukta çözümlenmesi iki tarafın da menfaatine. Dava masraflarının kiracıya yüklenmesi, mal sahibinin avukat ücretinin yine kiracıya yüklenmesi gibi birtakım masraflardan kurtulması kiracı açısından avantajlı. Kiraya veren açısından da dava sürecini beklemeden iş yerine veya evine kavuşması çok büyük avantaj diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Arabulucu avukat Zeliha Özkoçak ise çok kısa sürede dosyayı anlaşmayla sonuçlandırdıklarını belirterek, "Öncelikle kiralananın yaklaşık 1 aylık sürenin sonunda tahliyesi, diğer yandan tahliye sonrası depozito iadesinin nasıl yapılacağı ve aynı zamanda kiralanan gayrimenkulün var ise bir zararı ne yönde giderileceği şeklinde 3 farklı konuyu tek bir arabuluculuk dosyasında anlaşmaya bağladık." şeklinde konuştu.

Yargı sürecinin her iki taraf için zaman kaybı olacağını anlatan Özkoçak, "Her iki taraf için de belki tatmin edici bir sonuç vermeyecekti. Kendi rızalarıyla varacakları bir anlaşmanın koşullarını taşımayacaktı. Aynı zamanda mal sahibi de üç farklı durum için üç farklı mahkeme ile süreç yürütmek durumunda kalacaktı. Bu da hem ekonomik olarak tarafları yoruyor hem de taraflar bu süreçlerden psikolojik olarak da olumsuz etkileniyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot'dan, AB'nin Suriye'ye yaptırımlarının askıya alınabile

2025-01-27 12:17 - Dünya

Menajer Ayşe Barım, Gezi Parkı olaylarının planlayıcılarından olduğu iddiasıyla gözaltına alındı

2025-01-24 10:22 - Gündem

Elektrikli araç satışları hem dünyada hem de Türkiye'de büyümesini sürdürecek

2025-01-26 11:22 - Ekonomi

Trabzonspor ile sözleşmesini uzatan Edin Visca: Bu eşsiz hikayeyi yazmaya devam etmek dileğiyle

2025-01-23 11:47 - Spor

Kolombiya'da silahlı gruplar arasındaki çatışmalarda yerinden edilenlerin sayısı 32 bini aştı

2025-01-22 08:23 - Dünya

Tıraşın Önemi

2025-01-23 08:02 - İnsan&Hayat

Fatih Terim'in çalıştırdığı Al Shabab, deplasmanda El İttihad'a 2-1 mağlup oldu

2025-01-22 23:43 - Spor

Emine Erdoğan, İslam aleminin Miraç Kandili'ni kutladı

2025-01-26 11:08 - Gündem

Türkiye 2024 yılında 60 milyon dolarlık zeytin ihraç etti

2025-01-25 11:47 - Ekonomi

BM: Batı Şeria'da yaşananların Gazze'deki ateşkesi etkileyebilecek olması çok endişe veric

2025-01-24 15:38 - Dünya

İlgili Haberler

Genel tarım sayımına ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete'de

09:08 - Ekonomi

IMF, Pakistan'a 1 milyar dolarlık kaynağın önünü açtı

23:38 - Ekonomi

Beyaz Saray, ABD'nin Çin'e yönelik tarifeleri tek taraflı olarak düşürmeyeceğini bildirdi

22:27 - Ekonomi

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

20:58 - Ekonomi

ABD’de tarifelerin etkisiyle ithalat kargolarında 2023’ten bu yana ilk yıllık düşüş bekleniyor

19:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Genel tarım sayımına ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete'de

09:08 - Ekonomi

Moskova'dan dünyaya Zafer mesajı -Fuad Safarov, Moskova'dan yazdı-

07:28 - En Son Yazılar

Zelenskiy, Rusya’yı dünyadan koparmayı başaramadı -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

07:08 - En Son Yazılar

‘TR 705 koduyla çalışan CIA ajanı!..' -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

06:37 - En Son Yazılar

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum'dan Google’a 'Meksika Körfezi' tepkisi

05:33 - Dünya