?>

İran Cumhurbaşkanı ile Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Tahran'da görüştü

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesinin ülkesinin dış politikasının öncelikleri arasında olduğunu belirterek İran'ın bölgede savaşın yayılmasını istemediğini ancak İsrail'in işlediği suçlara yanıt vereceklerini söyledi.

Dünya - 1 yıl önce

Tahran

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, beraberindeki heyetle başkent Tahran'ı ziyaret eden Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu'yu kabul etti.

Görüşmede, İran'ın Rusya ile stratejik ilişkilerini geliştirmeye dış politikasının öncelikleri arasında yer verdiğini belirten Pezeşkiyan, iki ülke arasında varılan anlaşmaların uygulanmasının hızlandırılması gerektiğini ifade etti.

İran ile Rusya arasında bölgesel ve uluslararası işbirliğinin önemine değinen Pezeşkiyan, "İran ile Rusya arasında çok kutuplu bir dünyayı teşvik etme yönündeki bir işbirliği, kesinlikle güvenliğin daha da artmasına yol açacak ve dünya barışını hakim kılacaktır." dedi.

İsrail'in Gazze'deki soykırım ve savaş suçları ile Hamas lideri İsmail Heniyye'ye suikasta ilişkin ise Pezeşkiyan, İsrail'in bölgeyi ateşe atmak istediğini ve Heniyye'ye suikastın tüm uluslararası hukuk ve normların ihlal edildiğinin açık bir örneği olduğunu söyledi.

Pezeşkiyan, "İran bölgedeki savaşın ve krizin kapsamını genişletmeye çalışmıyor ancak bu rejim (İsrail) işlediği suçların ve küstahlığının karşılığını kesinlikle alacaktır." ifadelerini kullandı.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu ise ülkesinin İran'ı en önemli kilit müttefiklerinden biri olarak gördüğünü dile getirdi.

Şoygu, bölgede çok kutupluluğun ve güvenliğin sağlanması yönünde iki ülke arasındaki ortak çabalardan memnuniyet duyduklarını belirterek, "Rusya, Birleşmiş Milletler, BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü gibi uluslararası kuruluşlarda İran ile işbirliğine büyük önem veriyor. Bu işbirliklerini genişletmek için çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Ekber Ahmediyan'ın mayıs ayındaki daveti üzerine Tahran'a gelmişti. Şoygu, Tahran'da Ahmediyan ve Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ile görüşmüştü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Güney Kore: Selin vurduğu Kuzey Kore'de ölü veya kaybolan kişi sayısı 1000'i aşmış olabili

2024-08-01 14:03 - Dünya

Aydın'da tarım arazisinden ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı

2024-07-30 15:53 - Gündem

İtalya, vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri çağrısında bulundu

2024-08-04 17:08 - Dünya

New York borsası resesyon endişeleriyle sert düşüşle açıldı

2024-08-05 17:02 - Ekonomi

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Yozgat Valiliğini ziyaret etti

2024-08-03 14:57 - Gündem

Filistin Devlet Başkanı Abbas, 14-15 Ağustos'ta Türkiye'yi ziyaret edecek

2024-07-31 18:53 - Gündem

Beyaz Saray, Heniyye suikastıyla ilgili haberleri "teyit edemeyeceğini" açıkladı

2024-07-31 22:42 - Dünya

İsrail Sağlık Bakanlığı muhtemel saldırılara karşı "alarm" seviyesini yükseltti

2024-08-01 19:38 - Dünya

Rize'de taş yüklü kamyonun dereye düşme anı güvenlik kamerasında

2024-08-03 12:58 - Gündem

ABD'de 94 farklı bölgede çıkan orman yangınları sürüyor

2024-07-30 16:58 - Dünya

İlgili Haberler

Fransa, Mali’de büyükelçilik çalışanı bir vatandaşının gözaltına alınmasına tepki gösterdi

02:47 - Dünya

Netanyahu'nun partisinin genel merkezi önünde polis ile protestocular çatıştı

02:42 - Dünya

Suriye'de "Okulumu bana geri verin" kampanyası başlatıldı

01:53 - Dünya

TotalEnergies'in Güney Afrika kıyıları açıklarında petrol ve doğal gaz arama ruhsatı iptal edil

01:33 - Dünya

Cezayir'in Tebessa kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem

01:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Fransa, Mali’de büyükelçilik çalışanı bir vatandaşının gözaltına alınmasına tepki gösterdi

02:47 - Dünya

Netanyahu'nun partisinin genel merkezi önünde polis ile protestocular çatıştı

02:42 - Dünya

Suriye'de "Okulumu bana geri verin" kampanyası başlatıldı

01:53 - Dünya

TotalEnergies'in Güney Afrika kıyıları açıklarında petrol ve doğal gaz arama ruhsatı iptal edil

01:33 - Dünya

Cezayir'in Tebessa kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem

01:27 - Dünya