?>

İran'dan ABD, İsrail, İngiltere ve Suudi Arabistan'a "sabrımız sona erebilir" me

İran İstihbarat Bakanı İsmail Hatib, "İran, bugüne kadar sağlam bir rasyonellikle stratejik sabrı benimsedi ancak düşmanlıkların devam etmesi durumunda bu stratejik sabrın devamı için herhangi bir garanti vermemektedir." dedi.

Dünya - 3 yıl önce

Ankara

İran İstihbarat Bakanı İsmail Hatib, ülkede ölümlere yol açan protestoların ABD, İsrail, İngiltere ile Suudi Arabistan'ın finanse ettiği medya tarafından kışkırtıldığını iddia ederek, "Suudi Arabistan'ın düşmanlığı devam ederse bu ülkeye karşı stratejik sabrının sona erebileceğini" söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, İran İstihbarat Bakanı Hatib, ülkedeki protestolarda ölümlere yol açan olayları yabancı güçlerin kışkırttığını savundu.

Olayların ABD, İsrail, İngiltere ile Suudi Arabistan'ın finanse ettiği medya tarafından kışkırtıldığını savunan Hatib, "İran'ın bakış açısından, bölge ülkelerindeki herhangi bir istikrarsızlık bulaşıcıdır ve İran'daki herhangi bir istikrarsızlık da bölge ülkeleri için bulaşıcı olabilir." dedi.

Bölgedeki istikrarsızlığın kaynağının bölge dışı aktörler olduğunu ifade eden Hatib, "İran, bugüne kadar sağlam bir rasyonellikle stratejik sabrı benimsedi ancak düşmanlıkların devam etmesi durumunda bu stratejik sabrın devamı için herhangi bir garanti vermemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Hatib, "İran karşılık vermeye karar verirse bu ülkeler istikrar görmeyecektir." ifadesini kullandı.

İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi İran'da ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Resmi kaynaklardan olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise geçen hafta yaptığı açıklamada gösterilerde 304 kişinin öldüğünü duyurmuştu. İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 40'tan fazla güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

İran yönetimi, yaklaşık iki aydır devam eden olayları, "ülkeyi parçalamayı hedefleyen ABD, İsrail ve İngiltere gibi güçlerin komplosu" olarak değerlendiriyor. Tahran yönetimi ayrıca "Iran International" televizyonunun Suudi Arabistan tarafından desteklendiğini savunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başkentte FETÖ operasyonunda 9 kişi gözaltına alındı

2022-11-07 10:03 - Gündem

Türkiye'nin yeni kabiliyetlere sahip füzeleri yolda

2022-11-03 16:00 - Teknoloji

Muhalefetin ‘Alice Harikalar Diyarı’ -Nuray Mert yazdı-

2022-11-06 04:35 - En Son Yazılar

Çin Devlet Başkanı Şi'den orduya "savaşa hazırlık" mesajı

2022-11-09 09:01 - Dünya

NATO'dan Türkiye'ye tahıl anlaşması övgüsü

2022-11-08 18:28 - Dünya

Barcelona, Pique'yi galibiyetle uğurladı

2022-11-06 08:53 - Spor

"Kayseri'nin Kapadokya'sı" Soğanlı Vadisi'ne turizm dokunuşu

2022-11-04 12:53 - Çevre-Hayat

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, AA Spor Masası'na konuk olacak

2022-11-03 13:57 - Spor

Washington'da Türk Devletleri Teşkilatının kuruluş yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi

2022-11-04 08:51 - Dünya

İsrail'de liderlik dönemi sona erdiği düşünülen Netanyahu başbakanlığa güçlü şekilde dönüyor

2022-11-04 17:14 - Dünya

İlgili Haberler

Azerbaycan ve Rusya'dan karşılıklı notalar

20:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump'ın "vergi indirimi" tasarısı Senato'dan geçti

20:18 - Dünya

Putin ve Macron, Orta Doğu ve Ukrayna’daki durumu görüştü

19:57 - Dünya

ABD'de dış yardım yapan USAID'in görevleri, Dışişleri Bakanlığına devredildi

19:38 - Dünya

BoE Başkanı Bailey, para politikasının sıkılığının zamanla azalacağını bildirdi

18:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutladı

21:02 - Siyaset

İzmir ve Manisa'nın bazı bölgelerindeki yangınlar kısmen kontrol altına alındı

20:58 - Gündem

Azerbaycan ve Rusya'dan karşılıklı notalar

20:32 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Meşhedani'yi kabul etti

20:27 - Siyaset

Postmodern dönemde aile -Hande Ustamahmut yazdı-

20:22 - En Son Yazılar