?>

İngiltere'de antibiyotik ilaçların demans riskinin azaltılmasındaki olası etkisi araştırılıyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, sık kullanılan antibiyotik ve antiviral gibi bazı reçeteli ilaçların demans hastalığı riskini azaltılmasındaki olası etkisi çalışıldı.

Sağlık - 3 ay önce

Ankara

Cambridge ve Exeter Üniversitelerinden araştırmacılar, sık kullanılan bazı reçeteli ilaçların, demans hastalığı riskiyle ilişkisine dair ortak araştırma yürüttü.

Bu kapsamda 130 milyon tıbbi kayıt verisini ve 1 milyon demans vakasını inceleyen araştırmacılar, viral ve bakteriyel enfeksiyonların demans hastalığının gelişmesinde rol oynayabileceğini, dolayısıyla da antibiyotiklerin ve virüs enfeksiyonlarına karşı kullanılan antiviral ilaçların demans riskini azaltılmasında etkili olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar diyabet, kalp, antidepresan, vitamin, takviye ve şizofreni vakaların tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçların ise demans riskini arttırabileceğini ifade etti.

Bu ilaçların ve aşılamanın demans hastalığıyla savaşmak için kullanılabilecek olmasını "ümit verici" olarak nitelendiren araştırmacılar, bu bulguların "potansiyel olarak hastalık önleyici" olduğunu vurguladı.

"Bulgular, klinik deneylerle test edilmeli"

The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere'deki Alzheimer Araştırmalarından Dr. Julia Dudley, çalışmaya ilişkin, mevcut ilaçların demans riskini azaltmak için kullanıp kullanılmayacağını söylemenin çok erken olduğunu, araştırmacıların bu bulguları klinik deneylerde test etmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere'deki "Alzheimer Topluluğu" araştırmacısı Richard Oakley, güvenilirliği kanıtlanmış ilaçların demans hastalığı riskini azaltmak için kullanılma ihtimalinin, yeni bir demans ilacı geliştirmek için gereken onlarca yıldan ve paradan tasarruf sağlanmasına imkan tanıyabileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, günümüzde dünya genelinde 55 milyondan fazla insan demans hastalığıyla mücadele ediyor, her yıl yaklaşık 10 milyon yeni demans vakası görülüyor.

Araştırma bulguları "Alzheimer's & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions" dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hamas: Tel Aviv'deki bıçaklı saldırı, İsrail'in Cenin'deki saldırılarına doğal bir ya

2025-01-22 12:18 - Dünya

Sömestirin ilk gününde kayakseverler en fazla karın olduğu Palandöken'e akın etti

2025-01-18 14:42 - Çevre-Hayat

Sakarya'da baba oğul "şampiyon kanaryalar" yetiştiriyor

2025-01-17 12:08 - Çevre-Hayat

Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bir otelde çıkan yangında 3 kişi öldü, 11 kişi yaralandı

2025-01-21 08:06 - Asayiş

Suriye Dışişleri Bakanı: Herkesin eşitliği ve adaleti hissettiği bir ülke inşa etmek için çalışacağız

2025-01-22 08:45 - Dünya

Su ürünleri ihracatında hedef 2,5 milyar doları geçmek

2025-01-18 16:33 - Ekonomi

Sivas'ta dağcılar, zorlu hava şartlarında Gürlevik Dağı'na tırmandı

2025-01-20 11:57 - Çevre-Hayat

Suç örgütlerine yönelik 'Hücre' operasyonlarında 66 şüpheli yakalandı

2025-01-17 09:32 - Asayiş

Erzurum'da yerleşim yerine inen kurtlar güvenlik kamerasında

2025-01-18 19:22 - Çevre-Hayat

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin geçmiş olsun mesajı

2025-01-22 01:42 - Siyaset

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı, 15 bin 342 sözleşmeli personel ve 3 bin 658 sürekli işçi alacak

01:53 - Sağlık

Rahim alma, yumurtalık kisti ve miyom ameliyatlarında izsiz cerrahiyle iyileşme süresi kısalıyor

13:22 - Sağlık

Yeşilay Genel Başkanı Dinç'ten ebeveynlere 'dijital araçları sağlıklı kullanma' çağrısı

12:43 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından "devlet hastanesinde cinsel istismar" iddiasına ilişkin açıklama

12:07 - Sağlık

Türk bilim insanı devlet desteğiyle geliştirdiği sağlık ürünlerini 7 ülkeye ihraç ediyor

11:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump'ın yasa kapsamında Venezuelalı göçmenleri sınır dışı etmesi 'hukuka aykırı' bulundu

05:23 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rubio'nun yeni geçici görevini basından öğrendi

02:03 - Dünya

Berlin'deki 1 Mayıs yürüyüşünde Filistin'e destek sloganları atıldı

00:48 - Dünya

Fas'taki 1 Mayıs gösterilerinde Filistin'e destek sloganları yükseldi

00:38 - Dünya

Konferans Ligi'nde yarı final ilk maçları yapıldı

00:33 - Spor