İngiltere ve AB üyesi bazı ülkelerin Doğu Akdeniz ile GKRY'ye askeri sevkiyatları sürüyor

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve Tahran’ın misillemeleri sonrası, başta İngiltere olmak üzere AB ülkelerinin Doğu Akdeniz ve GKRY’ye askeri sevkiyatlarını sürdürdüğü, bölgedeki hava ve deniz kuvveti varlığında artış yaşandığı bildirildi

Dünya - 5 ay önce

Lefkoşa
AA muhabirinin açık kaynaklardan derlediği bilgilere göre, İngiltere, Yunanistan, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda, Doğu Akdeniz ile GKRY'ye uçak gemisi, savaş uçağı, fırkateyn, helikopter ve insansız hava aracı (İHA) engelleyici sistemleri gönderdi.
GKRY lideri Nikos Hristodulidis, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları ve Tahran'ın misillemelerinin ardından, özellikle Güney Kıbrıs'taki İngiliz egemen üssü Akrotiri'ye (Ağrotur) 2 Mart'ta İHA çarpması sonrası Avrupalı liderleri tek tek arayarak askeri yardım talep etti.
????
Rum lider Hristodulidis'in taleplerinin ardından, başta İngiltere olmak üzere AB üyesi ülkelerin Doğu Akdeniz'deki kuvvet varlıklarında artış kaydedildi.
Basında çıkan haberlerde, Belçika'nın da Lübnan'daki Hizbullah tarafından GKRY'ye saldırı olması durumunda Rumlara gerekli askeri desteği vermeye hazırlandığı iddia edildi.

İlk sevkiyatı İngiltere yaptı

GKRY'de egemen askeri üsleri bulunan İngiltere, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları henüz başlamadan şubatın başında Akrotiri Üssü'ne burada bulunan Eurofighter Typhoon avcı uçaklarına ilaveten 6 adet F35 savaş uçağı gönderdi.
İngiltere tarafından gönderilen ve İHA'lara karşı kullanılan çok amaçlı Martlet füzeleriyle donatılan 2 AgustaWestland AW159 Wildcat helikopteri, nakliye uçakları ile getirilerek İngiliz egemen üssü Akrotiri'ye konuşlandırıldı.
İngiltere geçen hafta bu helikopterlere ek olarak 1 adet Merlin Mk2 tipi helikopteri daha Güney Kıbrıs'taki egemen üssüne gönderdi.
İngiliz Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre de hava savunma alanında dünyanın en gelişmiş gemilerinden sayılan HMS Dragon gemisi, Kıbrıs'a doğru yola çıktı.
İngiliz basını, geminin Manş Denizi'ndeki olumsuz hava koşulları dolayısıyla Güney Kıbrıs'taki İngiliz Üssü'ne gecikmeli ulaşacağını öne sürdü.

Yunanistan GKRY'ye savaş uçağı ve gemi gönderdi

Yunanistan, GKRY lideri Nikos Hristodulidis'in çağrısı üzerine tarihi müttefiki Rumlara 4 F16 savaş uçağı gönderdi.
Rum basınında yer alan haberlere göre, Yunan savaş uçakları GKRY'nin Baf kentinde bulunan Andreas Papandreu Hava Üssü'nde konuşlandırılarak eğitim uçuşlarına başladı.
Haberlerde, Yunanistan'ın GKRY'ye gönderdiği Kimon ve Psara adlı iki firkateynin, Limasol açıklarında devriye faaliyetleri yürüttüğü belirtildi.
GKRY'ye ziyarette bulunan Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias da ülkesinin GKRY'nin her türlü yardım talebine tüm imkanlarıyla karşılık vereceğini açıkladı.

Fransa hem Doğu Akdeniz'e hem de GKRY'ye gemi konuşlandırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Charles de Gaulle uçak gemisi ve ona eşlik eden gemilerin Doğu Akdeniz'e gönderileceğini açıkladı.
Beraberindeki koruma görev grubu gemileri ile Akdeniz'e ulaşan Charles de Gaulle uçak gemisi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından geçen hafta başında ziyaret edildi.
Rum medyası, Macron'un 9 Mart'ta Charles de Gaulle uçak gemisini GKRY ile aynı gün ziyaret ettiğine dikkati çekti.
Öte yandan, GKRY'de İngilizce yayımlanan CyprusMail gazetesi, Fransız firkateyni Languedoc'un Kıbrıs açıklarına ulaştığını yazdı.

Almanya'dan Rumlara firkateyn desteği

ABD ve İsrail'in İran'a saldırılarının ardından yaşanan süreçle birlikte GKRY lideri Nikos Hristodulidis'in taleplerine cevap veren ülkelerden birisi de Almanya oldu.
Alman Deniz Kuvvetlerine bağlı FGS Nordrhein-Westfalen firkateyni geçen hafta Limasol açıklarına gelerek, GKRY'ye konuşlandırılan ve sayıları giderek artan Avrupa ülkelerinin askeri gemi gücüne katıldı.

İtalya ve Hollanda gemileri GKRY'ye ulaştı

İtalyan donanmasına ait Federico Martinengo firkateyni 160'tan fazla personeli ile GKRY yakınlarına ulaşırken, Hollanda hava savunma firkateyni HNLMS Evertsen, Rum kara sularında faaliyetlerine başladı.
Rum basını, Hollanda firkateynin ana deniz topunun geçici olarak devre dışı kalmasına rağmen alternatif bir silah sistemi ile bölgede faaliyetlerini icra ettiğini ileri sürdü.
Basında çıkan haberlerde, HNLMS Evertsen'de 180 kadar denizcinin görev yaptığı belirtilerek, firkateynin hava savunma kabiliyetinin üst düzey olduğuna işaret edildi.

İspanyol gemisi, Fransız uçak gemisine eşlik edecek

GKRY'den yayın yapan Philenews'in İspanya Savunma Bakanlığı açıklamasına dayandırdığı haberine göre, Cristobal Colon firkateyni Doğu Akdeniz'de Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle ve bazı Yunan savaş gemilerine eşlik edecek.
Haberde, Cristobal Colon'un gemilerin hava savunma ve korumasını sağlamanın yanı sıra "askeri olmayan personelin tahliyesine" yardımcı olmayı da içeren bir misyonu yerine getirebileceği kaydedildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da 20 bin 300 kaçak elektronik sigara ele geçirildi

2026-03-12 10:53 - Asayiş

Fas'ın Ankara Büyükelçisi Lazreq ve eşi, ülkelerine özel iftar sofrasıyla geleneklerini tanıttı

2026-03-07 12:58 - İslam-Hayat - Safer 1448

Kriz dönemlerinde altın ve ABD tahvilleri yatırımcının sığınağı oluyor

2026-03-12 11:53 - Ekonomi

Bir çuval unla üretime başladılar, 6 yılda dünyaya açıldılar

2026-03-07 13:07 - Ekonomi

Zelenskiy, müttefik ülkelere Rusya'ya yönelik yaptırımların sürdürülmesi çağrısında bulundu

2026-03-11 23:38 - Dünya

Rize'de kadrosu kadınlardan oluşan aile sağlığı merkezi, dayanışma içerisinde hizmet veriyor

2026-03-07 11:33 - Sağlık

Uğurcan Çakır, Muslera'yı aratmıyor

2026-03-11 11:37 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savaş büyümeden bölgeyi tamamen ateşe atmadan durdurulmalıdır

2026-03-11 13:32 - Siyaset

Aydın'da doktor kardeşler aynı hastanede çocuklara sağlık hizmeti veriyor

2026-03-13 11:33 - Çevre-Hayat

Kadınların temsili birçok alanda artsa da bilim ve karar alma mekanizmalarında sınırlı düzeyde

2026-03-07 12:12 - Dünya

İlgili Haberler

Afrika'nın genç nüfusu kıtanın geleceği için hem fırsat hem sınama

18:43 - Dünya

Trump: "ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip"

17:52 - Dünya

Lübnan ordusu: İsrail'in saldırıları konuşlanmamızı ve güney sakinlerinin geri dönüşünü engelli

17:38 - Dünya

NATO ülkeleri, Rusya'nın Polonya ve Romanya hava sahası ihlallerini kınadı

17:33 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor

17:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Aydın'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:48 - Gündem

Afrika'nın genç nüfusu kıtanın geleceği için hem fırsat hem sınama

18:43 - Dünya

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bakan Çiftçi, 81 il valisiyle toplantı yaptı

18:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

18:27 - Gündem