Iraklı hastanın kistle kaplı 11 kiloluk böbreği alındı

Karnındaki şişlik ve ağrı şikayetiyle Irak'ın Erbil kentinden gelen 54 yaşındaki kadın, dev kistle kaplı 11 kiloluk böbreği alınarak sağlığına kavuşturuldu.

Sağlık - 8 yıl önce

Erbil'de yaşayan 10 çocuk annesi Zhian Saber Sadeq, karın bölgesinde şişlik ve ağrı gibi şikayetleri olmasına rağmen uzun süre doktora gitmedi. 5 yıllık süreç sonunda şikayetleri dayanılmaz hali gelince Erbil'deki bir sağlık merkezine başvuran Sadeq'e teşhis konulamadı.
Yakınlarının araştırmaları sonucu Sadeq, Ankara'daki Kudret International Hastanesi'ne başvurdu. Böbreğinde büyüme olduğu belirlenen Sadeq, ameliyata alındı. Doktorlar ameliyat sırasında hastanın böbreğinde dev bir kist olduğunu belirledi, 11 kiloya ulaşan böbrek başarılı şekilde alındı.

"Kilosunun 4'te 1'i"

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Levent Saydam, nadir bir vakayla karşılaştıklarını belirterek "Bu kadar büyük bir kitleyi, bu kadar uzun süre taşıması daha da nadiren karşılaştığımız bir durum.
Dünyada nadir olgular arasında sayılabilir. Hastamızdan gerekli onay alındıktan sonra acaba bir uluslararası yayına konu olabilir mi, onunla ilgili de çalışmalarımıza başlayacağız." diye konuştu.
Hastanın çıkan kitle ve kitlenin yol açtığı dolaşım yetersizlikleri nedeniyle biriken sıvılarla kilosunun yaklaşık dörtte birini kaybettiğini ifade eden Saydam, "Ortalama 60-70 kiloluk bir insan vücudunun yaklaşık dörtte birinin bir kitle tarafından işgal edildiğini düşünün, bu alındıktan sonraki vücuda sağlayacağı rahatlamayı düşünün." dedi
Prof. Dr. Saydam, Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibarıyla sağlık turizmi açısından da tercih edildiğini vurgulayarak, "Türkiye, gerek sahip olduğu insan birikimi, teknoloji birikimi ve eşsiz coğrafi lokasyonu itibarıyla bu coğrafyadaki hastaların tedavisi için son derece önemli bir merkez ve giderek daha fazla öyle bir merkez olma yolunda ilerliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Kitleyi ameliyat sahasından kucağıma alarak çıkardım"

Operasyonu gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bilgin Ünsal Avcıoğlu da ameliyat sürecine ilişkin şöyle konuştu:
"Hasta geçen hafta bize geldiğinde batın içinde büyük bir kitlesi olduğunu gördük. Geldiği memleketinde zaten birtakım tetkikler yapılmıştı ancak o tetkikler bize yeterli gelmedi, burada biraz daha derinleştirdik.
Bunun büyük bir böbrek kitlesi olduğunu ve fonksiyon göstermediğini gördük. Bunu görünce de bu kitlenin buradan çıkarılması gerekiyordu. Üroloji doktoru arkadaşımızla anestezi ekibimizle karar verdik, bu ameliyatı yapabileceğimize dair.
Hastaya da risklerini anlatarak bu ameliyatı gerçekleştirdik. Ameliyatı yapalı 24 saat olmadı ama hastamız gayet iyi dolaşmaya başladı."
Ameliyatı Üroloji Doktoru Prof. Dr. Semih Yaşar Sargın ile ekip olarak gerçekleştirdiklerini anlatan Avcıoğlu, "Yaklaşık 2 saat sürdü bu ameliyat. 2 saat sonra hastayı yoğun bakıma bile çıkarma ihtiyacı duymadan gayet iyi bir şekilde odasına aldık.
Ameliyat biraz zorlu geçti ama biz bu zorluğu bilerek, kendimize güvenerek bu ameliyatı gerçekleştirdik." dedi.
Avcıoğlu, kitleyi ameliyat sahasından kucağına alarak çıkardığını aktararak "Büyükçe bir kitleydi. Hasta çok sıkıntılı anlar yaşamış, kendisinin anlattıklarına göre, ölmeyi bile düşünen duruma gelmiş ama bugün gayet mutlu, psikolojisi gayet yerine geldi.
Diğer bulguları da olumlu. Şu ana kadar hiçbir sıkıntımız yok." ifadelerini kullandı.

Binlerce ameliyat arasında bir ilk

Hastanın, patoloji sonucuna göre birkaç gün içinde taburcu edileceğini belirten Avcıoğlu, "Binlerce ameliyat yaptım, bu kadar büyük bir kitleyi çıkarmamız ilk defa. Benim de üroloji doktorunun da başına ilk defa gelen böyle büyük bir kitleyi tedavi etmiş olduk." diye konuştu.
Sadeq'in tedavi için hastaneye gelmesine yardım eden AK Parti 22. Dönem Hakkari Milletvekili Fehmi Öztunç da doktorlara teşekkür ederek "Şahsen böyle bir hastalığı ilk defa gördüm. Biz bu büyük vakayı bu kadar kolay atlatacağını sanmıyorduk, güzel bir ameliyat oldu, güzel bir sonuç aldık." dedi.
Öztunç'un aracılığıyla yaşadıklarını anlatan Sadeq ise böbreğin alınmasından sonra rahatladığını ve çok mutlu olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye adına yarışarak vefa borcunu ödemek istiyor

2019-02-08 18:02 - Spor

Iraklı hastanın kistle kaplı 11 kiloluk böbreği alındı

2019-02-08 19:02 - Sağlık

MKE Ankaragücü'nden hakem açıklaması

2019-02-07 22:02 - Spor

Bağcılar’da elektrik panosu patladı: 21 kişi zehirlendi

2019-02-08 01:41 - Spor

Deniz Kuvvetlerinde FETÖ operasyonu

2019-02-04 13:17 - Gündem

Muhammed Bin Zayid'e İslam dünyasından tepki

2019-02-05 21:42 - Dünya

11. Cumhurbaşkanı Gül'ün doktoruna 7,5 yıl hapis

2019-02-05 21:42 - Gündem

Fenerbahçe, Kayseri deplasmanında

2019-02-07 14:59 - Spor

Aden Körfezi tezkeresi kabul edildi

2019-02-05 22:30 - Gündem

Balıkesir Adliyesi'nde gaz sızıntısı! Çok sayıda kişi gazdan etkilendi

2019-02-04 16:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Yaşlılarda enfeksiyonlara karşı en etkili koruma "aşı"

18:42 - Sağlık

Baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede "dünyada 68'inci vaka" olarak literatüre geçti

12:37 - Sağlık

Mobil sigara bırakma poliklinik araçları Eskişehir'de 2 ayda yaklaşık 600 kişiye ulaştı

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili açıklama

17:37 - Sağlık

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde uzaktan hasta değerlendirme dönemi başladı

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset