?>

İran yerli üretim gözlem uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor

İran, doğal kaynaklar ile çevresel ve tarımsal gelişmeleri gözlemleyebilecek bir yerli üretim uyduyu fırlatmaya hazırlandığını duyurdu.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

İran devlet televizyonuna göre, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, başkent Tahran'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Zafer" adı verilen gözlem uydusunun Simorg adlı uydu taşıyıcı roketle uzaya fırlatılacağını belirtti.

Uydunun yerküreden 500 kilometre yüksekte yörüngeye yerleştirileceğini kaydeden Cehromi, başarılı olması halinde İran'ın ilk kez bu mesafede yörüngeye uydu yerleştireceğini ifade etti.

"Zafer" adlı uydunun, görüntü alma, haberleşme ve bilgi toplama gibi görevler icra edeceğini aktaran Cehromi, fırlatılma sırasında başarısızlıkla karşılaşılması ihtimaline karşı aynı özelliklerdeki ikinci bir uydunun da hazırlandığı bilgisini verdi.

İranlı bakan, uydunun 11 Şubat'taki devrimin yıl dönümünde düzenlenecek kutlamalardan önce fırlatılacağını sözlerine ekledi.

İlk yerli üretim haberleşme uydusunu Şubat 2009'da uzaya gönderen İran, daha sonraki yıllarda uzaya birçok uydu fırlattı ancak bunların uzayda kalma süresi kısa oldu. İran, geçen yıl ocak ayında da yerli üretim bir uyduyu uzaya fırlatmış ancak uydunun yörüngeye yerleştirilme aşaması başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Cehromi, pazar günü yaptığı açıklamada, hazırlanan uyduların fırlatma öncesi testleri başarıyla geçtiğini duyurmuştu.

ABD, İran'ın balistik füze faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu, İran'ın "Orta Doğu ve Avrupa'yı tehdit eden kıtalar arası balistik füze programını uydu faaliyetlerinin arkasına gizlediğini" iddia ediyor. İran ise geliştirilen füzelerin konvansiyonel, uydu faaliyetlerinin de sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çingene Kızı'na 2019'da rekor ziyaretçi

2020-01-18 15:44 - Kültür Sanat

'Kapan-4 Mava Operasyonu' başlatıldı

2020-01-16 12:37 - Gündem

Şehirlerin çehresi değişiyor

2020-01-15 18:42 - Gündem

KKTC'de Ersin Tatar cumhurbaşkanı adayı oldu

2020-01-18 21:27 - Dünya

Facebook 1000 kişiyi işe alacak

2020-01-21 18:19 - Ekonomi

FETÖ'nün 'VIP dinleme' davasında sona gelindi

2020-01-21 14:54 - Genel

Opel’den 2020'ye özel 20 ay vade ve 0,49 faiz fırsatı

2020-01-16 14:35 - Genel

Tükenmişlik hissi düzensiz kalp atışı riskini artırabilir

2020-01-15 20:42 - Sağlık

İmar Kanunu'nda değişiklik teklifi komisyonda

2020-01-15 22:27 - Gündem

Karabük'te olumsuz hava koşulları nedeniyle mahsur kalan 8 kişi kurtarıldı

2020-01-16 10:07 - Gündem

İlgili Haberler

Rusya Devlet Başkanı Putin: İran’ın barışçıl nükleer enerji alanındaki çıkarları sağlanabilir

02:47 - Dünya

Almanya, Fransa ve İngiltere Cenevre'de İran ile görüşmek istiyor

01:48 - Dünya

Trump'ın, İran'a yönelik saldırı planlarını gizlice onayladığı iddia edildi

01:42 - Dünya

Kuveyt: İran’dan radyasyon sızıntısı tespit edilmedi

23:07 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Orta Doğu’daki bir çatışmaya dahil olmak istemediğini söyledi

22:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Rusya Devlet Başkanı Putin: İran’ın barışçıl nükleer enerji alanındaki çıkarları sağlanabilir

02:47 - Dünya

TBMM komisyonları üyeliklerine yapılan seçime dair karar Resmi Gazete'de

02:08 - Gündem

Almanya, Fransa ve İngiltere Cenevre'de İran ile görüşmek istiyor

01:48 - Dünya

Trump'ın, İran'a yönelik saldırı planlarını gizlice onayladığı iddia edildi

01:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Milletimiz Müsterih Olsun

00:43 - Siyaset