?>

İran Dışişleri Bakanlığı: İran’ın her türlü saldırıya vereceği karşılık hızlı olacak

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Trump'ın "İran'da protestoculara karşı güç kullanması halinde ABD'nin devreye gireceği" yönündeki açıklamasına tepki göstererek, “İran’ın her türlü saldırıya vereceği karşılık hızlı ve kapsamlı olacak.” dedi.

Dünya - 2 gün önce

İstanbul

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İran Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamayla, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran’a yönelik açıklamalarını kınadı.

İran'ın batısındaki gösteriler sırasında polis karakoluna saldırıda 3 kişi hayatını kaybettiTrump'tan "İran'ın protestoculara karşı güç kullanması halinde ABD'nin devreye gireceği" uyarısı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD’nin İran’a yönelik tehdidinin, İsrail’in bölgede tansiyonu yükseltme politikasının bir parçası olduğuna vurgu yapılarak, “İran’ın her türlü saldırıya vereceği karşılık hızlı ve kapsamlı olacak.” İfadelerine yer verildi.

????

Bakanlık, ABD Başkanı Trump’ın, İran’a yönelik açıklamalarının uluslararası hukuku ihlal etme anlamına geldiğini belirterek, söz konusu açıklamaların İran halkına karşı şiddeti teşvik ettiğini vurguladı.

Açıklamada ayrıca, ABD’nin geçmiş yıllarda İran’a yönelik girişimleri hatırlatılarak, “İran her türlü saldırıya karşılık verecektir. Böylesi bir durumun bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağı ihtimali oldukça açıktır. Tüm bunların sorumlusu ABD olacaktır.” İfadeleri yer aldı.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf da, ABD Başkan’ı Trump’ın açıklamalarına “Şeytanın sesi yükseldi” diyerek, istihbarat servislerinin meşru protesto gösterilerini şiddete dönüştürmede başarısızlığa uğradığını söylemişti.

Kalibaf ayrıca, “Saygısız ABD Başkanı da şunu bilmelidir ki, bu açık itirafla birlikte, olası herhangi bir maceracı girişime karşılık olarak bölgedeki tüm Amerikan merkezleri ve güçleri bizim için meşru hedef olacaktır. Bilin ki İranlılar, dış düşmana karşı birlik içindedir ve kararlı bir şekilde harekete geçmeye hazırdır.” şeklinde konuşmuştu.

İran'daki gösteriler

İran'da 28 Aralık 2025'te ülkedeki ulusal para biriminin döviz kurlarına karşı yüksek değer kayıpları ve ekonomik sorunlar nedeniyle Tahran Kapalı Çarşı'da esnafın başlattığı protestolar, ülkenin birçok kentine yayıldı.

Gösterilerin başlamasının ardından Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, halkın memnuniyetsizliğini kabul ettiklerini belirterek, mevcut ekonomik sorunlardan hükümetin sorumlu olduğunu söylemiş ve yetkililere "ABD gibi dış aktörleri suçlamamaları" çağrısında bulunmuştu.

Loristan eyaletine bağlı Kuhdeşt ilçesindeki gösteriler sırasında 31 Aralık 2025'te 21 yaşındaki bir Besic mensubu hayatını kaybetmiş, 13 polis memuru yaralanmıştı.

Çeharmahal ve Bahtiyari eyaletine bağlı Lordigan ilçesindeki protestolarda 1 Ocak'ta, 2 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Loristan eyaletine bağlı Azna kentinde de 1 Ocak'ta protestolar sırasında polis karakoluna düzenlenen saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

90. Büyük Atatürk Koşusu son yıllardaki en yüksek katılımla gerçekleşti

2025-12-28 18:48 - Spor

Dünyadaki nitelikli bilim insanları rotayı Türkiye'ye çevirdi

2026-01-02 23:12 - Teknoloji

"Daltonlar suç örgütü davası"nda izinsiz ses ve görüntü kaydı alan avukat tutuklandı

2026-01-02 23:47 - Gündem

ABD Başkanı Trump'ın ülkesine yaptığı ziyarette Zelenskiy'ye kaba davrandığı iddia edildi

2026-01-02 23:32 - Dünya

Oğlunun düztabanlık probleminden yola çıkarak geliştirdiği medikal ürünün patentini aldı

2025-12-28 11:52 - Sağlık

Latin Amerika'da bu yıl seçimler ve Venezuela-ABD gerilimi öne çıktı

2025-12-31 15:33 - Dünya

UNIFIL: Lübnan'ın güneyinde barış gücü askerlerinin yakınına iki kez ateş açıldı

2026-01-02 23:43 - Dünya

Düzenli kontrol kalp krizi riskini azaltıyor

2025-12-28 12:53 - Sağlık

Çocuklukta fark edilmeyen katarakt ileri yaşta görme kaybına yol açabiliyor

2025-12-28 12:28 - Sağlık

Gölcük Tabiat Parkı'ndaki gölün yüzeyi buzla kaplandı

2026-01-02 22:48 - Gündem

İlgili Haberler

Maduro'nun yargılanmak üzere ABD'ye getirilmesi, New York'ta protesto edildi

23:37 - Dünya

NYT: ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesinde ölü sayısı 80'e çıktı

23:32 - Dünya

ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesiyle ilgili AB ortak açıklamasına Macaristan katılmad

23:18 - Dünya

Venezuela Dışişleri Bakanı Gil: ABD, asker ve sivilleri gaddarca katlederek Maduro'yu kaçırdı

22:44 - Dünya

Trump, Venezuela'da devlet başkanlığı görevini geçici üstlenen Rodriguez'i tehdit etti

22:26 - Dünya

Günün Manşetleri

Maduro'nun yargılanmak üzere ABD'ye getirilmesi, New York'ta protesto edildi

23:37 - Dünya

NYT: ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesinde ölü sayısı 80'e çıktı

23:32 - Dünya

ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesiyle ilgili AB ortak açıklamasına Macaristan katılmad

23:18 - Dünya

ABD merkezli internet sitesi Axios: İsrail ile Suriye, ABD arabuluculuğunda Paris'te görüşecek

22:58 - Medya

Venezuela Dışişleri Bakanı Gil: ABD, asker ve sivilleri gaddarca katlederek Maduro'yu kaçırdı

22:44 - Dünya