?>

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: Doha'daki görüşmelere ilişkin değerlendirmemiz olumlu

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, nükleer anlaşmanın canlandırılması için Katar'ın başkenti Doha'da yürütülen görüşmelerin "olumlu" olduğunu söyledi.

Dünya - 3 yıl önce

İstanbul

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Abdullahiyan, Katarlı mevkidaşı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile telefonda görüştü. İkili Doha'daki görüşmeleri değerlendirdi.

Abdullahiyan, "Doha'daki son görüşmelere ilişkin değerlendirmemiz olumlu. İyi, güçlü ve kalıcı bir anlaşmaya varma konusunda ciddiyiz; ABD gerçekçiyse bir anlaşmaya varılabilir." dedi.

İranlı Bakan, gerçekçi bir anlaşma sağlanana kadar müzakereyi sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.

Yeni müzakere turuna ev sahipliği yapan Katar'ın Dışişleri Bakanı Al Sani de görüşmelerin yapıcı ve olumlu geçtiğini belirtti.

Al Sani, "Görüşmelerin bu merhalesinin öneminin farkında olan Katar, tüm taraflar taahhütlerine dönene kadar görüşmelere ev sahipliği yapma konusunda elinden geleni yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Viyana'dan Doha'ya nükleer müzakereler

İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan anlaşmanın ilki, 2015 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ve Almanya ile İran arasında imzalanmıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de ülkesini tek taraflı olarak anlaşmadan çekmesinin ardından İran'a yönelik ekonomik yaptırımlar tekrar uygulamaya konulmuştu. Bunun üzerine Tahran yönetimi nükleer faaliyetlerine aşamalı olarak geri dönmüştü.

KOEP'in yürürlüğe konulması için geçen yıl Avusturya'nın başkenti Viyana'da yeniden başlayan görüşmeler, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'ın tabiriyle "dış etkenler" nedeniyle 11 Mart'ta askıya alınmıştı.

Borrell'in 25 Haziran'daki Tahran ziyaretinde, varılan anlaşmalar çerçevesinde, nükleer anlaşmanın hayata geçirilmesi kapsamındaki görüşmelerin Doha'da sürmesine karar verilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trafiğe mayısta 112 bin 709 aracın kaydı yapıldı

2022-06-27 11:07 - Ekonomi

Dışişleri Bakanlığından Haiti'ye seyahat ve güvenlik duyurusu

2022-06-28 23:41 - Gündem

Otoyollarda yeni hız sınırı uygulaması yarın başlıyor

2022-06-30 10:40 - Gündem

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: Doha'daki görüşmelere ilişkin değerlendirmemiz olumlu

2022-06-30 15:21 - Dünya

ÇAYKUR birinci sürgünde 212 bin ton yaş çay aldı

2022-06-30 10:07 - Ekonomi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'nin çocuk profilini çıkaracak

2022-06-30 11:44 - Gündem

Meteorolojiden Batı Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi'ndeki bazı iller için yağış uyarısı

2022-06-30 10:45 - Gündem

Kırkpınar'ın efsane pehlivanlarının ismi yıllar geçse de Er Meydanı'nda yaşıyor

2022-06-29 14:20 - Spor

'Mavi Vatan'ın kahramanları 'denizaltı kurtarma operasyonları'nda sınır tanımıyo

2022-06-30 13:16 - Gündem

TOKİ Gaziantep'e 2 bin 429 konut inşa edecek

2022-06-26 10:40 - Gündem

İlgili Haberler

Los Angeles'taki sınır protestoları 3. gününde devam ediyor

06:17 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu: İsrail güçleri Madleen gemisindeki gönüllüleri kaçırdı

06:07 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu: İsrail ordusu Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:42 - Dünya

İsrail ordusu, Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:23 - Dünya

Madleen gemisindeki aktivist Acar, İsrail ordusunun gemiye beyaz renkli bir sıvı döktüğünü söyledi

03:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Los Angeles'taki sınır protestoları 3. gününde devam ediyor

06:17 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu: İsrail güçleri Madleen gemisindeki gönüllüleri kaçırdı

06:07 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu: İsrail ordusu Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:42 - Dünya

İsrail ordusu, Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:23 - Dünya

Madleen gemisindeki aktivist Acar, İsrail ordusunun gemiye beyaz renkli bir sıvı döktüğünü söyledi

03:18 - Dünya