?>

Iraklıların elektrik kesintileri ve artan hava sıcaklıklarıyla imtihanı sürüyor

Irak'ta vatandaşların yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ve kronikleşen elektrik kesintileri ile mücadelesi devam ediyor.

Dünya - 1 yıl önce

Bağdat

Irak'ın başkenti Bağdat ve güney kentlerinde hava sıcaklıkları 48 dereceye kadar yükseliyor. Basra, Divaniye ve Babil kentlerinde dün hava sıcaklığı nedeniyle resmi tatil ilan edilmişti.

Ülkede yıllardır ayrılan yüklü bütçelere rağmen devam eden elektrik kesintisi sorununa ise çözüm bulunamadı. Her yıl yaz aylarında kavurucu sıcaklarla boğuşan Irak halkı, hastalık saçan bulanık ve bakımsız nehirlerde yüzerek serinlemeye çalışıyor.

Irak'ta özellikle yaz aylarında artan elektrik kesintilerine çözüm olarak belli bir ücret karşılığında evlere elektrik veren ancak çevreye gürültü ve siyah dumanlar saçan mahalle jeneratörleri bulunuyor. Ancak dar gelirli aileler bu imkandan da yararlanamıyor.

"1980'lerde geceleri sokak lambaları sönmezdi"

AA muhabirine konuşan Bağdat sakinlerinden Saad Ahmed, yakıcı sıcaklılarla birlikte yaşanan elektrik kesintilerinin insanları çileden çıkardığını ifade etti.

Elektrik kesintilerinin her yaz tekrar ettiğini belirten Ahmed, "Aşırı sıcaklarla mücadele etmek için sokaklarda kurulan serinleme araçları var. Hükümetin elektrik hizmetini kesintisiz vermesi gerekiyor. Her yaz elektrik durumu çok kötüleşiyor. 1980'lerde tüm fabrikalar çalışırdı ve elektrik hizmeti kesintisiz verilirdi. Mahalle jeneratörleri yoktu ve sokak lambaları da geceleri asla sönmezdi." diye konuştu.

Bağdat'ta yaşayan Kifah Salih de, "Sokakta sıcaktan yürüyemiyoruz, birazcık serinlemek için gölge arıyoruz." dedi.

Basra'da Sağlık Güçlendirme Dairesi Başkanı Reya Habib, yakıcı güneşin insanların sağlığına zarar verebileceğine işaret ederek, "Artan hava sıcaklıklarından dolayı 'ısı bitkinliği' hastalığına rastlayabiliyoruz. Yazın 'güneş çarpması' vakası da yaşanıyor ve bu anında tedavi edilemezse ölüme neden olabilir." şeklinde konuştu.

Şattü'l Arab Nehri'nde serinlemeye çalışan Karrar Muhsin de, "Basra'da hava aşırı sıcak. Serinlemek için Şattü'l Arab'da yüzmek zorunda kalıyorum." diye konuştu.

Basra'lı bir diğer vatandaş Haydar Casim de, hava sıcaklıkların 50 derecenin üstünde seyrettiğini dile getirerek, elektrik kesintilerinden hükümeti sorumlu tuttu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kanada'da, McGill Üniversitesi kampüsünde Filistin destekçilerinin kurduğu çadırlar kaldırıldı

2024-07-11 12:25 - Dünya

İsrail askerlerinin Gazze'de eğlence için bir evi yaktığı anlar sosyal medyada paylaşıldı

2024-07-08 15:02 - Dünya

İtalya'da Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi

2024-07-06 21:52 - Dünya

Borsa İstanbul'da gong Efor Çay için çaldı

2024-07-05 15:02 - Ekonomi

Trabzonspor'un genç golcüsü Enis Destan'ın hedefi gol krallığı

2024-07-10 12:23 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Atlantik Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Oturumu'na katıldı

2024-07-10 20:23 - Siyaset

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu devam edecek

2024-07-08 20:37 - Ekonomi

Polat çiftine yönelik hazırlanan iddianame iade edildi

2024-07-09 11:08 - Gündem

SWM Motor, Türkiye'de üretim için başvuru yaptı

2024-07-08 09:28 - Ekonomi

TCMB'nin internet sitesinde sertifika değişikliği olacak

2024-07-12 13:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail ordusu Gazze'de 7'si hastane bahçesinde olmak üzere 23 Filistinliyi öldürdü

11:53 - Dünya

ABD'de Trump yönetiminin başkent Washington'daki müdahalesine üç Cumhuriyetçi eyaletten destek

10:23 - Dünya

Pakistan'ın kuzeyindeki sellerde ölenlerin sayısı 351'e çıktı

10:17 - Dünya

Endonezya'da meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremde 29 kişi yaralandı

10:07 - Dünya

Yemen'in başkenti Sana'da patlamalar duyuldu

06:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 26'ncı yılına ilişkin mesaj

12:48 - Gündem

Muş ve Bitlis, Malazgirt Zaferi'nin 954. yıl dönümüne hazırlanıyor

12:22 - Gündem

Maliye, tamamen robotik ve yapay zekalı işlem dönemini başlattı

12:13 - Ekonomi

"İlk Öğretmenim Ailem" mobil uygulamasını 1 milyon 25 bin aile kullanmaya başladı

12:07 - Gündem

Hatay'da kafeste yetiştirilen balıklar Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

12:03 - Ekonomi