?>

İngiltere Savunma Bakanı Healey eski bakanlardan hesap sorulmasını istedi

Healey, İngiltere'ye yardım ettiği için Afganistan'dan aileleriyle tahliye edilebilecek yaklaşık 20 bin kişinin ifşa olduğu olaydaki gizlilik kararından rahatsızlık duyduğunu belirterek dönemin bakanlarından hesap sorulması gerektiğini söyledi.

Dünya - 2 ay önce

Londra

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, İngiltere'ye yardım ettiği için Afganistan'dan aileleriyle tahliye edilebilecek yaklaşık 20 bin kişinin adının Şubat 2022'de ifşa olması, konuyla ilgili "süper tedbir kararı" alınması ve ifşanın ardından yaklaşık 7 bin kişinin İngiltere'ye getirildiğinin ortaya çıkmasıyla ilgili Sky News'e açıklamalarda bulundu.

????

Bakan Healey, hem konunun haberleştirilmesini engelleyen hem de engelleme kararının kamuya duyurulmasını engelleyen "süper tedbir kararının", ortaya çıktığı Ağustos 2023'te, dönemin Muhafazakar Parti hükümeti tarafından alındığını anlattı.

Göreve geldiği Temmuz 2024'te konuyla ilgili risk değerlendirmesi yapmak zorunda olduğunu kaydeden Healey, bilgilendirilmemiş bir parlamento ve susturulmuş bir medya olduğunu söyledi.

Healey, "İktidara geldiğimizde böylesine büyük bir ifşanın olmasından ve kamuya açıklanmamış olmasından dolayı çok rahatsızdım. Eski bakanlar tarafından (Bilgileri ifşa olanlar için) gizli bir yeniden yerleştirme programı oluşturulmuş, süper tedbir kararıyla her şey, kimsenin ne olduğunu öğrenemeyeceği şekilde gizlenmişti." dedi.

Dönemin bakanlara şeffaflık adına hesap sorulması gerektiğinin altını çizen Healey, "Bir hükümetin süper tedbir kararına başvurması beni çok rahatsız eder. Hala uygulamada olan bir süper tedbir kararı var mı onu da bilmiyorum." diye konuştu.

Healey, listede yer alan 20 bin kişinin hepsinin İngiltere'ye getirilmesine dair bir planın hiç olmadığına dikkati çekerek "İsimlerinin listede bulunması onlara İngiltere'den sığınma talep etme hakkını vermez, Afganistan'daki güçlerimizle bir arada çalışanlara uygulamaya konan yerleştirme programından faydalanmaya uygun hale getirmez. Taliban'ın gücü ele geçirmesinden bu yana geçen süreyle ilgili yaptığımız değerlendirmeye bakarsak bunu meşrulaştıracak bir durum yok. Listede adları yer aldığı için hedef olacaklarına ilişkin bir kesinlik yok." ifadelerini kullandı.

Dönemin Savunma Bakanı Ben Wallace, The Telegraph'ta kaleme aldığı yazıda, süper tedbir kararına başvurduğu için özür dilemeyeceğini belirtti.

Bunun bir "örtbas etme" olmadığını savunan Wallace, yardım etmek istedikleri insanları korumak için bu adımı attıklarını ifade etti.

Diğer yandan, o dönem iktidarda bulunan Muhafazakar Partinin bugünkü lideri Kemi Badenoch partisi adına özür diledi.

Dün, İngiltere Savunma Bakanlığından bir personelin Şubat 2022'de 150 kişilik bir Afgan listesi yerine yaklaşık 20 bin kişinin bilgilerine yer verilen listeyi bazı isimlere e-posta ile gönderdiği bilgisi ortaya çıkmıştı.

Yüksek Mahkemenin süper tedbir kararını kaldırmasıyla ortaya çıkan olay nedeniyle yaklaşık 7 bin Afgan personelin koruma amaçlı İngiltere'ye getirildiği açıklanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

15 Temmuz'da şehit olan muhtarın eşi hayatını 2 çocuğuna adadı

2025-07-14 11:32 - Çevre-Hayat

Zelenskiy, Ukrayna Ekonomi Bakanı Sviridenko'ya başbakanlık görevini teklif etti

2025-07-14 17:22 - Dünya

ALPİN-2, yeni motoruyla çok daha güçlü

2025-07-15 11:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Tekirdağ ve Çanakkale'deki orman yangınlarına müdahale ediliyor

2025-07-16 09:57 - Asayiş

15 Temmuz gazisi genç kız o gecenin hafızalarda diri kalmasını istiyor

2025-07-14 12:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

FETÖ'nün Dışişleri Bakanlığı mahrem yapılanmasına yönelik soruşturmada 8 gözaltı kararı

2025-07-16 09:27 - Asayiş

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda 6 kişi hayatını kaybetti

2025-07-15 11:13 - Dünya

MHP'nin "Siyaset ve Liderlik Okulu"na 31 Ağustos'a kadar başvurulabilecek

2025-07-14 09:37 - Siyaset

Altının kilogram fiyatı 4 milyon 295 bin liraya yükseldi

2025-07-10 19:42 - Ekonomi

Suriye güvenlik güçleri Süveyda şehir merkezine girecek

2025-07-15 10:13 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Rubio Filistin'i tanımaya hazırlanan ülkeleri sorun yaratmakla suçladı

23:38 - Dünya

BM: Afganistan'daki deprem bölgedeki su sıkıntısını daha da kötüleştirdi

23:32 - Dünya

Başkent Washington yetkililerinden kente Ulusal Muhafız konuşlandıran Trump yönetimine dava

22:38 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den Türkiye'ye teşekkür

22:22 - Dünya

Rusya, düşürülen Azerbaycan uçağı için sigorta tazminatı ödedi

22:17 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Dışişleri Bakanı Rubio Filistin'i tanımaya hazırlanan ülkeleri sorun yaratmakla suçladı

23:38 - Dünya

BM: Afganistan'daki deprem bölgedeki su sıkıntısını daha da kötüleştirdi

23:32 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, Dünya Kupası Elemeleri'ne Gürcistan galibiyetiyle başladı

22:58 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Milli Futbol Takımı'nı tebrik etti

22:43 - Gündem

Başkent Washington yetkililerinden kente Ulusal Muhafız konuşlandıran Trump yönetimine dava

22:38 - Dünya