?>

İran: Dolaylı müzakereler için ABD'nin kararını bekliyoruz

İran, ABD Başkanı Donald Trump'ın istediği şekilde doğrudan müzakerelere girmeyeceklerini ve önerdikleri dolaylı müzakere formatı için Washington'un kararını beklediklerini bildirdi.

Dünya - 6 ay önce

Tahran

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin dış politika gündemi ve bölgesel gelişmelere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD ile müzakere ihtimalinin sorulması üzerine Bekayi, "İran'ın yanıt mektubu ABD'ye iletildi. ABD'nin bu konudaki kararını bekliyoruz. Diğer tarafların dolaylı müzakereleri ilerletmedeki katılımlarının sicili açıktır. Böyle bir süreç şekillenirse, Umman bu görev için başlıca aday olacaktır." dedi.

Bekayi, ABD ile dolaylı müzakerelerin başladığına dair haberlerin doğru olmadığını söyledi.

ABD'nin muhtemel saldırısının sorulmasına üzerine ise Bekayi, herhangi bir saldırıya güçlü şekilde karşılık vereceklerini vurguladı.

Avrupa ile bakan yardımcıları düzeyinde görüşmeler yapılacak

Nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları Almanya, İngiltere ve Fransa ile teknik nükleer görüşmelerin yapıldığını söyleyen Bekayi, yakında bu görüşmelerin bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleştirileceğini ifade etti.

Bekayi, anlaşmanın diğer tarafları Rusya ve Çin ile de teknik görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

"Gazze'de uluslararası hukukun tamamen yok edildiği bir felaketle karşı karşıyayız"

Gazze'de İsrail'in sürdürdüğü soykırıma da değinen Bekayi, "Uluslararası sistemin onlarca yıldır dayandığı uluslararası hukukun tüm norm ve kurallarının ihlal edilmesi bakımından eşi benzeri görülmemiş bir felaketle karşı karşıyayız. Refah ve Batı Şeria'da aynı anda işlenen suçlar, Siyonist rejimin ABD'nin desteğiyle yürüttüğü politikanın, ne yazık ki Filistin'i bir millet olarak bölgeden yok etmek ve onları anavatanlarından sürmek olduğu konusunda şüpheye yer bırakmıyor." diye konuştu.

Ülkesinin nükleer silah üreteceğine dair iddiaları bir kez daha reddeden Bekayi, "Bütün bu suçlamalar İran'a baskı yapmaya yöneliktir. Biz bütün baskılara ve iddialara rağmen nükleer programımıza devam ettik çünkü onun barışçıl niteliğine güveniyoruz." şeklinde konuştu.

Bekayi, İran'da aşırı muhafazakar bir gazetenin "Kasım Süleymani'nin intikamı için ABD Başkanı Donald Trump'a suikast" tehdidinde bulunmasına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine "Tepkiler o kadar sıra dışıydı ki yanıt vermeye değmez. Biz tutumumuzu defalarca dile getirdik. İranlı kahramanların katledilmesi affedilecek bir konu değil ve bu konu İran halkının zihninde her zaman yer alacak ancak İran her zaman adaleti hukuki yollardan arayacağını açıklamıştır ve bu konudaki süreç devam etmektedir." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TOKİ, 44 ilde 552 arsa satacak

2025-04-04 10:47 - Ekonomi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Yetersiz beslenme nedeniyle 52 çocuk öldü, sayı daha da artabilir

2025-04-06 20:38 - Dünya

Sağlık çalışanı karı koca aynı ambulansta hayat kurtarıyor

2025-04-01 14:47 - Çevre-Hayat

İş dünyasından boykot çağrılarına tepki

2025-04-01 23:07 - Ekonomi

Trump yönetimi, Princeton Üniversitesine sağlanan çok sayıda araştırma fonunu durdurdu

2025-04-02 05:53 - Dünya

TBB'den bankacılık işlemleri hakkında çıkan haberlere ilişkin açıklama

2025-04-05 17:07 - Ekonomi

PFDK, Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı'ya 45 gün hak mahrumiyeti cezası verdi

2025-04-04 02:38 - Spor

Tarlasının gübre ihtiyacını karşılamak için devletten aldığı destekle besi çiftliği kurdu

2025-04-01 15:02 - Ekonomi

İsrail'in 2 İngiliz milletvekilinin ülkeye girişini engellediği bildirildi

2025-04-06 11:13 - Dünya

Manavgat'ta hortum hasara yol açtı

2025-04-02 16:53 - Asayiş

İlgili Haberler

Almanya 8 Ağustos'tan itibaren İsrail'e herhangi bir silah satışını onaylamadı

14:12 - Dünya

Reuters ve AP, Gazze'de öldürülen muhabirleri için "açıklama" çağrısını yineledi

14:08 - Dünya

KKTC'de liselerde başörtüsünü serbest bırakan tüzüğü Anayasa Mahkemesi iptal etti

13:38 - Dünya

Suriye'nin güneyinde tarım, kuraklık ve savaşın gölgesinde can çekişiyor

12:48 - Dünya

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Suriye'de patlamamış mühimmatları temizliyor

12:37 - Dünya

Günün Manşetleri

"Bozkırın Tezenesi" halk ozanı Neşet Ertaş, Kırşehir'de mezarı başında anıldı

14:33 - Gündem

Antalya 18 milyon turist hedefine adım adım yaklaşıyor

14:22 - Ekonomi

Zonguldak'ta madendeki göçükte mahsur kalan 4 işçi kurtarıldı

14:18 - Gündem

Almanya 8 Ağustos'tan itibaren İsrail'e herhangi bir silah satışını onaylamadı

14:12 - Dünya

Reuters ve AP, Gazze'de öldürülen muhabirleri için "açıklama" çağrısını yineledi

14:08 - Dünya