?>

İran: ABD, nükleer müzakereler konusunda "iyi niyetten yoksun"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, nükleer müzakere süreci devam ederken İsrail'in ABD'nin desteğiyle ülkeye saldırmasının Washington'un müzakereler konusunda "en başından beri iyi niyetten yoksun olduğunu" gösterdiğini söyledi.

Dünya - 5 gün önce

Tahran

Bekayi, başkent Tahran’daki Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin dış politika gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

????

ABD ile yeniden nükleer müzakerelerin başlama ihtimaline dair soruya Bekayi, Tahran'ın ABD'nin geçmişteki eylemlerini dikkate almadan Washington ile ilişkilerinin geleceğini tartışamayacağını söyledi.

Bekayi, "Öncelikle, ABD ile ilgili olarak, müzakereler sırasında ABD'nin desteğiyle Siyonist rejimin (İsrail) saldırganlığına uğradığımız gerçeğini her zaman göz önünde bulundurmalıyız. Siyonist rejim, müzakere süreciyle eş zamanlı olarak ABD ile koordinasyon ve işbirliği içinde İran'a karşı yasadışı saldırılar gerçekleştirdi." dedi.

İranlı sözcü, ABD'nin müzakereler konusunda "en başından beri iyi niyetten yoksun olduğunu" gösterdiğini söyledi.

Avrupa ülkelerinin Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını yeniden yürürlüğe koyma adımını eleştiren Bekayi, bu girişimi "son derece sorumsuz ve mantıksız" "yasal dayanaktan yoksun" olarak nitelendirdi.

ABD'nin 2015'teki nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra Avrupa'nın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmediğini söyleyen Bekayi, "İran'ın anlaşmaya uymadığından bahsettiklerinde hangi anlaşmadan söz ettiklerini sormalıyız." dedi.

Bekayi, İran'ın anlaşmadaki taahhütlerini askıya alma adımlarının "tamamen yasal ve anlaşma çerçevesinde" olduğunu savunarak, bunun ABD'nin çekilmesine ve Avrupa'nın yükümlülüklerine yanıt olduğunu söyledi.

İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ve Ajans ile Güvenlik Anlaşması'nın bir üyesi olarak Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) ile temaslarını sürdürdüğünü ancak İran'ın nükleer tesislerine yönelik son saldırıların ardından yeni bir işbirliği protokolü üzerindeki çalışmaların Meclis'in incelemesinde olduğunu söyledi.

UAEA müfettişlerinin geçen hafta İran'a gelmesinin Buşehr'deki nükleer santraldeki yakıt değişiminin denetlenmesiyle ilgili olduğunu aktaran Bekayi, "Şu anda İran'da devam eden bir denetim yok ve hiçbir müfettiş de bulunmuyor." dedi.

Bekayi, UAEA ile yeni işbirliği protokolü için son zamanlarda iki tur görüşme gerçekleştirildiğini ancak nihai sonuç elde edilemediğini belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İyilik Yolu Derneği Mali'de 200 kişilik cami yaptırdı

2025-08-29 11:52 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Yarın Mevlit Kandili

2025-09-02 11:52 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Kanserden ölen ağabeyinin kütüphane hayalini memleketindeki okulda gerçekleştirdi

2025-08-29 12:37 - Çevre-Hayat

Osmaniye'de bir çift, nikah masasına geleneksel kıyafetlerle oturdu

2025-08-26 15:57 - Magazin

Türkiye'nin bulut altı İHA'ları Afrika pazarı için kanatlandı

2025-08-27 11:53 - Teknoloji

Eylül ayında dünyanın nabzı Moskova Crocus Expo’da atacak

2025-08-31 20:04 - Özel Haber

AB Finansal Denetimleri ve Macaristan Bankacılığı

2025-08-27 11:33 - İnsan&Hayat

Dünya genelinde artan obezite vakaları, ekonomiyi olumsuz etkiliyor

2025-09-02 11:23 - Sağlık

'İslami ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze' konferansında çalıştaylar yapıldı

2025-08-27 18:53 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Unutulmaya yüz tutmuş kalaycılığı yaşatmak için şehir şehir dolaşıyorlar

2025-09-01 12:48 - Magazin

İlgili Haberler

İsrail, ABD'nin Gazze'de ateşkesle ilgili sunduğu yeni teklifi ciddi şekilde değerlendiriy

23:42 - Dünya

ABD Başkanı Trump: İsrailliler şartlarımı kabul etti, Hamas'ın da kabul etme zamanı geldi

22:22 - Dünya

İsrail'in Gazze'de öldürdüğü her çocuğun ismi Madrid'deki 12 saatlik eylemde okundu

21:53 - Dünya

Gazeteci Ersin Çelik, Küresel Sumud Filosu'nda Türk heyetinin güçlü varlık gösterdiğini söyledi

21:07 - Dünya

Zelenskiy, Trump'ın Alaska zirvesinde Putin'e "istediğini verdiğini" söyledi

20:42 - Dünya

Günün Manşetleri

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 8 maç oynandı

00:23 - Spor

A Milli Futbol Takımı, İspanya karşısında ağır yenilgi yaşadı

23:58 - Spor

Hakkari'de ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

23:53 - Gündem

A Milli Futbol Takımı, İspanya'ya mağlup oldu

23:47 - Spor

İsrail, ABD'nin Gazze'de ateşkesle ilgili sunduğu yeni teklifi ciddi şekilde değerlendiriy

23:42 - Dünya