?>

Irak yönetimi tutuklu göstericileri serbest bırakacak

Irak yönetimi, başkent Bağdat ve güneydeki bazı kentlerde düzenlenen hükümet karşıtı protestolar sırasında tutuklanan göstericilerin serbest bırakılması kararı aldı.

Dünya - 6 yıl önce

Bağdat

Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Adil Abdulmehdi, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ve Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan ülkede siyasi ve güvenlik alanında yaşanan son gelişmeleri görüşmek üzere Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Görüşmede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle düzenlenen gösteriler sırasında tutuklanan "barışçıl göstericilerin" acilen serbest bırakılması ve protestoculara yönelik şiddet kullanan unsurların cezalandırılması kararı alındı.

Iraklı yöneticiler ayrıca gösteriler sırasında bazı yerel ve yabancı televizyon kanallarına yapılan saldırıların da acil ve titizlikle soruşturulması, basın ve ifade özgürlüğüne saygı duyularak medya çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Devlet kurumlarındaki sorunlara ilişkin uzmanlar komisyonu kurulacak

"Toplantıda, devlet kurumlarında siyasi, ekonomik, mali, kültürel ve yasama alanında yaşanan sorunların giderilmesi için stratejik ve ulusal program hazırlayan bağımsız ve vicdanlı kişilerden oluşan bir uzmanlar komisyonu kurulması kararı da alındı." ifadesine yer verilen Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, söz konusu komisyonun çalışmalarını belirli bir zaman diliminde tamamlaması ve buna tüm devlet kurumlarının saygı göstermesi gerektiği vurgulandı.

Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıda ayrıca ülkedeki büyük yolsuzlukları içeren dosyaların ilgili mahkemelere sevk edilmesi ve bu dosyaların gecikmeden sonuçlandırılarak kamuoyuna açıklanması kararı alınmasının yanı sıra yolsuzluğa karışanlara karşı sessiz kalan veya bu kişilere yardım edenlerin meclis tarafından çıkarılacak yasalara göre cezalandırılması tavsiyesinde bulunuldu.

Irak'ta başkent Bağdat ve güneydeki bazı vilayetler 1 Ekim'den itibaren yaklaşık bir hafta süresince işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle düzenlenen hükümet karşıtı gösterilere sahne olmuştu.

Gösteriler sırasında onlarca kişinin tutuklandığı belirtilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Messi'den samimi itiraflar

2019-10-09 16:37 - Spor

İstanbul bu hafta 'kültür-sanat'a doyacak

2019-10-13 15:55 - Genel

“Göçmen nüfusu 272 milyona ulaştı“

2019-10-12 19:13 - Genel

Orta Vadeli Mali Plan yayımlandı

2019-10-11 13:07 - Ekonomi

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı yarışında favori bağımsız aday Kays Said

2019-10-12 14:47 - Dünya

CHP'den, belediyeleri kaynakla buluşturma projesi

2019-10-11 18:17 - Siyaset

AB'den Türkiye kararları

2019-10-14 19:27 - Dünya

Batılı turistlerin İstanbul'a ilgisi artıyor

2019-10-09 16:00 - Genel

Köyün kaderi 'karanfil'le değişti

2019-10-13 15:37 - Gündem

Bolivya'nın doğusundaki yangınlar yağışlarla söndü

2019-10-07 20:32 - Dünya

İlgili Haberler

AB, İsrail'in Gazze'deki durumu iyileştirme taahhütlerine uyup uymadığını 'yakından' izleyecek

21:35 - Dünya

Nijerya Devlet eski Başkanı Buhari, son yolculuğuna uğurlandı

22:12 - Dünya

Bosna Hersek'te "Zaferin Adı Türkiye" paneli düzenlendi

20:33 - Dünya

Ukrayna, AB'nin roaming bölgesine dahil oluyor

17:33 - Dünya

TİKA'dan Filistin'de "15 Temmuz Şehitler Parkı" açılışı

17:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Hull City, İstanbulspor’u hazırlık maçında 2-1 mağlup etti

22:57 - Spor

15 Temmuz Şehitler Makamı ile Hafıza 15 Temmuz Müzesi'ne ziyaretler sürüyor

22:23 - Gündem

Trump, Endonezya ile ticaret anlaşması yaptıklarını bildirdi

22:18 - Ekonomi

Nijerya Devlet eski Başkanı Buhari, son yolculuğuna uğurlandı

22:12 - Dünya

Bakan Yerlikaya, 15 Temmuz'da şehit olan Halit Gürsel için hazırlanan belgeseli paylaştı

22:03 - Gündem