?>

İran yaptırım sürecinde Türkiye ile ticareti geliştirmek istiyor

İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde yer alan Arez Serbest Ticaret Bölgesi'nin Türk ve İranlı iş adamları için yeni ticaret noktalarından biri olması amaçlanıyor.

Dünya - 7 yıl önce

TEBRİZ

İran'ın kuzeybatısında 51 bin dönümlük arazide kurulan Arez Serbest Ticaret Bölgesi, Azerilerin yoğunlukta yaşadığı Tebriz'e 137 kilometre mesafede yer alıyor.

Üretim için gerekli ham maddenin önemli bir bölümünü Türkiye'den temin eden ülkede yetkililer ticari ilişkilerin ABD yaptırımlarından etkilenmeden devam edeceği görüşünde. Türkiye sınırına yakın bir bölgede kurulan ve son dönemde gelişmekte olan serbest ticaret bölgesinin iki taraf arasındaki ticari iş birliğini güçlendireceği değerlendirmesi yapılıyor.

AA muhabirine konuşan Arez Serbest Ticaret Bölgesi Müdürü Muhsin Neriman, gümrük, vergi ve geçişlerle ilgili muafiyetlerin tanındığı bölgedeki şirketlerin yüzde 60'ının yabancılardan, bunların da yüzde 30'unun Türk firmalarından oluştuğunu söyledi.

"Türkiye ile ticari ilişkilerimizin kesilmesi mümkün değil"

ABD yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeden kendileri için en önemlisinin Türkiye olduğunu dile getiren Neriman, "Türkiye ile uzun yıllara dayanan ticari ilişkilerimiz var ve bu bağların kesilmesi mümkün değildir." dedi.

Tebriz Planlama ve İdarecilik Teşkilatı Başkanı Davut Behbudi de Türkiye-İran ticari ilişkilerinin köklü olduğunu ve yaptırımlardan çok az etkileneceğini belirterek, iki tarafın da yapılan ticari anlaşmalara bağlı olduğunu ifade etti.

Behbudi, Türkiye ve İran'ın yerel para birimleri ve kendi bankacılık kanallarıyla ticari ilişkileri arttırabileceğine vurgu yaptı.

Serbest bölgedeki asfalt üretim tesisleri müdürü Behzat Sadıki ise burada üretilen asfaltın önemli bir bölümünün Türkiye'ye ihraç edildiğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlara karşı olduklarını ve doğru bulmadıklarını açıklamıştı. İran hükümet yetkilileri de Türkiye'nin sürekli olarak yanlarında durduğunu ve bu yaptırımlar sürecinde de iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin zarar görmeden devam edeceğini belirtiyor.

Muhabir: Muhammet Kurşun

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

4 ilde FETÖ/PDY operasyonu: 19 gözaltı

2018-11-13 16:02 - Gündem

Yaşlı ve kimsesizlerin 'gönüllü evlatları' oldular

2018-11-12 17:32 - Çevre-Hayat

Filistin davasıyla özdeşleşen lider: Yasir Arafat

2018-11-11 19:17 - Dünya

'Yemen'de neredeyse ülkenin yarısı açlık çekiyor'

2018-11-08 18:22 - Gündem

ÖZET İZLE | Genk 1-1 Beşiktaş özet izle goller izle | Genk - Beşiktaş kaç kaç?

2018-11-09 02:07 - Spor

İran yaptırım sürecinde Türkiye ile ticareti geliştirmek istiyor

2018-11-14 19:42 - Dünya

Çocuklarına 'Adolf' adını veren çift terörden suçlu bulundu

2018-11-13 14:02 - Dünya

'Batı'nın Bin Selman efsanesi yerle bir oldu'

2018-11-08 21:32 - Gündem

Bahçelievler’de 15 yaşındaki çocuğu öldüren zanlı tutuklandı

2018-11-09 00:32 - Asayiş

Washington'da 'Cemal Kaşıkçı Yolu' için imza kampanyası

2018-11-09 03:02 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, Suriye Cumhurbaşkanı Şara'ya "çok güvendiğini" belirtti

00:47 - Dünya

Zelenskiy: Savaşın sona ermesi kolay kararlarla mümkün olmayacak

00:32 - Dünya

Suudi Arabistan ve Rusya vize muafiyeti anlaşması imzaladı

00:28 - Dünya

Trump, Kevin Hassett'den "potansiyel Fed başkanı" olarak bahsetti

00:22 - Dünya

Trump'ın Netanyahu'ya Gazze ve Suriye konularında baskı yaptığı iddia edildi

00:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Anayasa Mahkemesinin 6 siyasi partiye yönelik mali denetim kararları Resmi Gazete'de

00:53 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Suriye Cumhurbaşkanı Şara'ya "çok güvendiğini" belirtti

00:47 - Dünya

Zelenskiy: Savaşın sona ermesi kolay kararlarla mümkün olmayacak

00:32 - Dünya

Suudi Arabistan ve Rusya vize muafiyeti anlaşması imzaladı

00:28 - Dünya

Trump, Kevin Hassett'den "potansiyel Fed başkanı" olarak bahsetti

00:22 - Dünya