İpek böceği kozalarını 31 yıldır sanata dönüştürüyor

Bursa'da 31 yıldır ipek böceği kozasından süs eşyası ve tablo türü eserler üreten Nadide Yakıt, yıllarca bu dalda verdiği eğitimlerle çok sayıda öğrenci yetiştirdi.

Çevre-Hayat - 10 ay önce

Bursa
El sanatları eğitmeni olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı İpek Koza Sanatçısı 70 yaşındaki Nadide Yakıt, 31 yıl önce geldiği Bursa'da çiçek motifleri yapmak için malzeme aradığında toz tutmaması ve boyayı çok uzun süre koruması nedeniyle kozaya ilgi duydu.
????
Nadide Yakıt, ipek, deri, yaprak, çiçek, ot, tahıl ve tohum gibi birbirinden farklı organik malzemelerle birleştirdiği kozalardan çiçek, tablo, yaka broşu, takı ve plaket gibi farklı eşyalar üretti.

Tecrübelerini aktardığı öğrencilerinden bazılarının da eğitmenlik seviyesine gelmesiyle kentte "eğitmenlerin hocası" olarak anılan Yakıt, ipekçilik kültürünün gelecek nesillere aktarılması için çalışıyor.

Nilüfer ilçesine bağlı Gümüştepe Mahallesi'nde atölye açan Yakıt, burada hem üretim ve satış yapıyor hem eserlerini sergiliyor.
Yakıt, kozayı ilk kez 31 yıl önce Bursa'nın Orhaneli ilçesinde gördüğünü söyledi.

O zamandan beri bu alanda çalışmalar yürüttüğünü belirten Yakıt, "İpek, Allah'ın bize verdiği bir mucize. Çiçekte, kumaşta, deride, yaka iğnesinde her şeyde çalıştım ve her çalıştığım şeyin güzelliklerini gördüm. Bunu bırakamadım, 31 yıldır devam ediyorum." dedi.

Yakıt, kozanın boyayı çok güzel tuttuğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Makasla kesilebiliyor ama kopmuyor, öyle bir sağlamlığı var. Kozayı keserek çiçek formuna dönüştürüyoruz. Tabiattaki bütün çiçekleri çalışabiliyorum. İpek kumaş üzerinde nakış olarak işleyebiliyorum. Yeleklerde, derilerde, kadifelerde altyapısı doğal kumaş olmak üzere her yerde çalışabiliriz. Keserek, yapıştırarak, işleyerek buna devam ediyoruz. Ben el sanatları öğretmeni olduğum için ipeği, çiçek gibi vazoda 100 kat vernikle de birleştiriyorum. Nakış bildiğim için kumaş üzerinde ipek nakış örnekleriyle birleştiriyorum."

"Ben hiçbir zaman doğal olmayan şeyleri kullanmadım"

Ahşap ve deri üzerinde de çalışmalar yaptığını anlatan Yakıt, "Denemelerin hemen hemen hepsi çok başarılıydı. Bir pul projem var mesela. O küçük pulları büyüterek 3 boyutlu halde çalıştım. Kumaş boyama yaptığım için kenarlarındaki yazılarını da boyayarak yaptık. Gerçek el sanatları oldu." diye konuştu.

Yakıt, kumaşın çiçek formuna dönüştürülmesi için birçok işlemden geçirildiğini ancak kozanın kesilip makasla bükülerek kolayca form aldığını vurguladı.

Eserlerinde hep doğal malzemeler kullandığını anlatan Yakıt, "Ben hiçbir zaman doğal olmayan şeyleri kullanmadım. Yani çiçek yaprağı ya da başka bir şey kullanmıyorum. Boya tuttuğu için ben renkli şeyler kullanmıyorum. İçinde sapını da yaprağını da kendim boyuyorum. Onun için tamamen beyaz koza kullanıyorum, renkli koza da tercih etmiyorum. Çünkü rengi benim vermem lazım." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çift motorlu Togg T10X ve T10F 4More siparişe açıldı

2025-10-07 15:43 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonun ana eğilimi dezenflasyonun süreceğine işaret ediyor

2025-10-03 13:27 - Ekonomi

Trabzonspor'un efsane futbolcuları, Emir Yuşa için sahaya çıkacak

2025-10-05 13:52 - Spor

Özgürlük Koalisyonu Filosu: Gazze için İtalya'dan çıkan 11 gemi yoluna devam ediyor

2025-10-03 20:52 - Dünya

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Filistin halkı er ya da geç zafere ulaşacaktır

2025-10-08 22:43 - Dünya

Tarihte iz bırakan kişileri günün teknolojisiyle buluşturan kısa film, TEKNOFEST'te ödül getird

2025-10-05 13:32 - Teknoloji

AMD ve OpenAI yapay zeka altyapısı için stratejik ortaklık kurdu

2025-10-06 17:42 - Teknoloji

Muş'ta Şenyayla bölgesine dönüş yapanlar sebze ve meyve yetiştiriciliği yapıyor

2025-10-06 12:58 - Çevre-Hayat

İsrail ordusu, sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'nde 28 Filistinliyi öldürdü

2025-10-03 13:22 - Dünya

Bakan Göktaş: Türkiye Yüzyılı'nın temelini aile kurumu üzerine inşa edeceğiz

2025-10-07 13:37 - Gündem

İlgili Haberler

48 ülkedeki 172 Türk şehitliği ve anıtı özel bir çalışmayla haritalandı

11:21 - Çevre-Hayat

Bilim insanları, evcil kedilerin birbirlerini idrarlarını koklayarak tanıdıklarını ortaya çıkardı

10:48 - Çevre-Hayat

Tunca Nehri'nde debinin azalmasıyla kum adacıkları oluştu

09:02 - Çevre-Hayat

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Aslan'dan orman yangınları için 'riskli dönem' uyarısı

01:07 - Çevre-Hayat

Uzmanından orman yangınlarına karşı mücadelede 'riskli periyot' uyarısı

01:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

KKTC Başbakanı Üstel, GKRY'nin KKTC topraklarını hedef alan söylem ve girişimlerini şiddetle kı

13:47 - Dünya

Bitcoin, mayıs ayından bu yana ilk kez 77 bin doların üzerine yükseldi

13:43 - Ekonomi

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den İsrail'in saldırılarına ilişkin açıklama

13:39 - Gündem

Gölcük Tersanesi'nin hikayesi "Mavi Vatan Deneyim Alanı"nda anlatılıyor

13:32 - Ekonomi

İstanbul'da turistlere yankesicilik yapan suç örgütüne yönelik operasyonda 20 şüpheli yakalandı

13:28 - Gündem