?>

İnme sırasında yapılan yanlış müdahaleler hayati riski artırıyor

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İpek Midi, inme belirtileri gösteren bir hasta için yakınlarının yapabileceği en doğru müdahalenin 112 Acil Çağrı merkezini aramak olduğunu açıkladı.

Sağlık - 1 hafta önce

Antalya

Antalya'da sağlık kongresine katılan Prof. Dr. Midi, erken müdahale ve hızlı bir şekilde profesyonel sağlık ekibine ulaşmanın, inme hastasının hayatını kurtarmada kritik rol oynadığını söyledi.

İnmenin temel olarak beyni besleyen damarların tıkanması veya damar yırtılması sonucu geliştiğini belirten Prof. Dr. Midi, her iki durumda da belirtilerin aniden ortaya çıktığını ve bu nedenle zaman kaybının ciddi risklere yol açabileceğini belirtti.

"Erken belirti yeterince ciddiye alınmıyor"

Erken belirtilerin toplum tarafından yeterince ciddiye alınmadığına dikkati çeken Midi, "Yüzde, kolda veya bacakta ani güçsüzlük ya da duyu kaybı, görme kaybı, konuşma bozukluğu, baş dönmesi, dengesizlik ve bazen bilinç kaybı gibi belirtiler görülebilir. Bu durumlarda hastanın evde vakit kaybetmeden, uyutulmadan ve 112 aracılığıyla en yakın inme merkezine ulaştırılması gerekir." diye konuştu.

İnmenin ilk saatlerinin kritik öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. İpek Midi, "İnmenin akut tedavisi yalnızca ilk 4,5 saat içinde yapılabiliyor. Bu süre zarfında damardan pıhtıyı açacak ilaçlar verilebilir ve uygun hastalarda anjiyo ünitesinde pıhtı çıkarılabilir, yani trombektomi uygulanabilir. Ancak bu süre geçtikten sonra tedavi şansı azalır ve hastanın kalıcı felçle yaşama ihtimali artar." dedi.

Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme riski büyütüyor

Tansiyon, kan şekeri kontrolünün önemli ve düzenli sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini anlatan Midi, özellikle kalp kaynaklı inmelerde artış yaşandığını belirtti.

Midi, yaşla birlikte inme riskinin arttığını hatırlatarak hareketsiz yaşam ve yanlış beslenmenin yalnızca ileri yaş grubunu değil, gençleri ve orta yaş grubunu da giderek daha fazla risk altına soktuğunu vurguladı.

Fiziksel aktivitenin azalması, uzun süre bilgisayar başında kalma ve fast food ağırlıklı beslenmenin, erken yaşlarda damar sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Midi, şunları söyledi:

"Hipertansiyon, diyabet, kalp ritim bozuklukları, obezite ve düşük fiziksel aktivite, inmenin en önemli risk faktörlerindendir. Bu faktörler kontrol altına alındığında inmelerin yüzde 90'ı önlenebilir. Toplumda obezite oranı giderek artarken, fiziksel aktivitenin azalması kilo alımını, kolesterolü ve kan şekerini yükseltiyor. Düzenli yürüyüş, hem kilo kaybına yardımcı olur hem de kolesterol ve şeker seviyelerini düşürür. Haftada sadece 4 gün yapılan yürüyüş bile koruyucu etki sağlar. Ayrıca, Akdeniz diyeti bu konuda oldukça faydalıdır."

Yanlış müdahale inmede durumu ağırlaştırabilir

Prof. Dr. Midi, toplumda inme sırasında evde yapılan yanlış müdahalelerin yaygın olduğunu belirterek bu tür uygulamaların hayati riskler oluşturabileceğine dikkati çekti.

Doğru yaklaşımın hiçbir ilaç vermeden sağlık ekiplerini beklemek olduğunu hatırlatan Midi, "Bazen hastaya soğuk su dökülüyor, uyusun geçer deniliyor ya da aspirin veriliyor. Oysa inme kanamalı da olabilir. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kanamalı inmelerde kanama alanını genişleterek tabloyu daha da ağırlaştırabilir. Hastanın yan yatırılması, başını bir yere çarpmayacak şekilde korunması ve solunum yolunun açık tutulması gerekiyor. 112 ekipleri tansiyon ve kan şekerini ölçerek hastayı en yakın inme merkezine yönlendiriyor. Bu zincir ne kadar erken başlarsa hastanın yaşam şansı o kadar artıyor." ifadelerini kullandı.

İnme sonrası sürecin, akut dönemi kadar önemli olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Midi, fizik tedavinin erken başlanmasının hastanın yaşam kalitesini belirlediğini vurguladı.

Prof. Dr. İpek Midi, "İnmelerin üçte birinde hasta daha iyi bir duruma geçebiliyor. Üçte birinde ise kalıcı sekellerle yani bir tarafı felç kalarak yaşamını sürdürüyor. Ancak fizik tedaviye erken dönemde başlanması, hastanın sonraki yaşamını daha sağlıklı sürdürebilmesi açısından büyük önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yıllarca hafız yetiştiren 75 yaşındaki Osman hoca gençlerle yan yana ezber tazeliyor

2025-12-26 12:32 - İslam-Hayat - Receb 1447

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Bakü'de 'Din Adamları 2. Forumu'nda konuştu

2025-12-24 14:13 - İslam-Hayat - Receb 1447

Putin'in açıklamasında ‘Türkiye’ detayı

2025-12-24 20:08 - Özel Haber

2024 yılına ilişkin Teknogirişim Araştırması'nın sonuçları açıklandı

2025-12-24 13:13 - Teknoloji

Beştepe Millet Camisi'nde Regaip Gecesi Özel Programı düzenlenecek

2025-12-24 20:12 - İslam-Hayat - Receb 1447

TDV'den Gürcistan'da 650 yetime giyim yardımı

2025-12-23 17:22 - İslam-Hayat - Receb 1447

Sağlık altyapısı güçlendirilen Hakkari'de anne ve bebek ölüm oranları düştü

2025-12-24 13:02 - Sağlık

Devlet desteğiyle besiciliğe başlayan veteriner, babasının emanetine de sahip çıkıyor

2025-12-23 13:58 - Çevre-Hayat

Enerjide arz güvenliği yapay zeka, siber güvenlik ve şebeke esnekliğiyle yönetilecek

2025-12-23 14:03 - Teknoloji

Yemen’in doğusunda askeri hareketlilik ve özerklik talepleri gerilimi tırmandırıyor

2025-12-21 03:23 - Dünya

İlgili Haberler

Kan bağışında, kadın ve gençlerin payı 2025'te arttı

11:52 - Sağlık

Elektronik sigaranın akciğerde yol açtığı hasar yoğun bakımla sonuçlanıyor

13:12 - Sağlık

Muş'ta yolu kardan kapanan köydeki hasta ekiplerce hastaneye ulaştırıldı

16:27 - Sağlık

Yapay zekaya güvenilerek ihmal edilen göz sağlığı tedaviyi zorlaştırıyor

11:37 - Sağlık

Uyku sorunu yaşayan gençlere "sabah güneşi" önerisi

13:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Nijerya'da bir pazara düzenlenen silahlı saldırıda 30'dan fazla kişi öldü

17:42 - Dünya

Galatasaray'ın Trabzonspor maçının kamp kadrosu belli oldu

17:38 - Spor

İspanya solu ABD karşıtı gösteriler için meydanlara indi

17:27 - Dünya

Gazze'de 6 aylık bebek, kapalı sınırlar ve ilaç yokluğu nedeniyle ölümle mücadele ediyor

17:22 - Dünya

Helikopterlere selamıyla tanınan Suriyeli, askeri helikopter turuyla sevindirildi

17:02 - Dünya