?>

İran'daki üniversitelerde Mahsa Emini protestoları sürüyor

İran'da, 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine başlayan gösteriler bazı üniversitelerde devam ediyor.

Dünya - 3 yıl önce

Tahran

Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, başkent Tahran'daki Emir Kebir Teknoloji Üniversitesi'nde dersleri ve sınavları boykot eden öğrenciler, arkadaşlarının tutuklanmasını protesto ederek oturma eylemi yaptı. Öğrenciler, okuldan uzaklaştırmaların durdurulması ve gözaltındaki arkadaşlarının serbest bırakılması yönündeki talepleri yerine getirilene kadar oturma eylemini sürdüreceklerini ifade etti.

Protestolarını sürdüren başkentteki Allame Tebatebayi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencileri de "Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü" dolayısıyla 25 Kasım – 10 Aralık tarihlerinde düzenlenen "16 Günlük Aktivizm Kampanyası" çerçevesinde "16 Turuncu Gün” münasebetiyle fakülteyi turuncu semboller ve yazılarla donattı.

İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'nın (HRANA) yayınladığı görüntülerde ise İsfahan Teknoloji Üniversitesi'nde yüzlerce öğrencinin sloganlar atarak yürüyüş yaptığı görüldü.

İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliği'nin Telegram hesabından yapılan paylaşımda, Bilim ve Kültür Üniversitesi öğrencilerinin, gösterilerin devam ettiği Kürdistan eyaleti halkıyla dayanışma için eylem yaptığı ve "göstericilerin öldürülmesini" kınadığı ifade edildi.

Elburz eyaletinin Kerec kentindeki Harezmi Üniversitesinde yürüyüş düzenleyen öğrenciler ise son günlerde eylemlere sahne olan Cevanrud ve Kürdistan'a destek vererek, "Cevanrud ve Kürdistan, İran'ın gözü ve nuru" sloganları attı.

Amol şehrindeki Yeni Teknolojiler Üniversitesi'nde ders ve sınavları boykot eden öğrencilerin disiplin kuruluna çağırıldığı aktarıldı.

Şehit Beheşti Üniversitesi öğrencileri ise Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı milis gücü Besic üyesi öğrencilerin fotoğraflarının yer aldığı "iftihar tablosuna", gösterilerde yaşamını yitirenler ile tutuklu arkadaşlarının isimlerini astı.

İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin, 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Resmi kaynaklardan, olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılıyor, ancak ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise 22 Kasım'da yaptığı açıklamada, gösterilerde 416 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında yaklaşık 60 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Su ürünleri ihracatının bu yıl 1,5 milyar doları aşması bekleniyor

2022-11-21 11:13 - Ekonomi

Paris’te sarı yelekliler 4. yılında da sokağa indi

2022-11-19 23:29 - Dünya

Kerkük'te sağanak nedeniyle sular altında kalan evde 2 çocuk hayatını kaybetti

2022-11-26 09:39 - Dünya

"PARS IV 6x6 Özel Operasyon Araçları" törenle teslim edildi

2022-11-22 13:28 - Gündem

Depreme karşı binaların "güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi" çağrısı

2022-11-24 23:28 - Gündem

Mavi vatanın bekçileri yılbaşından bu yana 27 bin 973 kazazedeyi kurtardı

2022-11-23 11:23 - Gündem

TÜV Austria Mobility Jant Laboratuvarı Kocaeli'de açıldı

2022-11-24 15:01 - Ekonomi

Filipinler iki Atak helikopterine daha kavuştu

2022-11-25 11:32 - Ekonomi

'Selam Azerbaycan' ve 'Karabağ'ın Kara Kitabı' kitapları Ankara'da tan

2022-11-23 20:04 - Gündem

Endonezya'daki 5,6 büyüklüğündeki depremde 14 kişi hayatını kaybetti

2022-11-21 12:04 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 48 saatte 19 artarak 68 bin 519'a çık

14:17 - Dünya

İran, Rusya ve Çin: UAEA'nın İran nükleer anlaşması hakkında rapor verme yetkisi ortadan kalktı

13:28 - Dünya

Anket: İsraillilerin yüzde 52'si Netanyahu'nun gelecek seçimlerde aday olmasını istemiyor

12:52 - Dünya

Kuzey Makedonya'daki Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretmeye devam ediyor

12:38 - Dünya

Kanada Başbakanı Carney, ABD ile ticaret görüşmelerine yeniden başlamaya hazır olduklarını bildirdi

12:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün barış, huzur, istikrar denince akla ilk Türkiye geliyor

15:57 - Gündem

Yüzyılın Konut Projesi'nde Ankara'daki örnek konutlar görüntülendi

15:53 - Gündem

Bilecik'te şiddetli yağış nedeniyle oluşan sel ulaşımı aksattı

15:37 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç: Türkiye'de hukuk alanındaki dijitalleşmeyi derinleştirmekte kararlıyız

14:43 - Siyaset

Depremlerden etkilenen İskenderun sahilinde düzenleme ve yenileme projesi sürüyor

14:23 - Gündem