?>

İngiltere Başbakanı Theresa May Brexit oylamasını erteledi

İngiltere Başbakanı Theresa May, bu hafta parlamentoya sunma sözü verdiği Brexit anlaşmasının revize edilmiş halinin oylamasının 12 Mart'a ertelendiğini açıkladı.

Dünya - 6 yıl önce

LONDRA

İngiltere Başbakanı Theresa May, bu hafta parlamentoya sunma sözü verdiği Brexit anlaşmasının revize edilmiş halinin oylamasının 12 Mart'a ertelendiğini açıkladı.

Mısır'da yapılan Avrupa Birliği (AB)-Arap Zirvesine hareket etmeden önce basına açıklamalarda bulunan May, İngiltere ile AB arasındaki Brexit müzakeresinin bu hafta da devam edeceğini söyledi.

May, ''Ekibim bu hafta da Brüksel'de olacak. Dolayısıyla anlaşmayı bu hafta parlamentoya sunmayacağız ama 12 Mart'a yetişmesini temin edeceğiz.'' dedi.

May, Brexit tarihinin ertelenmesine yönelik çağrılarla ilgili olarak, ''İnsanlar sanki bu sorunu çözecekmiş gibi Brexit'i ertelemekten bahsediyor. Tabii ki çözmez, sadece karar anını öteler. Ancak bir karar vermemiz gereken bir an gelecek. 29 Mart'ta AB'den bir anlaşmayla ayrılmamız hala mümkün.'' değerlendirmesini yaptı.

Çalışma Bakanı Amber Rudd, Adalet Bakanı David Gauke ve Ekonomi Bakanı Greg Clark, Daily Mail Gazetesine yazdıkları ortak makalede, AB ile birkaç gün içinde anlaşmaya varılamaması halinde, Brexit tarihinin ertelenmesi gerekeceğini bildirmişti.

İngiliz hükümeti içinde Brexit konusundaki çatlaklar daha önce, aralarında iki Brexit bakanı, bir dışişleri bakanı ile bir çalışma bakanının da olduğu 10'dan fazla istifaya yol açmıştı.

İngiltere'nin, Lizbon Anlaşmasının "üyelerin birlikten ayrılma sürecini" düzenleyen 50. maddesinin öngördüğü normal takvime göre, 29 Mart'ta AB'den resmen ayrılması gerekiyor.

Anlaşma reddedilmişti

İngiliz Parlamentosu, Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasını 15 Ocak'ta yapılan oylamada ezici çoğunlukla reddetmişti.

May, anlaşmanın reddine yol açan Kuzey İrlanda sınırına ilişkin ''tedbir maddesini'' değiştirmek için AB ile görüşmelere devam ediyor.

İngiliz Parlamentosunun değiştirilmesini talep ettiği "tedbir maddesi", İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına Brexit'in ardından fiziki sınır girmemesi için formüle edilmişti.

May, bu maddeye ya bir zaman tahdidi getirmeye ya da İngiltere'nin bu maddenin işlerliğine tek yanlı son vermesini sağlayacak bir mekanizma kurulmasına çalışıyor.

Tedbir maddesi, İngiltere'nin AB ile kapsamlı ticaret anlaşması imzalayana dek gümrük birliği içinde kalmasını, Kuzey İrlanda'nın da buna ilaveten bir dizi farklı AB kuralına tabi olmasını öngörüyordu.


May, revize edilmiş anlaşmayı 27 Şubat'a kadar parlamentoya sunma sözü vermişti.

Başbakan May'in AB'den talep ettiği değişiklikleri elde edememesi durumunda, parlamentonun bu hafta Brexit konusunda farklı seçenekleri oylaması öngörülüyordu.

İngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda AB'den ayrılma kararı almıştı.

Kaynak: AA

,

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

MKE Ankaragücü evinde kazandı

2019-02-24 19:02 - Spor

Koçtaş Fix'in 19'uncusu Ankara'da açıldı

2019-02-18 17:20 - Genel

Trabzonspor’da Novak sevinci

2019-02-20 18:28 - Spor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: 590 bin konutun kentsel dönüşümünü sağladık

2019-02-20 19:50 - Siyaset

Boş arsaya bırakılan 60 çuval atık kaldırıldı

2019-02-18 01:47 - Gündem

Genç kadın tartıştığı ağabeyini silahla yaraladı

2019-02-24 22:02 - Asayiş

Bıçaklı silahlı kavga böyle görüntülendi

2019-02-19 12:23 - Asayiş

AK Partili Şentop Meclis Başkanı adayı oldu

2019-02-22 12:50 - Gündem

19 Mayıs 1919'un 100. yılında tüm yurtta kutlamalar düzenlenecek

2019-02-22 12:53 - Siyaset

VakıfBank, kredi faiz oranlarını indirdi

2019-02-21 16:43 - Ekonomi

İlgili Haberler

Norveç varlık fonu, İsrail'deki bazı yatırımlarından çıktı

00:57 - Dünya

Şarkıcı Madonna, Gazze'yi ziyaret etmesi için Papa'ya çağrıda bulundu

00:13 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın ateşkes yerine yeni saldırılara hazırlandığını söyledi

22:12 - Dünya

Yunanistan'ın farklı bölgelerinde orman yangınları çıktı

20:02 - Dünya

İsrail Savunma Bakanı, İran lideri Hamaney'e suikast tehdidini yineledi

19:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Norveç varlık fonu, İsrail'deki bazı yatırımlarından çıktı

00:57 - Dünya

Jandarma Genel Komutanlığına ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de

00:32 - Gündem

Süper Lig'de ilk hafta maçları tamamlandı

00:17 - Spor

Şarkıcı Madonna, Gazze'yi ziyaret etmesi için Papa'ya çağrıda bulundu

00:13 - Dünya

Trabzonspor, sahasında Kocaelispor'u yendi

23:48 - Spor