?>

Irak'ta Sadr destekçilerinin gösteri meydanlarından çekilmesiyle eylemler yeniden hız kazandı

Irak'ta "Mavi Şapkalılar" diye adlandırılan Sadr destekçilerinin gösteri meydanlarından çekilmesinin ardından gösteriler yeniden hız kazandı.

Dünya - 6 yıl önce

Bağdat

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın "Mavi Şapkalılar" diye adlandırılan destekçilerinin gösteri meydanlarından çekilmesinin ardından başkent Bağdat başta olmak üzere birçok kentte gösteriler yeniden hız kazandı.

ANALİZ: Sadr İran için Iraklı göstericileri terk etti

Bağdat caddelerinde binlerce üniversite ve okul öğrencisi protestocuların kalesi olan Tahrir Meydanı'na yürüdü.

Ayrıca Kerbela, Babil, Necef ve Zikar başta olmak üzere ülkenin güney ve orta kesimlerindeki kentlerde meydanlar ve caddeler yeniden gösterilere sahne oldu.

Irak bayrakları taşıyan göstericiler, hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi ve "katil" olarak nitelendirdikleri Iraklı Şii politikacı Sadr'ın aleyhine sloganlar attı.

Iraklı aktivist Sabah Abduzzehra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sadr destekçilerinin çekilmesinin ardından Tahrir Meydanı'nda sükunetin hakim olduğunu belirtti.

Abduzzehra, Sadr destekçilerinin, ilk olarak gösteri alanlarını işgal etmek daha sonra aşamalı olarak gösterileri bastırarak tamamen sona erdirmeyi amaçladığını söyledi.

Sadr ve hükümet karşıtı gösteriler

1 Ekim'den bu yana hükümet karşıtı düzenlenen gösterilere ilk önce destek veren Sadr, ABD'nin İranlı komutan Kasım Süleymani'yi 3 Ocak'ta öldürmesinden sonra bu tutumunu değiştirmeye başladı.

Sadr, 24 Ocak'ta başkent Bağdat'ta "ABD'nin ülkedeki varlığına karşı" düzenlediği milyonluk gösteride, hükümet karşıtı gösterilerin askıya alınması çağrısı yapmıştı.

Iraklı göstericiler ise Sadr'ın tutumunu değiştirmesini ihanet şeklinde yorumlayıp sert tepki göstererek, meydanları terk etmeyeceklerini bildirdi.

Sadr yanlıları, 5 Ocak'ta, Necef'teki gösterileri bastırmak için protestoculara müdahale etmiş, çıkan arbede sonucu 7 gösterici hayatını kaybetmiş ve 40 kişi de yaralanmıştı.

Necef'te yaşanan olaydan bir gün sonra da 6 Ocak'ta Sadr'a bağlı Seraya es-Selam milis gücü komutanlarından Hazim el-Hilfi, Basra kentinde kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırıda öldürülmüştü.

Irak'taki Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, dün hükümet karşıtı göstericilere, ülkenin siyasi işlerine müdahil olmamaları ve erken seçimler gerçekleşene kadar eylemlerine devam etmeleri çağrısı yapmıştı.

Sadr, "Mavi Şapkalılar" diye adlandırılan destekçilerine gösteri yapılan meydanlardan çekilmeleri ve protestocuların güvenliğinin emniyet güçlerine teslim edilmesi talimatı vermişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dizel otomobil sayısı 10 yılda 3,5 katına çıktı

2020-02-03 15:46 - Ekonomi

Araştırmacı Mehmet Dilbaz Beyoğlu'nun oluşum hikayesini anlattı

2020-02-05 14:07 - Kültür Sanat

Buz tutan Porsuk Çayı'nda 'kurtarma' tatbikatı

2020-02-05 16:27 - Çevre-Hayat

4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başladı

2020-02-09 17:07 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizi spor turizminde de dünyanın göz bebeği haline getiriyoruz

2020-02-08 20:02 - Gündem

Sivasspor zirveyi kaptırmadı

2020-02-09 21:58 - Spor

Bahçesaray'da çığın düştüğü bölgede arama çalışmaları sürüyor

2020-02-05 13:47 - Gündem

Hayvancılığa son 17 yılda 33 milyar lira destek

2020-02-03 16:32 - Gündem

İdlib'deki gözlem noktalarına saldırılara dayanıklı seyyar nöbet kulübesi gönderildi

2020-02-04 16:39 - Genel

Konya merkezli 'mahrem imam' operasyonunda gözaltı sayısı 27'ye çıktı

2020-02-05 13:42 - Asayiş

İlgili Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs'ın silahlandırılmasının tedirginliğe neden olduğunu beli

02:03 - Dünya

Restorasyonu tamamlanan Halep Kalesi ziyarete açıldı

23:43 - Dünya

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati: Filistinlilerin göç ettirilmesine yönelik senaryoları reddediyoruz

23:32 - Dünya

Gazze Şeridi'ndeki çadırların yüzde 93'ü barınmaya uygun değil

23:07 - Dünya

İsrail basını "Witkoff'un 21 maddelik Gazze'de ateşkes teklifi"ni paylaştı

21:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Beykoz'da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

02:48 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs'ın silahlandırılmasının tedirginliğe neden olduğunu beli

02:03 - Dünya

Beykoz'da ormanlık alandaki yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor

00:28 - Gündem

Filistin’e destek için farklı şehirlerde etkinlikler düzenlendi

00:22 - Gündem

Restorasyonu tamamlanan Halep Kalesi ziyarete açıldı

23:43 - Dünya