?>

İngiltere’de enflasyon son 30 yılın en yüksek seviyesinde

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, ülkede tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bu yılın ocak ayında yıllık bazda yüzde 5,4’ten yüzde 5,5’ yükseldi.

Dünya - 4 yıl önce

İstanbul

İngiltere’de enflasyon yüzde 5,5’e yükselerek son 30 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) verilerine göre, ülkede tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bu yılın ocak ayında yıllık bazda yüzde 5,4’ten yüzde 5,5’ yükseldi.

Böylece ülkede geçen ay itibarıyla enflasyonda son 30 yılın en yüksek seviyesi kaydedilirken, enflasyonun gelir artışlarını geride bırakarak etkisini artırması dikkati çekti.

İngiltere’de şirketler salgının ardından artan iş gücü, enerji ve üretim maliyetlerini tüketicilerine yansıtmaya devam ederken, hane halkının alım gücü üzerindeki baskı da artıyor.

ONS verilerine göre ülkede bu yılın ocak ayı sonuna kadarki son 12 aylık dönemde elektrik faturaları yüzde 19, doğalgaz faturaları ise yüzde 28 arttı.

Ülkede yine aynı dönemde makarnanın fiyatı yüzde 15, margarinin fiyatı yüzde 37 yükseldi.

Verilere ilişkin değerlendirmede bulunan ONS Başekonomisti Grant Fitzner, “Giyim ürünleri ve ayakkabılarda fiyat artışları geçtiğimiz ay enflasyonu yükseltti. Geleneksel ocak ayı indirimleri yapılsa da mağazaların indirimleri 1990 yılından bu yana yapılan en düşük oranlı indirimlerdi.” dedi.

Verilerin ardından değerlendirmede bulunan İngiltere Maliye Bakanı Riski Sunak, hükümetin fiyat artışlarının hane halkı üzerinde yarattığı baskıyı anladıkları, bu nedenle de hane halkının enerji faturalarında yıllık 350 sterline kadar destek verileceğini belirtti.

İngiltere Merkez Bankası, bu ay başında enflasyonu kontrol altına alabilmek için politika faizini yüzde 0,25’ten yüzde 0,5 seviyesine yükseltme kararı almıştı.

Uzmanlar, ocak ayındaki yüksek enflasyon verilerinin ardından bankanın gelecek aylarda yeni faiz artış kararları alması yönündeki beklentilerin arttığını belirtiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş ve Adana Demirspor puanları paylaştı

2022-02-14 22:35 - Spor

Fransa Endonezya’ya 42 Rafale savaş uçağı satıyor

2022-02-10 12:55 - Dünya

Ayakkabı ihracatı yeni yıla yüzde 16,7'lik artışla başladı

2022-02-16 10:31 - Ekonomi

Japonya Kovid-19'a karşı kısmi OHAL'i uzattı

2022-02-13 10:02 - Dünya

Türk tekstil firmaları Paris'te ürünlerini tanıttı

2022-02-11 13:10 - Ekonomi

Blinken ile Lavrov Ukrayna krizini görüştü

2022-02-15 22:36 - Dünya

Yurduntepe Kayak Merkezi'nde hafta sonu yoğunluğu yaşanıyor

2022-02-12 22:21 - Çevre-Hayat

FETÖ Mahkemelerimden anekdotlar -Selim Çoraklı yazdı-

2022-02-12 23:06 - En Son Yazılar

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından siber tehditlere karşı rehber çalışması

2022-02-11 17:26 - Gündem

Arap ülkeleri Kovid-19 tedbirlerini hafifletmeye başladı

2022-02-15 15:47 - Dünya

İlgili Haberler

Venezuela'da yüzlerce kişi, Maduro'nun çağrısıyla Ulusal Bolivarcı Milis Gücü'ne kayıt yaptırdı

08:47 - Dünya

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde Gazze'deki 'açlık' protesto edildi

03:43 - Dünya

Lübnan, ülkenin güneyinde İsrail'in tampon bölge kurma niyetinin 'resmi olarak' bildirildiği iddialarını reddetti

01:16 - Dünya

İsrailliler, Gazze kentini işgal kararına karşı esir takası anlaşması talebiyle protesto düzenledi

01:18 - Dünya

Avusturya'da Filistin'e destek gösterisinde İsrail'e yaptırım uygulanması istendi

01:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki orman yangını büyük ölçüde kontrol altına alındı

09:43 - Gündem

İstanbul'da Gazze için dua programı düzenlendi

09:03 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Venezuela'da yüzlerce kişi, Maduro'nun çağrısıyla Ulusal Bolivarcı Milis Gücü'ne kayıt yaptırdı

08:47 - Dünya

Kahramanmaraş'ta 4,0 büyüklüğünde deprem

06:43 - Gündem

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde Gazze'deki 'açlık' protesto edildi

03:43 - Dünya