?>

İş dünyası temsilcileri ihracat rakamlarını değerlendirdi

İş dünyası temsilcileri, ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Ekonomi - 2 ay önce

İstanbul

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, "İhracatçılarımızın dünya genelinde korumacı ekonomi politikalarının uygulandığı bir ortamda ilk beş ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 oranında bir artışla 110,9 milyar dolara erişmeleri 'Türkiye Yüzyılı'na yakışır takdir edilecek bir başarı olmuştur." ifadelerini kullandı.

Ekonomiye yön veren kuruluşların da belirttiği üzere küresel ekonomi görünüm raporlarında, küresel büyüme tahminlerinin aşağı doğru revize edilmekte olduğunu vurgulayan Aydın, "Oranlar yüzde 0,5, 0,1 arasında ifade edilmektedir. Dünya genelinde korumacı ve tasarruf odaklı ekonomi politikalarının uygulandığı bir ortamda ihracatçılarımızın mayısta rekorlar kırarak 24,8 milyar dolarlık bir rakama ulaşmaları takdir edilecek bir başarı." değerlendirmesinde bulundu.

????

Aydın, ihracatçıların son 24 ayın 1'inde ihracat artışı, 14'ünde aylık mal ihracat rekoru kırmasının da takdir edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Pandeminin, akabinde yaşanan asrın felaketi depremlerinin, ekonomide adeta savaş ekonomisi tahribatını yaşattığı bir ortamda bu başarının elde edilmesini çok önemsiyoruz. Bu başarı ihracatçılarımızın ne kadar kararlı, azimli ve rekabetçi olduklarının ayrıca açık bir göstergesidir. Finansa ve ham maddeye erişim noktalarında kaynaklarının artırılarak kolaylaştırılması ihracatçılarımızın önünü daha da çok açacak rekorları altüst etmelerine vesile olacaktır."

"İhracatın niceliği kadar niteliği de önemli"

Önder Sanayici İşadamları Derneği (ÖNSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Kap da mayıs ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 artışla 24,8 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların aylık rekorunu kırmasının önemine değinerek, "Küresel ticaret savaşlarının yaşandığı, uluslararası ticaretin daraldığı veya zorlandığı böyle bir dönemde ihracatçılarımızın üstün gayretiyle ulaşılan bu rakam, şüphesiz büyümeye de pozitif katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

İhracattaki rekor artışın çarkların döndüğünü göstermesi açısından önemli bir gösterge olduğuna işaret eden Kap, şu değerlendirmede bulundu:

"İhracattaki rekor artış tabii ki çarkların döndüğünü göstermesi açısından çok önemli bir gösterge. Ancak ihracatın niceliği kadar niteliği de önemli. Bu durumun sürdürülebilir olması için karlılık oranının makul seviyelerde olması gerekir. Yüksek faiz oranları ve göreceli olarak düşük kurun maliyetleri artırdığı ortamda karlılık ortaya çıkması mümkün değil. Yine de bu göstergeler ihracatçımızın mücadele, azim ve kararlılık göstermesi, ümit ve inancını ortaya koyması açısından gelecek adına umut vericidir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe'de en fazla süreyi Fred aldı

2025-06-02 11:23 - Spor

İtalya'da şampiyon Napoli'nin teknik direktörü Conte takımda kalacak

2025-05-30 10:27 - Spor

Konya'nın "Orman Dede"si son yolculuğuna uğurlandı

2025-05-30 18:27 - Çevre-Hayat

Bartın'da karaca yavrusu annesiyle buluşturuldu

2025-05-27 12:03 - Çevre-Hayat

Bodrum FK'nin Süper Lig macerası 1 sene sürdü

2025-05-27 17:05 - Spor

MÜSDAV 'Aile Umresi' projesi başlattı

2025-06-02 16:38 - İslam-Hayat - Safer 1447

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgenin huzurunu bozmaya çalışan girişimlere karşı duracağız

2025-05-28 13:38 - Siyaset

Anadolu Efes, Mersin Spor'u yendi

2025-06-01 20:25 - Spor

Bakan Işıkhan'dan 'İŞKUR Bana Uygun İşler' sistemine ilişkin açıklama

2025-06-01 10:53 - Siyaset

19 il için "sarı" meteorolojik uyarı

2025-05-30 17:13 - Gündem

İlgili Haberler

Endonezya'ya 48 adetlik KAAN uçağı satışında sözleşme imzalandı

15:27 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Bölünmüş yol ağı 29 bin 787 kilometreye çıktı

13:32 - Ekonomi

Türk hava sahasında transit uçuş rekoru kırıldı

13:28 - Ekonomi

Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri ihracatı yüzde 3,1 arttı

13:22 - Ekonomi

İTO Başkanı Avdagiç'ten, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesine ilişkin değerlendirme

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Adalet Bakanı Tunç: Yangınlara ilişkin 33 ilde 97 şüpheli hakkında işlem yapıldı

02:43 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve gıdaya erişimi engellemesi İstanbul'da protesto edi

00:28 - Gündem

İsrail, yarın Gazze'de saldırılara birkaç saatlik 'insani ara' kararı aldığını bildirdi

23:59 - Dünya

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisine İsrail müdahale ediyor

23:58 - Dünya

Yüksek sıcaklıklar Yunanistan ve Kosova'da yangınlara neden oldu

23:52 - Dünya